A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról

2023. augusztus 29. 12:47
Frans Timmermans, az Európai Bizottság alelnöke és a Green Deal atyja Brüsszelben benyújtotta lemondását. A közelgő holland parlamenti választásokon a PvdA/GroenLinks listáján a legesélyesebb miniszterelnökjelölt lesz.
A Green Deal atyja, Frans Timmermans lemondott az EU biztosi posztjáról
Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke augusztus 22-én Brüsszelben benyújtotta lemondását. Ennek oka, hogy a holland szociáldemokraták (PvdA) és a zöldek (GroenLinks) közös választási listáján a első helyen indul a hágai parlamenti választáson. Timmermanst az európai zöld megállapodás (Green Deal) szellemi atyjának tekintik. Ő testesíti meg azt a kiterjedt uniós jogszabálycsomagot, amelynek célja, hogy Európát 2050-re klímasemlegessé tegye. Ez magában foglalta a farmtól asztalig stratégiát és az EU biodiverzitási stratégiáját is.
Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke megköszönte Timmermans "sok éves sikeres munkáját", és azonnali hatállyal elfogadta lemondását.
 
Maroš Šefčovič szlovák EU-alelnök vesz át a Green Deal vezetői tisztségét.
 
Timmermans már 2023 júliusában bejelentette, hogy fel kívánja adni az Európai Bizottság alelnöki posztját, ha ő lesz a PvdA/GroenLinks piros-zöld lista első számú jelöltje. Ha kitöltené mandátumát akkor 2024. október 31-ig lenne az EU Bizottság tagja. Az általános parlamenti választásokat 2023. november 22-én tartják Hollandiában. Az Europe Elects által 2023 júliusában végzett választási felmérése alapján az öt legerősebb párt sorendjét 18,5%-kal a PvdaA/GroenLinks (szociáldemokraták/zöldek) vezetik. Eszerint Frans Timmermansnak, mint a jelenlegi listavezető első számú jelöltjének jó esélyei vannak, hogy ő legyen Hollandia következő miniszterelnöke.
 
Frans Timmermans a holland NOS-nak adott interjúban július 20-án a következőket mondta:
 
"Még nincs kész minden, de elérkezett a pont, ahonnan nincs visszatérés. A Green Deal azért jött létre, hogy maradjon.”
 
Von der Leyen bizottsági elnök szerint utódjának, Šefčovičnak elsősorban a zöld megállapodás végrehajtására kell koncentrálnia, miután a jogalap nagyrészt elkészült. Frans Timmermans az EU-ban sok gazdálkodó számára vörös posztó a zöld megállapodás kialakítására vonatkozó ötletei miatt. Az elmúlt hónapokban több gazdatüntetésen is bírálták a Green Deal kialakítását.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Sosem látott pedagógushiánnyal kezdődik az idei tanév: rengeteg a betöltetlen álláshely

2023. augusztus 23. 10:45
Ugyan van még pár nap az iskolakezdésig, de eddig úgy tűnik, a 2023/2024-es tanév is úgy indul, hogy több száz pedagógus hiányzik a rendszerből a hivatalos adatok szerint. Ahogy a Pénzcentrum írja, a valódi szám azonban még ennél is magasabb lehet. Leginkább matematika, fizika, informatika és angoltanárok hiányoznak a rendszerből és főleg a fővárosban és Pest vármegyében.

Telepalántázták a golfpályák lyukait a vízpazarlás ellen tiltakozva

2023. július 05. 09:45
Cementtel öntötték ki vagy palántákkal ültették be egy sor spanyolországi golfpálya lyukait egy nemzetközi klímaaktivista civil szervezet tagjai, arra kívánva felhívni a figyelmet, hogy mennyire aránytalan dolog a golfpályákat öntözni a kiszáradóban lévő ország aktuális viszonyai között.