A hazai sütőipar nyeresége megduplázódott az elmúlt 5 évben

2019. április 30. 07:51
A sütőiparban 1.100 vállalkozás működik, az itt dolgozók létszáma pedig meghaladja a 16 ezer főt. A szereplők együttes árbevétele több mint 160 milliárd forintot tesz ki, ez 5 év alatt csaknem 10 százalékos bővülést jelentett. A Zalaco, mint a három sütőipari nagyvállalat egyike nagyban hozzájárul ehhez növekedéshez - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Zalaco Sütőipari Zrt. fejlesztési beruházásának bokrétaünnepén.

A vállalat egyedi kormánydöntésen alapuló 836 millió forintos támogatásnak köszönhetően mintegy 4 milliárd forintból fejleszti mindkét zalaegerszegi telephelyét összesen 2.500 négyzetméteren és új, 1.500 négyzetméteres raktárt épít. Jelenleg 556 dolgozót foglalkoztatnak és vállalták, hogy 2020-ig újabb 150 munkahelyet hoznak létre, így 700 fölé emelkedhet majd az alkalmazottak száma. Az eseményen ünnepi beszédet mondott Zsigó Róbert az Agárminisztérium államtitkára, Vígh László a térség országgyűlési képviselője, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg polgármestere, valamint Berta László a Zalaco vezérigazgatója.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

A magyar kormánynak kiemelten fontos a gazdaság élénkítése és a munkahelyteremtés. A Zalaco ezzel a fejlesztésével mindkét célt erősíti és örömünkre szolgál, hogy mi támogathatjuk az ilyen vállalkozásokat – hangsúlyozta az agrártárca államtitkára. Mint elmondta: A szakágazat nyeresége folyamatosan nő, az elmúlt öt évben megduplázódott. A sütőipar szerkezetét az jellemzi, hogy a vállalatok mindössze 5,7 százaléka tartozik a közepes vagy nagyvállalatok közé. A három nagyvállalat egyike épp a Zalaco Zrt. a több mint 500 foglalkoztatottal.

Kép letöltése
 
Fotó: AMZsigó Róbert rámutatott, hogy a folyamatosan bővülő sütőipari termékek választéka, valamint a különböző táplálkozási/egészségügyi igények a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása felé terelik a szereplőket. Ennek megfelelően ma 140-150 féle kenyér és mintegy 500 féle péksütemény szerepel a választékban.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

Az agártárca államtitkára emlékeztetett: ilyen mértékű bővülésre a szabályozásnak is válaszolnia kellett, így 2017-ben új sütőipari szabályozás lépett hatályba a Magyar Élelmiszerkönyvben. Ebben több új termék leírása is megtalálható, mint pl. a Graham kenyér, a Teljes kiőrlésű kenyér, vagy a Tönkölybúza kenyér. A lisztkeverékből készített kenyerek esetében pedig rögzítették a keveréket képező lisztek pontos arányát és több termék esetében a korábbi szabályozáshoz képest új arányokat határoztak meg.

Kép letöltése
 
Fotó: AM

 

Zsigó Róbert leszögezte, hogy az előírások mellett kiemelten fontos a magasabb minőségi követelmények megfogalmazása és a hagyományos magyar termékek népszerűsítése is, ezért a Magyar Élelmiszerkönyvi előírások 2009-től folyamatosan egészülnek ki egy úgynevezett második vagy emelt szinttel, mint például a Magyar Élelmiszerkönyv 2-103 számú „Megkülönböztető minőségi jelöléssel ellátott sütőipari termékek” irányelve.

(AM Sajtóiroda)

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Örülhetnek a munkaadók, folytatódhat az adócsökkentés

2019. október 02. 08:06
Az év első napja helyett a jövőben az év végén számíthatnak a szociális hozzájárulási adó további csökkentésére a munkaadók. A jegybank friss inflációs jelentése alapján a következő években is adottak lesznek az adócsökkentés feltételül szabott tényezők.

Vigyázat, ha kápét kínál a munkáltató!

2019. február 21. 08:25
Számos cégnél érzékelhetően csúszik a béren kívüli juttatás rendszer idei kialakítása. Amikor a dolgozók hiányolják a szokásos választási lehetőségek felajánlását, akkor kiderül: még igazán az sem dőlt el, milyen elemeket miként tartanak meg. Sokan örülnek, amikor a „készpénzfizetés” is az opciók között van, de ezzel a zsebükbe jóval kevesebb juthat.