Októbertől lehet igényelni az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt

2023. szeptember 14. 15:45
Október 1-től igényelhetik a gazdák az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Hozzátette, a tárca célzott felhasználás figyelembevételével határozta meg a piaci nehézségek kezelésére megítélt jelképes összegű 15,9 millió eurós kártalanítás igénybevételi feltételeit.
Októbertől lehet igényelni az ukrán gabonaimport miatti uniós kompenzációt
A miniszter kifejtette, a  kompenzációra azon gazdálkodók jogosultak, akik 2022-ben az egységes területalapú támogatási kérelmük alapján legfeljebb 500 hektár jóváhagyott mezőgazdasági területtel rendelkeztek, és ezen belül legfeljebb 100 hektár kukorica termőterület után részesültek támogatásban. A támogatási kérelmet 2023. október 1. és 2023. október 15. között lehet benyújtani a Magyar Államkincstárhoz, a MÁK honlapján közzétett útmutató szerint. A kompenzáció kifizetésére még ez év végéig sor kerül – fűzte hozzá.
 
Kifejtette, az érintett gazdálkodóknak igazolniuk kell, hogy a 2023. május 15. napjától a 2023. szeptember 15. napjáig terjedő időszakban legalább 10 tonna mennyiségű kukoricát értékesítettek. A hektáronkénti kompenzációt a 15,9 millió euró nagyságú keretösszeg és a feltételeket teljesítő összes kérelmező vonatkozásában jóváhagyott kukorica termőterület hányadosaként határozták meg – fejtette ki Nagy István.
 
A tárcavezető kiemelte, a nagy mennyiségben beáramló ukrán áru az Ukrajnával szomszédos tagállamokban komoly veszteséget okozott a gazdálkodóknak az értékesítési nehézségek, a piaci árakra gyakorolt nyomás és a megnövekedett tárolási költségek miatt. Az érintett tagállamok - Bulgária, Lengyelország, Magyarország, Románia, Szlovákia - közös fellépését követően döntött az Európai Bizottság egy részbeni, jelképes léptékű kompenzációról. Az összesen 100 millió eurós forrást az érintett tagállamok között a mezőgazdasági termőterületeik arányában osztotta el az Európai Bizottság – húzta alá a miniszter.
 
forrás: (AM Sajtóiroda)
 

Kapcsolódó cikkek

Nem marad következmények nélkül az atlétikai vb autós koccanása

2023. augusztus 25. 14:52
Több drasztikus szigorítás is beáll a stadion körüli forgalmi rendben.
 
Tovább szigorították a Nemzeti Atlétikai Központ területére vonatkozó közlekedési szabályokat a szervezők a budapesti atlétikai világbajnokságon történt csütörtöki koccanásos baleset után.
 

Fontos! Módosul az egyik rezsitámogatás

2023. február 01. 13:46
Érdemes figyelni a változásokra.
 
A 2022. október 20-án nyílt, KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programja január 13-án, a főbb pontjaiban módosult és kibővült - írja a nak.hu
 
A változások az „A” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál
A regisztráció legkésőbb 2023. április 30. 19:00-ig kezdeményezhető.
 
A korábban regisztrált, 2022. október, november, december havi számlák mellet már a 2023. január, február és március havi számlákat is figyelembe lehet venni.