A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról

2023. augusztus 29. 12:47
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a Green Deal atyja Brüsszelben benyújtotta lemondását. A közelgő holland parlamenti választásokon a PvdA/GroenLinks listáján a legesélyesebb miniszterelnökjelölt lesz.
A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról
Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke augusztus 22-én Brüsszelben benyújtotta lemondását. Ennek oka, hogy a holland szociáldemokraták (PvdA) és a zöldek (GroenLinks) közös választási listáján a első helyen indul a hágai parlamenti választáson. Timmermanst az európai zöld megállapodás (Green Deal) szellemi atyjának tekintik. Ő testesíti meg azt a kiterjedt uniós jogszabálycsomagot, amelynek célja, hogy Európát 2050-re klímasemlegessé tegye. Ez magában foglalta a farmtól asztalig stratégiát és az EU biodiverzitási stratégiáját is.
Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke megköszönte Timmermans "sok éves sikeres munkáját", és azonnali hatállyal elfogadta lemondását.
 
Maroš Šefčovič szlovák EU-alelnök vesz át a Green Deal vezetői tisztségét.
 
Timmermans már 2023 júliusában bejelentette, hogy fel kívánja adni az Európai Bizottság alelnöki posztját, ha ő lesz a PvdA/GroenLinks piros-zöld lista első számú jelöltje. Ha kitöltené mandátumát akkor 2024. október 31-ig lenne az EU Bizottság tagja. Az általános parlamenti választásokat 2023. november 22-én tartják Hollandiában. Az Europe Elects által 2023 júliusában végzett választási felmérése alapján az öt legerősebb párt sorendjét 18,5%-kal a PvdaA/GroenLinks (szociáldemokraták/zöldek) vezetik. Eszerint Frans Timmermansnak, mint a jelenlegi listavezető első számú jelöltjének jó esélyei vannak, hogy ő legyen Hollandia következő miniszterelnöke.
 
Frans Timmermans a holland NOS-nak adott interjúban július 20-án a következőket mondta:
 
"Még nincs kész minden, de elérkezett a pont, ahonnan nincs visszatérés. A Green Deal azért jött létre, hogy maradjon.”
 
Von der Leyen bizottsági elnök szerint utódjának, Šefčovičnak elsősorban a zöld megállapodás végrehajtására kell koncentrálnia, miután a jogalap nagyrészt elkészült. Frans Timmermans az EU-ban sok gazdálkodó számára vörös posztó a zöld megállapodás kialakítására vonatkozó ötletei miatt. Az elmúlt hónapokban több gazdatüntetésen is bírálták a Green Deal kialakítását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyógynövények az élelmiszeriparban

2023. május 15. 12:09
Hiszek a gyógynövények gyógyító erejében – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Gyógynövény Szövetség és Tanács szakmai napján május 13.-án, Budapesten.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy 2010 óta a Gyógynövény Szövetség stratégiai partnere a kormánynak. A teljes szektort tekintve a becsült nettó kibocsátás 110-120 milliárd forint körül van. Ebből a termesztés és gyűjtés, valamint az ehhez kötődő elsődleges feldolgozás nettó árbevétele 30 milliárd forint, a többi a további feldolgozásból, a késztermék-előállításból és a kereskedelemből származik.
 

Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokroskivágások

2024. április 17. 15:06
Természetvédelmi kárt okozhatnak a költési időszakban végzett fa- és bokorkivágások, ezért fokozott óvatosságra inti a szakembereket a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).