A gazdák már a trágyát égetik Brüsszelben +VIDEÓ

2024. február 02. 17:18
Szó szerint forró volt a hangulat tegnap Brüsszelben: a tüntető gazdák trágyát szórtak szét, majd meggyújtották és kövekkel, tojásokkal dobálták az Európai Parlament épületét.
 
A gazdák már a trágyát égetik Brüsszelben +VIDEÓ
Francia, belga, luxemburgi, olasz, spanyol, lengyel, görög és német traktoros gazdák felbőszült tömegei fogadták a csütörtöki EU-csúcsra érkező vezetőket Brüsszelben; a tüntetők az uniós agrárpolitika ellen tiltakoztak. Mint arról az economx beszámolt: a gazdálkodók azért lázadtak fel Európa-szerte, mert úgy érzik, megfojtja őket a közös szabályozás és a magas adók, miközben tisztességtelen külföldi versennyel kell szembenézniük.
 
Hétfő óta Belgium számos pontján blokkolták a közúti közlekedést és a hidakat a több országból konvojokban érkezett gazdák, akik az antwerpeni kikötőben is eltorlaszolták az átkelőket, emiatt a hajók nem tudtak tovább haladni. Csütörtökre hatalmas tömeg gyűlt össze az uniós csúcstalálkozóval egy időben meghirdetett, tiltakozó nagygyűlésen a belga fővárosban, ahol a védelmi erők hermetikusan lezárták az Európai Unió Tanácsának épületeit és a teljes környéket.
Felgyújtják a gazdák a trágyával borított Brüsszelt - Economx.hu
A rendőri beavatkozásra délután volt szükség, amikor a Reuters tudósítása szerint a dühös gazdák tojásokkal és kövekkel dobálták meg az Európai Parlament épületét, amelynek közelében trágyát szórtak le a teherautókról és meggyújtották.
 
Koporsót cipelő görög farmerek a mezőgazdaság halálára igyekeztek felhívni a figyelmet a tüntetésen, ahol a tömeg azt követelte a csúcstalálkozón részt vevő EU-s vezetőktől, hogy tegyenek többet a növekvő költségek és az agráriumot ellehetetlenítő szabályozás ellen.
A gazdák tüzet gyújtottak és köveket dobáltak a brüsszeli EU-csúcs közelében
"Szeretnénk megállítani ezeket az őrült törvényeket, amelyek nap mint nap jönnek az Európai Bizottságtól" – jelentette ki a helyszínen Jose Maria Castilla, a spanyol mezőgazdasági termelők szakszervezetének (Asaja) képviselője. Egy francia termelő pedig úgy fogalmazott: „Európa tönkretesz bennünket, hagyja, hogy csendben meghaljunk."
 
Az év eleje óta a traktoros tüntetéssorozat elérte Franciaországot, Németországot, Romániát, Lengyelországot és Litvániát. Belgiumban, Olaszországban és Portugáliában a héten erősödtek fel a tüntetések, Spanyolországban pedig e hónapban terveznek nagygyűléseket.
 
A tömeges megmozdulásokon főként az EU fenntarthatósági követelményeiből adódó gazdasági és adminisztratív terhek, az eltörölt adókedvezmények, a zöld szabályozás, a vízhasználat korlátozása, az olcsó ukrán import, illetve a dél-amerikai Mercosur-tömbbel kötött kereskedelmi megállapodás ellen tiltakoznak a termelők.
 
Több országban azonban a kiskereskedők tisztességtelen kereskedelmi gyakorlataira is panaszkodnak.
 
Az országok vezetői hetek óta igyekeznek elfojtani a gazdálkodók haragját, és különféle ígéretekkel csitítják a kedélyeket, egyelőre több-kevesebb sikerrel.
 
A dühös gazdák tojásokkal és kövekkel dobálták meg az Európai Parlament épületét, amelynek közelében trágyát szórtak le a teherautókról és meggyújtották – forrás: YouTube
 
Amellett, hogy több ország miniszterelnöke kompromisszumos megoldásokat szorgalmaz az EU-nál, az Európai Bizottság (EB) is kilátásba helyezett némi engedményt a gazdáknak.
 
Közölték, hogy egyelőre mégsem vezetik be azt a nagy felháborodást kiváltó szabályt, amely az idei évtől előírta volna, hogy a gazdálkodók a szántóterületük 4 százalékát hagyják parlagon. Ehelyett azt javasolják majd, hogy a területük legalább 7 százalékán nitrogénmegkötő növényeket vagy állati takarmányozásra alkalmas, köztes kultúrákat termesszenek.
 
Ursula von der Leyen EB-elnök közleményben hangsúlyozta, hogy továbbra is együttműködnek a termelőkkel annak érdekében, hogy a Közös Agrárpolitikában megtalálják a  egyensúlyt.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Grád Ottó: Magyarországon még soha nem látott benzinár jön

2023. augusztus 31. 14:34
A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára az idén. de januártól már hetessel keződik majd a literenkénti ár a benzinkutakon.
70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literára a nyáron idehaza több ok együttes hatásaként. Olyan 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára – írja az áremelkedés okairól a vezess.hu.
 

Orbán Viktor: 2022 volt a legnehezebb, 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta

2023. február 20. 09:01
Marad a családpolitika, a munkaalapú gazdaság, a nyugdíjasokkal kötött megállapodás és marad a rezsivédelem is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban tartott 24. évértékelőjén. A kormányfő szerint ha 2022 volt a legnehezebb, akkor 2023 lesz a legveszélyesebb év a rendszerváltás óta, egyszerre ugyanis két veszély leselkedik ránk, az egyik a háború, a másik az infláció. A miniszterelnök bejelentette, bevezetik a kedvezményes vármegyebérletet. Május 1-jével buszra és vasútra egyaránt érvényes havi országbérletet és vármegyebérletet ajánl a kormány.