A hibrid munka nem kérdés: ez vár ránk a járvány után

2021. október 01. 08:59
Az Adecco Csoport nemzetközi kutatása
A hibrid munka nem kérdés: ez vár ránk a járvány után

A pandémia kezdetekor csak azt tudtuk, hogy meg fog változni a munkahelyi élet. Most már azt is látjuk, hogyan. Az Adecco Csoport nemzetközi kutatása 8 régió 25 országában vizsgálta, hogy a járvány után mik lesznek az új munkahelyi normák – írja a 24.hu.

A cég csaknem 15 ezer irodai dolgozóját kérdezte meg arról, hogyan módosulnak a munkahelyi igényeik. A felmérés alapján öt kritikus területen látnak olyan változásokat, amelyek a járvány lecsengésével hosszú távon is velünk maradnak.

A hibrid munkavégzés megmaradása már nem kérdés

A hosszú távú hatásai annál inkább. Globálisan a dolgozók a munkaidejük legalább felét kívánják távolról végezni. Ez mindenképpen javítja az egyenlő esélyek megteremtését, hiszen a kisgyerekes szülők, a mozgássérültek vagy például a hátrányos helyzetű településeken lakók is kedvezőbb esélyekkel vállalhatnak munkát.

Másrészt azonban nem szabad elfelejteni, hogy az otthoni munkavégzés erősen megosztja a dolgozókat. Így nem húzható ugyanaz a „sapka” mindenkire, fokozottan oda kell figyelni a cégeknek az egymástól akár homlokegyenest eltérő igényekre.

Rövidebb és flexibilis lesz az új munkahét

Az, hogy a munkavégzés hatékony tud maradni home office esetén is, az elmúlt másfél évben bebizonyosodott. A dolgozók pedig a továbbiakban is ragaszkodnak ahhoz a bizalomhoz, amivel maguk oszthatták be feladataikat és szabadidejüket.

Több mint háromnegyedük számára fontos, hogy ez a saját időbeosztás megmaradjon a továbbiakban is. Emellett egyre többen támogatják, hogy a munkaidő helyett az elvégzett feladatok értékelése legyen a meghatározó. Azokat ugyanis akár heti 40 óránál kevesebb idő alatt is el tudják végezni.

A vezetők számára azonban ez egyelőre nehézséget jelent, és csupán az alkalmazottak 36 százaléka érzi úgy, hogy feletteseik már jelenleg is az eredményeik alapján értékelik munkájukat.

A kiégés lesz a következő járvány

Ez akár 10-ből 4 munkavállalót érinthet. A dolgozók mentális egészsége kortól és nemtől függetlenül fokozott figyelmet kíván. A vezetők számára azonban ez egyelőre komoly kihívást jelent. A dolgozók kétharmada ugyanis úgy látja, hogy főnöke nem tudja megfelelően felmérni a kollégák mentális egészségét.

Újra kell építeni a közösséget

Miközben online folyamatosan kapcsolatban vagyunk egymással, a munkatársak soha nem voltak ennyire elszakadva egymástól. A főnökök kezében van a kulcs, hogy újra összekovácsolják a céges csapatot, és kialakítsanak egy új munkahelyi kultúrát. Ez azonban nem feltétlenül az erősségük, így coachingra, vezetői képzésekre nagy szükség lehet ezen a téren.

A nagy újragondolás időszaka jöhet

Egyre több figyelmeztető jel mutat arra, hogy a dolgozók újraértékelik, miért is fontos, mit is jelent számukra a munkahely. A biztonság, a szervezet, a vállalati kultúra, a jó közérzet és a fejlődési lehetőség továbbra is a top öt szempont.

5-ből 2 alkalmazott azonban rugalmasabb munkahelyre váltana, és több mint felük elégedetlen a jelenlegi karrier lehetőséggel. Mindez azért különösen fontos, mert a többség egyetért abban, hogy a cégek a közeljövőben látványos foglalkoztatás-bővítésbe kezdhetnek.

Forrás: 24.hu  / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Nem lehet munkahelyen Facebookozni?

2019. március 06. 07:47
A munka ellenőrzése a GDPR és az MT tükrében

„Megkéri a munkatársait, hogy többet dolgozzanak” - interjú Kósa Lajossal

2018. november 28. 07:57
A fideszes politikust a „rabszolgatörvénynek” nevezett javaslatáról, konteóról, Gruevszkiről, CEU-ról, BMW motorkerékpárokról kérdeztük.