A JÚLIUSBAN KEZDŐDŐ UNIÓS ELNÖKSÉGI TRIÓ FELELŐSSÉGE A KISZÁMÍTHATÓ KÖRÜLMÉNYEK BIZTOSÍTÁSA A GAZDÁKNAK

2023. április 25. 08:37
A júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Madridban nemzetközi sajtótájékoztatón.
A JÚLIUSBAN KEZDŐDŐ UNIÓS ELNÖKSÉGI TRIÓ FELELŐSSÉGE A KISZÁMÍTHATÓ KÖRÜLMÉNYEK BIZTOSÍTÁSA A GAZDÁKNAK
A magyar miniszter a spanyol és belga társtárcák vezetőivel a spanyol fővárosban vitatta meg a júliusban induló következő uniós elnökségi trió (az első hat hónapban Spanyolország, a másodikban Belgium és a harmadikban Magyarország) legfontosabb feladatait és a célkitűzéseket, a megbeszélést követően közös sajtótájékoztatót tartottak. "Egyensúlyt kívánunk teremteni programunkban a gazdák versenyképessége és teremtett világunk minőségének megőrzése között, hogy mind a fejlődés, mind a környezet a megóvása fenntartható legyen" - fogalmazott a magyar miniszter, hangsúlyozva a belső piac védelme, az európai élelmiszerbiztonság és szuverenitás fontosságát. A magyar elnökség prioritásaként emelte ki, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében. Példaként említette a múlt évi történelmi méretű szárazságot, az ukrajnai háborút és következményeit. "Minderre válaszok kellenek, új lehetőségek, amelyeket szeretnénk elnökségünk idején megteremteni" - jelentette ki.
 
A magyar elnökség emellett hangsúlyt kíván helyezni az élelmiszerbiztonságot erősítő agrárkutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezésekre, valamint a mezőgazdasági és ökológiai célú vízgazdálkodásra. Utóbbival össze kívánja kötni annak a vizsgálatát, hogy a tározókat alkalmassá tehetnék az akvakultúra számára is, így enyhítve "a tengeri kvótákért folytatott küzdelmet". Ennek tárgyalása épp a magyar uniós elnökség idejére esik - tette hozzá. Nagy István kitért arra is, hogy magyar program része a méhek beporzó szerepének nagyobb elismertetése az uniós szabályrendszerben, amit kulcsfontosságúnak nevezett a biodiverzitás fenntartása szempontjából.
A magyar elnökség prioritásaként emelte ki, hogy felhívják a figyelmet a válsághelyzetek kezelésére a közös agrárpolitika 2027 utáni szabályaira vonatkozó tárgyalások keretében. Példaként említette a múlt évi történelmi méretű szárazságot, az ukrajnai háborút és következményeit. "Minderre válaszok kellenek, új lehetőségek, amelyeket szeretnénk elnökségünk idején megteremteni" - jelentette ki. A magyar elnökség emellett hangsúlyt kíván helyezni az élelmiszerbiztonságot erősítő agrárkutatás-fejlesztési és innovációs kezdeményezésekre, valamint a mezőgazdasági és ökológiai célú vízgazdálkodásra. Utóbbival össze kívánja kötni annak a vizsgálatát, hogy a tározókat alkalmassá tehetnék az akvakultúra számára is, így enyhítve "a tengeri kvótákért folytatott küzdelmet". Ennek tárgyalása épp a magyar uniós elnökség idejére esik - tette hozzá.  Nagy István kitért arra is, hogy magyar program része a méhek beporzó szerepének nagyobb elismertetése az uniós szabályrendszerben, amit kulcsfontosságúnak nevezett a biodiverzitás fenntartása szempontjából.
Luis Planas spanyol agrárminiszter, a találkozó házigazdája a sajtótájékoztatón azt mondta: "közösségi és belpolitikai szempontból is nagyon intenzív időszak vár ránk". Emlékeztetett arra, hogy Spanyolországban az idén, az Európai Unióban pedig jövőre rendeznek parlamenti választásokat. A közös pontokat hangsúlyozva szólt arról, hogy a három ország egységesen az unió és polgárai haladását szolgáló elnökségre törekszik, és egyetért abban, hogy a 18 hónap  meghatározó témája lesz élelmiszerbiztonság kérdése, az ukrajnai orosz invázió piacokra gyakorolt hatása, valamint az egész Európát érintő aszály. A spanyol elnökség első nagy célkitűzése a klímaváltozásnak ellenállóbb mezőgazdaság kérdése, annak feltérképezése, hogy milyen eszközök, technológiák állnak rendelkezésre ennek megvalósítására - emelte ki a tárcavezető.
 
David Clarinval belga agrárminiszter országának körvonalazódó programjából az említett közös célok mellett hangsúlyozta az állategyészségügyi intézkedések hatékonyságának értékelését, az ágazati innovációk alkalmazását a termelés minőségének javítása érdekében, valamint az egyensúly megtalálását a mezőgazdaság és a környezetvédelem szempontjai között. Az EU elnökségét idén júliusban veszi át Spanyolország, jövő januárban Belgium, 2024 második félévben pedig Magyarország kerül sorra.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Keményen üzen a vízügy: hiába "riogattak" az alacsony vízszinttel

2023. július 06. 12:22
Siklós Gabriella vízügyi szóvivő az InfoRádióban beszámolt a Balaton-leengedés befejezéséről. A zsilipelés nagy tiltakozást váltott ki a tóparti polgármesterek körében és a közösségi médiában is. Szóba került a Sió hajózhatósága és az augusztusban várható vízállás is.
 
Befejeződött a Balaton június közepén kezdett vízeresztése.

A MUSZ elsőként csatlakozik a Sport a természetért kezdeményezéshez

2023. június 07. 14:18
A Magyar Úszó Szövetség a világ vizes szövetségei - valamint a magyar sportszövetségek - közül elsőként csatlakozott a "Sports For Nature" vagyis a "Sport a Természetért" kezdeményezéshez.