A helyi termékek különleges értékei a magyar mezőgazdaságnak

2018. december 10. 08:33
A hazai agrártermékek a piacon elsősorban nem mennyiségükkel, hanem kiváló minőségükkel és egyediségükkel hívhatják fel magukra a figyelmet – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztériumban megrendezett Termelői közösségek Napján. Az államtitkár hozzátette: a szakirányítás földrajzi árujelzős oltalommal, védjegy programmal és szakmai díjak megítélésével szeretné ösztönözni ezt.

A minisztérium Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy programja 2010 óta következetesen és karakteresen képviseli küldetését: Magyarország hagyományos és tájjellegű mezőgazdasági termékeit és élelmiszereit jelölve minőségi garanciát nyújt a fogyasztók számára a termék hitelességéről. A HÍR védjegy pályázat eredményeként 2018-ra már összesen 92 pályázó 176 terméke nyerte el a használati jogot.

A tavaly először meghirdetett „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” miniszteri díjpályázattal a szakirányítás célja a hagyományos és tájjellegű termékek piacra jutása érdekében kimagasló tevékenységet folytató közösségek elismerése és példaképül állítása.

A termelői csoportosulások megléte a földrajzi árujelzős oltalmi rendszerek eredményes működtetésének egyik sarokpontja. Az Agrárminisztérium célja, hogy az agrárgazdaság területén a termelői közösségek egyre több földrajzi árujelzős termékre nyújtsanak be oltalom iránti kérelmet és éljenek az ezáltal nyújtott lehetőségekkel, élvezzék azok előnyeit. 2015-2018 között a termelői csoportosulások eddig összesen 31 új kérelmet nyújtottak be agrártermékük földrajzi árujelzőjének uniós oltalma iránt, az eljárás uniós szakaszában 21, nemzeti szakaszában jelenleg 10 név van, amelyből 3 már a nemzeti szintű kifogásolási szakaszban jár. Az utóbbi félévben sikeresen lezárult 6 nemzeti eljárás, ennek eredményeként a nemzeti oltalmat szerzett termékek kérelmezői részére a miniszteri elismerő okleveleket átadta az agrártárca államtitkára.

Az elmúlt időszakban átmeneti nemzeti oltalmat szerzett földrajzi árujelzők: az Őrségi tökmagolaj, a Keleméri bárányhús, a Tuzséri alma, a Nagykörűi cseresznyepálinka, a Sárréti kökénypálinka, Madarasi birspálinka mögött álló termelők és csoportosulásaik képviselői szintén az ünnepség keretében vehették át a miniszteri emléklapot.A hagyományos termékeket előállító közösségek együttműködésének elősegítését, a tapasztalatcseréjüket szolgálta a szakmai fórum, amelyen földrajzi árujelzős termékek és termelői közösségek jó példáinak bemutatására került sor (Győr-Moson-Sopron megyei csemegesajt, Madarasi birspálinka, Szegedi tükörponty).

Az idei díjazottak, valamint a földrajzi árujelzős oltalmi eljárások listája mellékleteinkben olvashatók.

(AM Sajtóiroda)

Kapcsolódó cikkek

Piaci előny a digitalizálás

2018. november 23. 08:43
Ma már nem sci-fi a precíziós mezőgazdaság, amelynek közvetlen gazdálkodási, piaci előnyei vannak – hangzott el egy gödöllői szakmai konferencián. A technológiához kapcsolódó tudás átadásában azonban még bőven van tennivaló.

Agrárteljesítmény 2018: soha rosszabb évet!

2019. március 28. 08:02
A hazai mezőgazdaság még mindig kedvező gazdasági helyzetben van, de anyagi helyzetének jelentős javulása az elkövetkező években nem várható – vonták le a következtetést az OTP Agrár szakértői a KSH, valamint az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) által publikált Mezőgazdasági Számlarendszerben (MSZR) szereplő adatokból. Az elemzők a mezőgazdasági vállalkozások főbb pénzügyi folyamatait vették górcső alá az előző évből.