A GKI gazdasági előrejelzései

2020. február 04. 08:40
A GKI Gazdaságkutató Intézet 2020. február 3-án nyilvánosságra hozott gazdasági előrejelzése szerint ebben az évben 9 százalékra csökkenhet a bruttó átlagkereset indexe, de a foglalkoztatás a csúcson maradhat; 4 százalékkal bővülhet a fogyasztás és 3,5 százalék lehet az infláció.

Az elemzés figyelmeztet: az építőipar kiugró dinamikája érezhetően csökkent, gyorsult az infláció, gyengült a forint, megugrott az államháztartási hiány, és deficites a folyó fizetési mérleg. Továbbá a koronavírus már félelemkeltő hatása révén is rontja a világgazdaság helyzetét. A beruházások a tavalyi 16% után csak 4% körüli mértékben emelkednek, főleg az EU-támogatások serkentő hatásának kifulladása miatt.

Az elemzés ugyanakkor megállapítja, a magyar gazdaság tavaly 5% körül, az EU-ban az egyik leggyorsabb ütemben bővült. A foglalkoztatási ráta 2019-ben tovább emelkedett, a második félévben már 70,3% volt, 0,8 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál. Ráadásul ezen belül a közmunkások száma kedvező módon csökken. A munkanélküliség tavaly éves átlagban a 2018. évi 3,7%-ról 3,4%-ra csökkent, az utolsó negyedévben már csak 3,3% volt. Ez az EU élmezőnyébe tartozik, s a közmunkásokkal együttes 6% alatti ráta is kedvezőbb az EU átlagánál.

Az infláció 2019 decemberében 4 százalékra ugrott, s ezzel, immár Romániát is megelőzve, a legmagasabb lett az EU-ban. Bár ez csak havi adat, a forint gyengülésével együtt a béremelések értékéből tetemes mennyiséget lefaraghat az idei évre valószínűsített 3,5 százalékos prognózis.

Részletek a közölt táblázatban. A táblázat eléerhető itt

http://www.liganet.hu/page/316/artID/10408/html/a-gki-gazdasagi-elorejelzesei.html

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Édesipari üzemet függesztett fel azonnali hatállyal a Nébih

2022. február 17. 09:04
Egy budapesti édespari üzem ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A szakemberek által feltárt hibák és hiányosságok – például erősen szennyezett eszközök, helyiségek és élő rágcsáló jelenléte a termelőüzemben – az egység tevékenységének azonnali felfüggesztését indokolták.

Mit kell tudni a betegszabadságról?

2019. március 18. 08:11
Táppénz csak a betegszabadságot követő naptól jár