A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban

2023. október 16. 14:55
A magyar kormány az elmúlt években sikeresen járult hozzá a Kárpátok védelmére és fenntartható fejlődésére irányuló közös törekvésekhez – jelentette ki beszédében Ökrös Oszkár, a Kárpátok Egyezmény Részes Felei Konferenciájának belgrádi ülésén.
A Kárpátok Egyezmény működésének 20. évét ünnepelte Belgrádban
A helyettes államtitkár szólt hazánk részvételéről az Egyezményhez kapcsolódó együttműködésben, kiemelve a 2017 és 2020 közötti magyar elnökség eredményeit. Elmondta: az elmúlt 50 évben egyértelművé vált, hogy a változó éghajlati viszonyok számos olyan kockázattal és hatással járnak, amelyek jelentősen veszélyeztetik az erdei ökoszisztémákat, a természeti erőforrásokat és az emberi közösségeket. Az élőhelyek biológiai sokféleséget veszélyeztető eltűnése, a felszínborítás megváltoztatása például egyik fő oka a klímaváltozásnak, azáltal, hogy csökkentik a szén-dioxid elnyelő képességet, s ezzel egy időben az éghajlatváltozás is visszahat az ökoszisztémák működésére.
 
Ökrös Oszkár a környezeti és fenntarthatósági szemléletformálás és oktatás kapcsán jelezte: Magyarország nyitott egy ifjúsági hálózat kialakítására, hozzátéve, hogy – a már jól ismert Duna nap mintájára – hazánk javaslatot tesz a Kárpátok Napja kijelölésére is. A nyári iskolák és táborok szervezésének lehetőségéről szólva, a résztvevők figyelmébe ajánlotta a magyar zöld óvodai és ökoiskolai programok Kárpátokra való kiterjesztésének lehetőségét is.
 
A 2003 óta működő Kárpátok Egyezmény tagállamai, számos nemzetközi szervezet vezetőivel együtt tekintették át a helyi és regionális szintű, valamint az európai szintű együttműködés erősítése érdekében tett két évtizedes erőfeszítéseket. A vita az éghajlatváltozás, a szennyezés és a biológiai sokféleség csökkenését célba vevő lehetséges jövőbeli cselekvések jegyében zajlott. Az ülés keretében elfogadott miniszteri nyilatkozat üdvözli a régió eredeti állapotban fennmaradt erdőleltárának kidolgozását, valamint a Kárpátok erdei ökoszisztémáinak, éghajlat-változási kockázatainak és alkalmazkodási lehetőségeinek felmérését, az abban foglalt ajánlásokkal együtt.
 
forrás: agrotrend.hu / AM

Kapcsolódó cikkek

Drasztikus zöld lépés az EU-tól! Ezt mindenkinek be kell tartania

2023. február 08. 13:34
Az új szabály az EU minden tagállamát, így Magyarországot is érinti.
 
Az Európai Unió minden tagállamára vonatkozik az a döntés, amely értelmében 2025-től az összes csomagoló- és címkézőanyagnak újrahasznosíthatónak kell lennie – írja a fruitveb.hu.
 
A felhasznált csomagolóanyagokat A-tól E-ig tartó skálán osztályozza majd az EU, és az E minősítésű csomagolásokat 2030-tól ki fogják vezetni a piacról, az A-D osztályt pedig eltérő díjkötelezettség sújtja majd – teszik hozzá.

Friss: az Országgyűlés elfogadta a földügyi módosításokat

2022. december 09. 11:41
Többek között változott a helyben lakó fogalma és az elővásárlásra jogosultak sorrendje is.
 
A módosítások gerincét képezi a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Fftv.) és az azzal összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvényt (a továbbiakban. Fétv.) érintő módosítások, a nak.hu ezekből tekintette át a legjelentősebbeket a tájékozttaójában.