A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról

2023. augusztus 29. 12:47
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a Green Deal atyja Brüsszelben benyújtotta lemondását. A közelgő holland parlamenti választásokon a PvdA/GroenLinks listáján a legesélyesebb miniszterelnökjelölt lesz.
A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról
Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke augusztus 22-én Brüsszelben benyújtotta lemondását. Ennek oka, hogy a holland szociáldemokraták (PvdA) és a zöldek (GroenLinks) közös választási listáján a első helyen indul a hágai parlamenti választáson. Timmermanst az európai zöld megállapodás (Green Deal) szellemi atyjának tekintik. Ő testesíti meg azt a kiterjedt uniós jogszabálycsomagot, amelynek célja, hogy Európát 2050-re klímasemlegessé tegye. Ez magában foglalta a farmtól asztalig stratégiát és az EU biodiverzitási stratégiáját is.
Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke megköszönte Timmermans "sok éves sikeres munkáját", és azonnali hatállyal elfogadta lemondását.
 
Maroš Šefčovič szlovák EU-alelnök vesz át a Green Deal vezetői tisztségét.
 
Timmermans már 2023 júliusában bejelentette, hogy fel kívánja adni az Európai Bizottság alelnöki posztját, ha ő lesz a PvdA/GroenLinks piros-zöld lista első számú jelöltje. Ha kitöltené mandátumát akkor 2024. október 31-ig lenne az EU Bizottság tagja. Az általános parlamenti választásokat 2023. november 22-én tartják Hollandiában. Az Europe Elects által 2023 júliusában végzett választási felmérése alapján az öt legerősebb párt sorendjét 18,5%-kal a PvdaA/GroenLinks (szociáldemokraták/zöldek) vezetik. Eszerint Frans Timmermansnak, mint a jelenlegi listavezető első számú jelöltjének jó esélyei vannak, hogy ő legyen Hollandia következő miniszterelnöke.
 
Frans Timmermans a holland NOS-nak adott interjúban július 20-án a következőket mondta:
 
"Még nincs kész minden, de elérkezett a pont, ahonnan nincs visszatérés. A Green Deal azért jött létre, hogy maradjon.”
 
Von der Leyen bizottsági elnök szerint utódjának, Šefčovičnak elsősorban a zöld megállapodás végrehajtására kell koncentrálnia, miután a jogalap nagyrészt elkészült. Frans Timmermans az EU-ban sok gazdálkodó számára vörös posztó a zöld megállapodás kialakítására vonatkozó ötletei miatt. Az elmúlt hónapokban több gazdatüntetésen is bírálták a Green Deal kialakítását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Május 10.: madarak és fák napja

2023. május 10. 15:51
A hatályos természetvédelmi törvény szerint a madarak és fák napja május 10-e. Testvérünnepe a Föld napjának, célja, hogy a fiatal generáció természetvédelem iránti elkötelezettségének a kialakítása. Az ünnepnap több mint százéves, megszervezésének közvetlen előzménye az az 1902-ben kötött párizsi egyezmény, amely „mezőgazdaságra hasznos madarak” védelmét célozta.

Felszámolták az utolsó blokádot is. Befejeződött a lengyel gazdatiltakozás?

2024. április 29. 14:36
A gazdák február eleje óta lassították a kamionforgalmat több határátkelőnél.
 
Befejeződött hétfőn a gazdatiltakozás a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn, ez volt az utolsó átkelő, amelyet a február eleje óta tüntető földművesek blokád alatt tartottak – közölte a lengyel média.