A képzett munkaerőnek mostantól még könnyebb lesz

2018. október 04. 09:03
A német törvényi előírások alapján képzett munkaerő, így felső fokú képesítéssel rendelkezők, akkor is beutazhatnak az országba, ha nincs még munkahelyük. Ezen túl viszont igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg munkát találnak.

Olyan személyek, akikre képzettségük alapján szükség van a német munkaerő-piacon, eddig is kaphattak hat hónapos tartózkodásra jogosító vízumot (ilyenre persze EU-s állampolgároknál nincs szükség) azzal, hogy ezen idő alatt munkát kereshetnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Arra is volt mód, hogy az átmeneti időszak áthidalására képzettségi szintjük alatti munkát vállaljanak. Az új rendelkezés megszünteti ezt a lehetőséget és kiköti: a munkahelyet keresőknek igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg állást találnak – vagy valaki kezességet vállal értük. A módosítás célja megakadályozni a szociális támogatási rendszer kihasználását.

Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek
A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

A szövetségi kormány két pártja, a CDU/CSU és az SPD, egyúttal dűlőre jutott a sokat vitatott kérdésben is: mi legyen olyanokkal, akik nem kapnak ugyan menedékjogot, de munkát találtak, beilleszkedtek.

A készülő törvénymódosítás kimondja: olyan személyek, akik nem kaptak ugyan menedékjogot, de nem toloncolhatók ki és elhelyezkedtek, tartósan az országban maradhatnak. Érvényben marad a rendelkezés is, hogy szakmát tanuló fiatalok a képzés három évére, majd további két évig maradhatnak. Miután ezeket a rendelkezéseket a tartományok eltérően alkalmazták, az egységes rendezés után várhatóan jóval több, a gazdaság számára szükséges bevándorló kap majd állandó tartózkodási engedélyt.

(Forrás: Der Spiegel) / piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Így terjeszkedik Magyarországon a libanoni sajtguru

2016. május 03. 07:52
Engedélyezte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hogy Riad Naboulsi libanoni származású tejpiaci befektető egyedüli közvetlen irányítást szerezzen a hajdúböszörményi Wassim Sajt Kft.-ben, a kacsótai Bábel Sajt Kft.-ben és a barcsi Dráva Tej Kft.-ben. E cégek eddig is hozzá voltak köthetők, a kőröstetétleni Kőröstej Kft. köré szerveződő cégcsoporttal pedig 2014-ben a kormány is stratégiai együttműködési megállapodást létesített. Riad Naboulsi azonban most a GVH-tól 14 millió forintos bírságot is kapott, mivel a három cégnél az engedélyköteles összefonódásokat azelőtt hajtotta végre, hogy a versenyhatósági engedélyt kérte, illetve megkapta volna.

Agrárszektor 2017: jön a magyar mezőgazdaság csúcskonferenciája

2017. november 10. 09:40
Idén ötödik alkalommal rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos agrárkonferenciáját, amely az egyik legfontosabb hazai agrár-networking eseménnyé nőtte ki magát az elmúlt fél évtized során.