A képzett munkaerőnek mostantól még könnyebb lesz

2018. október 04. 09:03
A német törvényi előírások alapján képzett munkaerő, így felső fokú képesítéssel rendelkezők, akkor is beutazhatnak az országba, ha nincs még munkahelyük. Ezen túl viszont igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg munkát találnak.

Olyan személyek, akikre képzettségük alapján szükség van a német munkaerő-piacon, eddig is kaphattak hat hónapos tartózkodásra jogosító vízumot (ilyenre persze EU-s állampolgároknál nincs szükség) azzal, hogy ezen idő alatt munkát kereshetnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Arra is volt mód, hogy az átmeneti időszak áthidalására képzettségi szintjük alatti munkát vállaljanak. Az új rendelkezés megszünteti ezt a lehetőséget és kiköti: a munkahelyet keresőknek igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg állást találnak – vagy valaki kezességet vállal értük. A módosítás célja megakadályozni a szociális támogatási rendszer kihasználását.

Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek
A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

A szövetségi kormány két pártja, a CDU/CSU és az SPD, egyúttal dűlőre jutott a sokat vitatott kérdésben is: mi legyen olyanokkal, akik nem kapnak ugyan menedékjogot, de munkát találtak, beilleszkedtek.

A készülő törvénymódosítás kimondja: olyan személyek, akik nem kaptak ugyan menedékjogot, de nem toloncolhatók ki és elhelyezkedtek, tartósan az országban maradhatnak. Érvényben marad a rendelkezés is, hogy szakmát tanuló fiatalok a képzés három évére, majd további két évig maradhatnak. Miután ezeket a rendelkezéseket a tartományok eltérően alkalmazták, az egységes rendezés után várhatóan jóval több, a gazdaság számára szükséges bevándorló kap majd állandó tartózkodási engedélyt.

(Forrás: Der Spiegel) / piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Új fejezet az Eurázsiai agrárkapcsolatokban

2016. szeptember 27. 08:24
Együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Szergej Szergejevics Szidorszkij, az Eurázsiai Gazdasági Unió Bizottságának ipari és agráripari komplexum minisztere.

Fazekas: Mezőhegyes agrártörténeti kincs

2016. május 26. 08:48
A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatták a munkát a képviselők szerdán délután.