A képzett munkaerőnek mostantól még könnyebb lesz

2018. október 04. 09:03
A német törvényi előírások alapján képzett munkaerő, így felső fokú képesítéssel rendelkezők, akkor is beutazhatnak az országba, ha nincs még munkahelyük. Ezen túl viszont igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg munkát találnak.

Olyan személyek, akikre képzettségük alapján szükség van a német munkaerő-piacon, eddig is kaphattak hat hónapos tartózkodásra jogosító vízumot (ilyenre persze EU-s állampolgároknál nincs szükség) azzal, hogy ezen idő alatt munkát kereshetnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Arra is volt mód, hogy az átmeneti időszak áthidalására képzettségi szintjük alatti munkát vállaljanak. Az új rendelkezés megszünteti ezt a lehetőséget és kiköti: a munkahelyet keresőknek igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg állást találnak – vagy valaki kezességet vállal értük. A módosítás célja megakadályozni a szociális támogatási rendszer kihasználását.

Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek
A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

A szövetségi kormány két pártja, a CDU/CSU és az SPD, egyúttal dűlőre jutott a sokat vitatott kérdésben is: mi legyen olyanokkal, akik nem kapnak ugyan menedékjogot, de munkát találtak, beilleszkedtek.

A készülő törvénymódosítás kimondja: olyan személyek, akik nem kaptak ugyan menedékjogot, de nem toloncolhatók ki és elhelyezkedtek, tartósan az országban maradhatnak. Érvényben marad a rendelkezés is, hogy szakmát tanuló fiatalok a képzés három évére, majd további két évig maradhatnak. Miután ezeket a rendelkezéseket a tartományok eltérően alkalmazták, az egységes rendezés után várhatóan jóval több, a gazdaság számára szükséges bevándorló kap majd állandó tartózkodási engedélyt.

(Forrás: Der Spiegel) / piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

M1: tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte a NAK

2017. június 29. 07:40
Egy-egy aszályos év csak a kukoricatermelést tekintve 100 milliárd forint kárt tud okozni, a helyzet megoldása érdekében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) június 1-től visszavonásig tartós vízhiányos időszak kihirdetését kérte Pintér Sándor belügyminisztertől – mondta Győrffy Balázs, a NAK elnöke június 28-án az M1 televízióban.

Nem vagyok lusta, csak nem érdekel…- őket nem szeretné alkalmazottnak

2018. augusztus 21. 07:48
Írtunk már a gonosz főnökökről, de mi van a lógós vagy lusta beosztottakkal? A filmtörténetben rájuk is találunk bőven példát. Manapság az egyik legfontosabb kérdés a HR-esek számára, hogy hogyan tudják motiválni a munkavállalókat, leginkább hogyan élesszék fel bennük a belső motivációt. Különösen kemény a feladat, ha az alkalmazott, úgymond nehéz eset. A teljesség igénye nélkül nézzünk meg néhányat!