A GYSEV-től kapott nagy megbízást a Stadler szolnoki gyára

2024. április 04. 15:17
A Stadler csoport kilenc plusz négy InterCity villamos-motorvonat szállításáról kötött szerződést GYSEV Zrt.-vel. Az ötrészes, korszerű szerelvények kocsiszekrényei a Stadler szolnoki üzemében készülnek majd.
A GYSEV-től kapott nagy megbízást a Stadler szolnoki gyára
A GYSEV által megrendelt járműveket az üzemeltető vasúttársaság 2027-től a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest viszonylaton tervezi forgalomba állítani – írja a Szoljon. A két áramnemű járművek nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában is képesek lesznek a közlekedésre. A szerződés jelentőségét jelzi, hogy új InterCity motorvonatokat utoljára pontosan harminc éve szereztek be Magyarországon.
Tíz, új generációs Flirtöt vesz a GYSEV
A szállítási ütemezés szerint az első járművet a Stadler a szerződés életbelépését követő 36. hónapban adja át a GYSEV-nek, míg az alapmegrendelés utolsó egysége 44 hónapon belül áll utasforgalomba a Sopron–Budapest, illetve a Szombathely–Budapest viszonylaton. Ezt követően a Stadlernek további két év áll rendelkezésére, hogy az ausztriai közlekedésre feljogosító engedélyeket is megszerezze.
RegionalBahn: A GYSEV is a FLIRT-re szavaz
A GYSEV 2013 és 2018 között három beszerzés keretében összesen húsz darab FLIRT vonatot rendelt a Stadlertől. Az új, 160 kilométer per óra sebességre képes, ötrészes járművek több tekintetben különböznek majd a korábban beszerzett flottától. A szolgáltatás magasabb színvonalát követi és tükrözi a jármű külső és belső megjelenése is, egyszerűbb lesz a karbantartás, és a járműveket a gyártó olyan, korszerű villamos vontatómotorokkal is ellátja, amelyeknek köszönhetően az InterCity-vonatok alacsonyabb energiafogyasztási értékek mellett üzemeltethetők, ez pedig csökkenti a jármű teljes élettartamára vetített költségeket is.
VAOL - Új IC vonatok közlekednek
A FLIRT típus a Stadler legsikeresebb terméke, 2002 óta már több mint 2500 egységet értékesítettek belőle huszonegy országban. A járműtípus Magyarországon is nagyon jól ismert, húsz közlekedik a GYSEV, százhuszonhárom pedig a MÁV kötelékében. A legsikeresebb típus gyártásából a Stadler hazai üzeme eddig is kivette a részét: a szolnoki gyár csaknem ezer FLIRT típusú vonat gyártásában vett részt, ez összesen háromezer-nyolcszáznyolcvanhárom darab kocsiszekrény.
Tízévesek a GYSEV első Flirtjei
A most aláírt megbízás keretében, az összes opciós megrendeléstől függően, összesen hatvanöt FLIRT InterCity-kocsiszekrény készülhet Szolnokon a GYSEV részére.
 
forrás: vg.huszonegy

Kapcsolódó cikkek

NÉPSZERŰ KIRÁNDULÓHELYEK ÉS TÖRTÉNELMI EMLÉKHELYEK A VÉRTESBEN

2023. július 03. 13:41
Három vármegyét és öt erdészeti tájat érintően gazdálkodik a Vérteserdő Zrt. A mintegy 46.200 ha működési terület két fő egysége a Gerecse és a Vértes mészkő tömbje, amelyhez nyugatról a Győr-Tatai-teraszvidék, délnyugatról a Császári-dombság és a Súri-Bakonyalja kapcsolódik. A Társaság négy erdészeti igazgatósága Magyarország egyik legváltozatosabb domborzati, termőhelyi tájegységeit fedi le.

Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán

2023. december 04. 14:54
December 8-9-én rendezik meg a XIV. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivált, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit – közölték a szervezők az MTI-vel.