A gazdaság teljesítményéhez kötné az áfacsökkentést a NAK

2017. május 12. 08:36
A gazdasági mutatók teljesüléséhez kötött, előre ütemezett áfacsökkentést javasol az alapvető élelmiszerek körében az agrárkamara. Erről hamarosan a gazdasági tárcával is egyeztetnek - írja a Magyar Idők.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a lapnak elmondta, a kamara megalakulása óta szorgalmazza, hogy az alapvető élelmiszerek esetében a mostani 27-ről 5 százalékra csökkenjen a forgalmi adó mértéke. A fokozatos, évről évre betervezett áfacsökkentést azonban a gazdaság teljesítőképességéhez kötnék. 

A kamara azt szeretné, ha egy megállapodás keretében megterveznék, mikor, melyik termékek forgalmi adója csökkenhet, ha a szintén előre lefektetett gazdasági mutatók teljesülnek. „Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a csökkentett forgalmi adónak nem volt nagy hatása a költségvetésre, a piacot viszont alaposan kitisztította" - mondta Győrffy, aki szerint a gazdaság teljesítménye alapján a jelenleginél több élelmiszer is bekerülhetne az alacsonyabb áfával terhelt körbe. 

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Célszerű átnézni az adóbevallási tervezeteket!

2018. március 07. 07:49
Hétfő óta elérhetőek az szja-bevallási tervezetek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján, az ügyfélkapun keresztül. Aki egyetért a tervezettel, annak - az őstermelőket és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyeket kivéve - nem kell tennie semmit, a tervezet május 22-én hivatalos szja-bevallássá válik.

Maraton életre-halálra: erre nagyon harapnak a bankok

2016. április 21. 07:46
Ostromolják ajánlataikkal a mezőgazdasági termelőket a bankok, hogy az idén is előfinanszírozhassák az uniós területalapú agrártámogatásokat. A termelők számára az lehet előnyös, hogy a tényleges kifizetéseknél jóval hamarabb juthatnak forrásokhoz, a pénzintézeteknek pedig a támogatás stabil fedezetet nyújthat a hitelezéshez. A banki előfinanszírozási kedvet az sem fogja vissza, hogy tavaly óta az úgynevezett zöldítés bevezetése miatt a gazdálkodók már nem kaphatják meg automatikusan a hektárra vetített teljes támogatási összeget, az 1200 hektár feletti üzemektől pedig az alaptámogatás száz százalékát elvonja a kormány. A banki konstrukciókból kiderül, hogy a termelők egy-három év támogatásának 70-100 százalékát finanszíroztathatják meg, bár ezért természetesen kamatot és egyéb jutalékokat is fizetniük kell.