A gazdáknak elismerés járjon, ne pedig büntetés

2020. június 11. 07:37
Egyértelmű magyar álláspont az új uniós javaslatok kapcsán, hogy elismerni kell a gazdatársadalmat, nem pedig köszönet helyett teljesíthetetlen terhet róni rájuk, ahogyan ez az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozott, Zöld megállapodásra vonatkozó javaslataiból sajnos következik – mondta az Agrárminisztérium képviseletében Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár az uniós agrárminiszterek mai videokonferenciáján.
 

Az EU tagállamainak mezőgazdaságért felelős tárcavezetői 2020. június 8-án videokonferencia keretében tekintették át az új uniós költségvetés és a Zöld Megállapodás (Green Deal) agráriummal összefüggő kérdéseit. Feldman Zsolt felszólalásában egyetértett azzal, hogy a mezőgazdasági ágazatnak a maga lehetőségeivel hozzá kell járulnia egy fenntarthatóbb európai környezet megteremtéséhez. Megfogalmazása szerint nem szabad teljesíthetetlen terhet róni a gazdákra. A COVID-19 járvány idején a gazdák egyértelműen bebizonyították, hogy a mezőgazdaság képes folyamatosan biztonságos, kiváló minőségű élelmet biztosítani az Európai Unió lakosságának, és ezért elismerés jár, nem pedig büntetés.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

A videokonferencián magyar részről elhangzott, hogy a bizottsági javaslatoknak alapos, átfogó hatásvizsgálatokon kellene alapulniuk, ám ezek hiányoznak. Például a növényvédő szerek használatának 50%-os csökkentése, valamint a biogazdálkodás arányának 25%-ra emelése 2030. évi határidővel, nemzeti szinten lehetetlen uniós előírásnak tűnik. A Bizottság által javasolt célok veszélyeztethetik az európai mezőgazdaság versenyképességét, csökkenthetik a mezőgazdasági termelők számát és magasabb élelmiszerárakhoz vezethetnek. Mindez együtt előkészítheti az utat a harmadik országokban kevésbé fenntartható módon előállított mezőgazdasági termékek számára. Félő, hogy ez globálisan nagyobb környezeti hátrányt okoz, mint amekkora előnnyel járnának az új uniós zöld előírások.

Az államtitkár aláhúzta azt is, hogy a Közös Agrárpolitikának szilárd jogi alapokon kell működnie. Ez azt jelenti, hogy a gazdáktól csak akkor várható el az uniós stratégiákban kitűzött ambiciózus követelmények teljesítése, ha ezeket a célokat beépítik az alapvető uniós jogszabályokba.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Ángyán: A parlamentben biorobotok ülnek

2015. október 30. 10:00
Lázár János korábbi kijelentése, mely szerint szétlopják az erdészetek, az állami cégek privatizációját előkészítő kommunikációs fogás lehetett – mondta Ángyán József volt államtitkár az ATV Szabad szemmel című műsorában.
 

Zseniális: eddig soha nem látott módszerrel vetnek a profi dán gazdák

2020. május 13. 08:16
Magasabb hozamokat és kevesebb gyomot eredményez az, ha az ember a precíziós technológiával megtámogatott vetés során egységesebb térbeli mintákat használ. A Koppenhágai Egyetem friss tanulmánya szerint, ha a gazdák térbeli minták alapján vetik el a búzát, kukoricát, szójababot és más haszonnövényeket, nemcsak a hozamok lennének jobbak és a gyomok okozta problémák kisebbek, de kevesebb gyomirtót és műtrágyát is kellene felhasználni a termesztés során.