A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban

2023. október 16. 14:55
A magyar kormány az elmúlt években sikeresen járult hozzá a Kárpátok védelmére és fenntartható fejlődésére irányuló közös törekvésekhez – jelentette ki beszédében Ökrös Oszkár, a Kárpátok Egyezmény Részes Felei Konferenciájának belgrádi ülésén.
A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban
A helyettes államtitkár szólt hazánk részvételéről az Egyezményhez kapcsolódó együttműködésben, kiemelve a 2017 és 2020 közötti magyar elnökség eredményeit. Elmondta: az elmúlt 50 évben egyértelművé vált, hogy a változó éghajlati viszonyok számos olyan kockázattal és hatással járnak, amelyek jelentősen veszélyeztetik az erdei ökoszisztémákat, a természeti erőforrásokat és az emberi közösségeket. Az élőhelyek biológiai sokféleséget veszélyeztető eltűnése, a felszínborítás megváltoztatása például egyik fő oka a klímaváltozásnak, azáltal, hogy csökkentik a szén-dioxid elnyelő képességet, s ezzel egy időben az éghajlatváltozás is visszahat az ökoszisztémák működésére.
 
Ökrös Oszkár a környezeti és fenntarthatósági szemléletformálás és oktatás kapcsán jelezte: Magyarország nyitott egy ifjúsági hálózat kialakítására, hozzátéve, hogy – a már jól ismert Duna nap mintájára – hazánk javaslatot tesz a Kárpátok Napja kijelölésére is. A nyári iskolák és táborok szervezésének lehetőségéről szólva, a résztvevők figyelmébe ajánlotta a magyar zöld óvodai és ökoiskolai programok Kárpátokra való kiterjesztésének lehetőségét is.
 
A 2003 óta működő Kárpátok Egyezmény tagállamai, számos nemzetközi szervezet vezetőivel együtt tekintették át a helyi és regionális szintű, valamint az európai szintű együttműködés erősítése érdekében tett két évtizedes erőfeszítéseket. A vita az éghajlatváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség csökkenését célba vevő lehetséges jövőbeli cselekvések jegyében zajlott. Az ülés keretében elfogadott miniszteri nyilatkozat üdvözli a régió eredeti állapotban fennmaradt erdőleltárának kidolgozását, valamint a Kárpátok erdei ökoszisztémáinak, éghajlat-változási kockázatainak és alkalmazkodási lehetőségeinek felmérését, az abban foglalt ajánlásokkal együtt.
 
forrás: agrotrend.hu / AM

Kapcsolódó cikkek

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak a költségvetésben

2023. június 20. 18:09
Elfogadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tegnap.
"Háborús időket élünk, amikor védelmi költségvetésre van szükség" – mondta Font Sándor elnök –, aki kiemelte, hogy a jövő évi tervezet a honvédelmi kiadások több mint nyolcszorosát, a rendvédelmi kiadásoknak pedig a háromszorosát tartalmazza 2010-hez képest.
 
A költségvetés mezőgazdasági fejezete 208,8, a nemzeti földalap 16,1, az uniós fejlesztések fejezet pedig 656,5 milliárd forint előirányzatot tartalmaz, amely összességében 881,4 milliárd forint.

Az idei év jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet

2023. május 10. 16:00
Egy év folyamatos csökkenés után 2023 első negyedévében ismét emelkedett az MBH AgrárTrend Index értéke. Az ágazat szereplőit óvatos optimizmus jellemzi. Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet.
 
A szántóföldi növénytermesztésben azonban éppen az alacsonyabb felvásárlási árak miatt nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához – derült ki az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek összegzéséből, amelyet az agrárium szereplőinek megkérdezésével készítettek.