A főnökség nem nyaggathatja a közalkalmazottakat munkaidő után Belgiumban

2022. január 10. 09:17
A mobiltelefonok bármikor elérhetővé tették a munkavállalókat, akik így kiszolgáltatottá váltak. Ezen akarnak most változtatni – írja a HVG.
A főnökség nem nyaggathatja a közalkalmazottakat munkaidő után Belgiumban

Február elsejétől a közalkalmazottak egyszerűen kinyomhatják a telefont munkaidő után, ha a főnök keresi őket. A De Morgen című belga lap megszerezte az ezzel kapcsolatos rendeletet, amely erősen korlátozza a főnökök intézkedési jogát. Csakis akkor kereshetik beosztottjaikat munkaidőn kívül, ha rendkívüli helyzet van, és emiatt gyors cselekvésre lenne szükség. Petra de Sutter miniszter szerint a jövőben nem várható el egy közalkalmazottól, hogy e-maileket olvasgasson, melyek a munkahelyéről érkeztek vagy reagáljon hívásra munkaidőn kivül.

Ezt most azért is tisztázni akarják, mert a közszolgálatban fokozatosan át akarnak térni a négynapos munkahétre, és ez nyilvánvalóan munkaszervezési problémákat is felvet. A belga miniszter hangsúlyozta, hogy a munkaidőn kívüli telefonok és e-mailek növelik a munkával kapcsolatos stresszt, és kiégéshez vezethetnek. Ezenkívül pedig eltüntetik a határt a munkaidő és a magánélet között.

A kikapcsolás joga

A jövőben meg akarjuk adni a közalkalmazottaknak a kikapcsolás jogát, hogy ezzel is javítsunk az élet minőségen – hangsúlyozza a belga politikus. Az viszont nem derül ki a de Morgen által megszerzett dokumentumból, hogy mikor van rendkívüli helyzet? Ezt minden munkahelyen szabályozni kell, hiszen a közalkalmazottak nagyon sokféle munkát végeznek.

Mi lesz a privát szektorral? Ott is bevezetik a kikapcsolás jogát? A brüsszeli munkaügyi minisztérium arra készül, hogy ott is hasonló intézkedések szabályozzák a főnökök hatáskörét.

Négynapos munkahét

Egész Belgiumban be akarják vezetni a négynapos munkahetet, de oly módon, hogy a ledolgozott munkaidő hossza ne változzon. Vagyis marad a 38-40 órás heti munkaidő, de ezt nem öt, hanem négy nap alatt végeznék el. Izlandon már volt ilyen kísérlet, amely egyértelműen sikeresnek bizonyult. A The Brussels Timesnak a munkaügyi minisztérium szóvivője elmondta, hogy hasonló megoldást vezetnek be Belgiumban is. Jelenleg még zajlik erről a vita, mert a liberálisok ragaszkodnak ahhoz, hogy a heti munkaidő ne változzon, a szocialisták által irányított szakszervezetek viszont azt szeretnék, hogy a négynapos munkahét eredményezzen munkaidő-csökkenést is.

Izlandon 2015 és 2019 között zajlott le a kísérlet a négynapos munkahéttel. A munkavállalók döntő többsége sikeresnek ítélte azt, a főnökök pedig azt tapasztalták, hogy nem csökkent a termelékenység. A lakosság is úgy értékelte, hogy nem romlott a szolgáltatások színvonala. Ennek eredményeképp ma már a munkavállalók 86%-a négynapos munkahéten dolgozik Izlandon.

Forrás: HVG / www.szakszervezetek.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Palkovics: Embert próbáló időket élünk

2020. április 07. 12:43
Embert próbáló időket élünk, egy vírussal harcolunk, amely kárt okoz az emberéletben és gazdaságban egyaránt - jelentette ki Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az Operatív Törzs keddi sajtótájékoztatóján.

Így adózunk 2022-ben

2022. február 03. 08:47
Jelentősen csökkentek a járulékok