A jövő év elejére megújul a veszprémi Ruttner-ház

2022. november 28. 12:51
Diákszálló, kávézó és a leendő börtönmúzeum fogadóközpontja kap majd helyet az egykor vas- és fűszerkereskedésként működő veszprémi Ruttner-házban. Az épületet az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program támogatásával újítják fel.
 
Markovits Alíz, a Veszprém 2023 Zrt. vezérigazgatója november 18.-i veszprémi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a nagy múltú, egykor iparosok által lakott ház 1,3 milliárd forintból újul meg.
A jövő év elejére megújul a veszprémi Ruttner-ház
A földszinten kávézó és jegypénztár, az emeleten 36 vendég befogadására alkalmas, hatszobás diákszálló létesül. Az épületet a jövő év elején már birtokba is vehetik a veszprémiek és az idelátogatók.
 
Madarasi-Papp Rita tervező felidézte: a városnak ez a része a 18. században épült be. Egy 1832-ből származó térképen már be lehet azonosítani a házat, melyet az 1860-as években és 1899-ben is felújítottak, 1958-ban pedig műemléki védettséget kapott.
 
Az épület első szintjén a restaurátorok három tájképet tártak fel a falakon, melyekhez a környék tájaiból meríthettek ihletet az egykori alkotók.
A Ruttner-házból a szomszédos várbörtönmúzeumba az udvaron felépített üveglift segítségével lehet majd feljutni. A tervek szerint jövő ősszel elkészülő börtönmúzeum a börtönélet körülményeit és annak múltját lesz hivatott bemutatni a látogatóknak.
 
A Jókai utca, ahol a Ruttner-ház is található, a város egyik fontos főútvonala volt a 20. század közepéig, lakói iparosmesterek voltak. A házak udvari részében iparosműhelyek működtek, a vár felőli oldalon pedig hegybe mélyített pincék sorakoztak, hiszen a legtöbb veszprémi iparoscsaládnak szőlője volt a város közelében.
 
A Ruttner-ház több generáción át a Ruttner kereskedőcsalád tulajdona volt. Ruttner János (1797-1861) vaskereskedő házassága révén került Veszprémbe, Lorich Annát vette feleségül 1827-ben, és pár évtized alatt jelentős vagyonra tett szert. Gazdasági sikerét annak köszönhette, hogy szinte valamennyi korabeli építkezéshez szállított vasanyagot. Családja számára ezt a vár alatti házat találta legalkalmasabb otthonnak, a korábbi földszintes házat ő építette át az 1850-es években U alakú emeletes lakóházzá. Az emeleten a család lakott, a földszintet pedig kereskedésnek rendezte be. Apja halála után fia, Ruttner Sándor (1832-1899) vette át az üzletet, melynek kínálatát tovább bővítette. A vaskereskedés mellett fűszer- és vetőmageladással is foglalkozott.
 
Forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Útfejlesztés: hamarosan elkészül a 441-es főút

2024. május 17. 15:02
Hamarosan lekerülhetnek a korlátozó táblák és átadják a felújított 441-es főutat. A vármegyéken átívelő fejlesztés folyamán közel három kilométeren négysávossá bővítik a főút Kecskemét és Nagykőrös közötti szakaszát – számolt be a Magyar Építők.

A nyugalom szigete Zalában

2023. május 16. 18:51
Túl a hegyháton, völgyben elterülő erdők ölelésében fekszik a kicsiny zalai zsákfalu, Obornak. Kiesik a forgalomból, és így télen még visszafogottabb. A nyugalom szigete, ám az itteni csönd nem nyomasztó, inkább feloldódik benne az ember. A település egyetlen fő utcájának utolsó portája után vadászház bújik meg a fák között, árulkodóan felcsillanó ablakai szinte hívogatnak.
A környező fenyők tisztelegve, a házigazdák meleg szívvel fogadják a Zalaerdő Zrt. régi vágású, patinás vadászházába és turistaszállására érkezőket, és mivel előre bejelentkeztünk, a konyha finom fogásaiból is ízelítőt kaptunk.