A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre

2023. október 09. 16:59
A Humusz Szövetség célja, hogy szemléletesen mutassa be, mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez.
 
Szeptember végén nyílt meg újra a Humusz Szövetség „Nulla Hulladék Tanösvénye”, amely a XI. kerület lágymányosi szakaszán, a Saru utcában várja az egyénileg érkezőket és még inkább az iskolás csoportokat. Céljuk, hogy szemléletesen mutassák be, hogy mi szükséges az úgynevezett zöldváros fejlesztéséhez – írta a greenfo.hu.
A HUMUSZ tanösvénye oktat a hulladékmentes zöldvárosi életre
„Csővégi” megoldásokkal szemléltetik, hogy leginkább a minél kevesebb hulladék felhalmozása lendítené előre személyes és kollektív ügyünket, valamint ez szolgálhatná a bolygó érdekét.
Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Hány százaléka hasznosul újra egy legyártott műanyag csomagolóanyagnak? Mennyi erőforrásra (energiára, vízre, hulladékra…) van szükség egy kárpitozott fotel előállításához? Van-e értelme a csereberepiacoknak? Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ a Humusz Szövetség kertjében újranyitott és a jelen trendjeire és megoldásaira formált Nulla Hulladék Tanösvény.
Eredetileg a 2000-es években alakították ki, ám egyrészt némileg amortizálódott, másrészt ma már másképp gondolkodunk a korszerű hulladékgazdálkodásról és a körforgásos modellről is.
 
ANNAK IDEJÉN MÁR A SZELEKTÍV GYŰJTÉS IS NÓVUM VOLT, DE A TANÖSVÉNY JELENKORI CÉLJA LEGINKÁBB A HULLADÉK CSÖKKENTÉSÉRŐL SZÓL.
Hogy megtanulja a felhasználó, hogy miként tudja számottevően csökkenteni a háztartásába bekerülő egyszer használatos anyagokat. Praktikus tippekkel, taktikákkal és a jelen, lineáris modell szomorú bemutatásával próbálnák ösztönözni az ösvényre látogatókat, hogy legalább egyéni szinten közeledjenek a körforgásos megoldások felé.
 
Elmagyarázzák, hogy miért fontos a veszélyes anyagok szelektív gyűjtése, hogy a használt olaj, az elemek vagy a már nem használt textíliáknak milyen útja lehet egy ideális rendszerben.
Mesélnek a bolhapiacokról, a csereberebörzékről, a garázsvásárokról is: arról, hogy ami nekünk szemét, lehet, hogy másnak éppen kincs lehet. Egy ideális zöldváros ma még extrémnek tűnő, de a jövőben bizonyára hozzánk is közelebb kerülő megoldásait is elhozzák: olyan üzletekről mesélnek, ahol többször használatos csomagolással találkozhatunk, de a közösségi mosópelenkás tisztítót, a visszaváltó automatákat, az ökopiac lehetőségét is felvázolják, beültetik a látogató gondolataiba.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, gyermek, tanulás, gyermekjáték és szöveg
Mivel januártól uniós előírás kötelez minket a szerves hulladék elkülönített gyűjtésére (ez is egy fontos lépés a körforgásos modell felé!), közösségi komposztpontjuk a biohulladék szakszerű kezelését példázza.
Lehet, hogy egy kép erről: 1 személy, tanulás és , szöveg, amely így szól: „A meglévő tárgyaimat használom, karbantartom, javítom és továbbadom, ha már nincs rá szükségem. Amit tudok, kölcsönkérem vagy kölcsönzöm. Másodkézből szerzem be. Magam készítem el. Kézműves, helyi terméket választok. Minden termékből elÅbo Iyen hulladék keletkez mennyi és milyen típusui sárlás pillanatában ela hogy egyéni döntésé unk igenis szavazati enagyobb az ére vekszik kihas közvet Újrahasznositott alapanyagból készült terméket veszek. Minőségi, tartós terméket veszek. Olyan terméket választok, ami hulladékként ijrahasznositható vagy komposztálható.”
Egyedileg érkező érdeklődőket is várnak, de talán még fontosabb az új generáció edukációja, így alsós és felsős iskolás csoportokat, valamint középiskolás osztályokat is nagy szeretettel, online és offline turistavezető füzetekkel, a Humusz Szövetség előre leegyeztetett, regisztrációhoz kötött élményfoglalkozásaival fogadnak.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Amíg a gép nem érez, a jó értékesítőnek nincs félnivalója

2023. július 17. 13:39
Nincsenek könnyű helyzetben azok a hazai vállalkozások, amelyek fennmaradása, sikere jelentős mértékben az értékesítőik munkájának hatékonyságán múlik. A potenciális vevőkre zúduló információáradatban, élesedő versenyben kell megtalálniuk azokat a megoldásokat, módszereket, amelyekkel a meglévő ügyfelek megtartása mellett új megrendelőket is meg tudnak szólítani termékeikkel, szolgáltatásaikkal.

Működik a modellváltás

2023. július 19. 13:33
Az előző évhez képest tavaly újabb ötven pozíciót javítva, ma a világ 250 legjobb agrár-felsőoktatási intézménye között tartják számon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet. Ezt az eredményt növekvő tudományos teljesítménnyel, nem utolsó sorban növekvő bevétellel érte el, hangzott el a MATE szenátusának tanévzáró ünnepi ülésén Gödöllőn.