A KAP vidéki térségek fejlődésére gyakorolt hatásának értékelése - jelentés

2021. május 14. 12:45
Az EGSZB  plenáris ülése egyhangúan elfogadta  dr. Kállay Piroska ''A KAP vidéki térségek fejlődésére gyakorolt hatásának értékelése" címmel készített tájékoztató jelentését, melyet az EGSZB az Európai Bizottság felkérésére ad ki.
A KAP vidéki térségek fejlődésére gyakorolt hatásának értékelése - jelentés

Az EGSZB  plenáris ülése egyhangúan elfogadta  dr. Kállay Piroska   'A KAP vidéki térségek fejlődésére gyakorolt hatásának értékelése' címmel készített tájékoztató jelentését, melyet az EGSZB az Európai Bizottság felkérésére ad ki. Az anyag,  egy tavaly novemberben induló tényfeltáró, tanulmányozó munka eredménye, melyben  a MÉDOSZ szakmai részvétele  mellett  5 ország tapasztalatait vizsgálták meg (HU, FR, IE, IT, ES).

A dokumentum konklúziója, hogy a vidékfejlesztési célokat a KAP nem képes egyedül végrehajtani, holisztikus megközelítésre, több szakpolitika bevonására van szükség., ezért egy önálló kezdeményezésű EGSZB vélemény formájában tovább folytatódik a munka. 

A vélemény azért is fontos magyar szempontból, mert a közvetlenül az EB felkérésére készülő anyagokba megfogalmazott magyar vonatkozású megfontolások, üzenetek bizonyosabban eljutnak az EB illetékeseihez. Az EGSZB NAT szekción belül (mezőgazdaság, vidékfejlesztés, környezetvédelem) erős a magyar érdekérvényesítő kapacitás és szándék, az érintett tagok a jövőben minél inkább szeretnék ezt kiaknázni, továbbra is hatékonyan becsatolva a munkába a hazai agrár és egyéb szakmai szervezeteket is.

 

A jelentés  elérhető az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság honlapján: Evaluation on the CAP's impact on territorial development of rural areas (Information report) | European Economic and Social Committee (europa.eu)

 

Kapcsolódó cikkek

Várakozáson és átlagon felüli gabonatermés várható az idén

2016. július 11. 14:44
A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként - ismertette Fazekas Sándor a legfrissebb aratási eredményeket pénteken a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásakor.

A kikapcsolódás joga

2021. április 15. 19:44
Egyre elterjedtebb az otthoni munka a járványhelyzetben, ezért az Európai Szakszervezeti Szövetség arra kérte a Bizottságot, kezdeményezzen jogalkotást, hogy a munkavállalók a munkaidő végeztével – hátrányos következmények nélkül - kikapcsolhassák a munkáltatók üzeneteit.