A hónap végéig megkaphatják a támogatást a gazdák

2023. március 28. 10:35
A Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó kifizetéseket lehet igényelni, ezek hamarosan meg is érkezhetnek.
 
Mintegy 12,5 milliárd forint támogatáshoz juthatnak az agrárvállalkozók a hónap végéig – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
A hónap végéig megkaphatják a támogatást a gazdák
Feldman közölte, hogy a VP4-12.1.1-16 Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések nevű pályázati felhívás kapcsán működnek a támogatások, és hangsúlyozta, hogy a Natura-hálózat gyephasznosítású területeire speciális földhasználati előírások vonatkoznak, ezek betartása többletköltséget vagy bevételkiesést okoz a gazdálkodóknak. A támogatást ennek ellensúlyozására lehetett igényelni, és 
 
a tavalyi aszálykárok után minden segítség kulcsfontosságú az érintettek számára.
 
Az államtitkár elmondta, hogy több mint 9200 kérelem érkezett, és az érintett gazdák normatív, területalapú, vissza nem térítendő támogatásban részesülnek. 
 
A felhívásra az egységes kérelem keretében 2023-ban is lehet beadni támogatási kérelmet, amely egyúttal kifizetési igénylésnek is minősül.
 
A magyar kormány elkötelezett a biológiai sokféleség helyreállításának, megőrzésének és javításának előmozdításában, amelyet az aktív mezőgazdasági termelők együttműködésével kíván megvalósítani.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

A paradicsom idén is slágernövény

2024. április 05. 14:39
Furcsa folyamat figyelhető meg a zöldségfélék termesztésében: akik társasházban élnek, azok minden lehetőséget kihasználnának, hogy saját terméshez jussanak, míg akik nagy kerttel rendelkeznek, azok a dísznövényeket és a füvesítést szorgalmazzák a palánták helyett. Valóban megfigyelhető egy ilyen folyamat, miszerint a nagyobb városok erkélyein egyre divatosabb a paradicsomtermesztés, és folyamatosan átveszik a dísznövények és az egybefüggő zöld felületek a veteményeskertek helyét?

Portfolio díj: az év kertésze

2022. december 20. 14:55
A Portfolio Csoport idén is díjazta a legsikeresebb és legkiemelkedőbb agrárgazdasági szereplőket, 2022-ben az Év kertészete a Hódkertész Kft. lett.
 
A hódmezővásárhelyi Hódkertész Kft. zöldség-gyümölcs értékesítéssel foglalkozik, 2021-ben körülbelül 16 ezer tonna terméket adtak el, főként a belföldi piacra, de exportra is jutott az áruból. A cég üvegházakban, hidrokultúrás módszerrel és megújuló termálenergiával termel, egyik fő célkitűzésük, hogy a téli időszakban, amikor hiány van egyes zöldségekből, a modern technológiáknak köszönhetően, ott tudjanak lenni nagy mennyiségben a termékeikkel az áruházak polcain.