A képzett munkaerőnek mostantól még könnyebb lesz

2018. október 04. 09:03
A német törvényi előírások alapján képzett munkaerő, így felső fokú képesítéssel rendelkezők, akkor is beutazhatnak az országba, ha nincs még munkahelyük. Ezen túl viszont igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg munkát találnak.

Olyan személyek, akikre képzettségük alapján szükség van a német munkaerő-piacon, eddig is kaphattak hat hónapos tartózkodásra jogosító vízumot (ilyenre persze EU-s állampolgároknál nincs szükség) azzal, hogy ezen idő alatt munkát kereshetnek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Arra is volt mód, hogy az átmeneti időszak áthidalására képzettségi szintjük alatti munkát vállaljanak. Az új rendelkezés megszünteti ezt a lehetőséget és kiköti: a munkahelyet keresőknek igazolniuk kell, hogy meg tudnak élni, amíg állást találnak – vagy valaki kezességet vállal értük. A módosítás célja megakadályozni a szociális támogatási rendszer kihasználását.

Többet tesznek a közösbe a bevándorlók, mint a benszülött britek
A brexiterek állításával a Nagy-Britanniában élő külföldiek átlag fölött járulnak hozzá a brit költségvetéshez, annyira, hogy a brexit után adóemelésre lesz szükség.

A szövetségi kormány két pártja, a CDU/CSU és az SPD, egyúttal dűlőre jutott a sokat vitatott kérdésben is: mi legyen olyanokkal, akik nem kapnak ugyan menedékjogot, de munkát találtak, beilleszkedtek.

A készülő törvénymódosítás kimondja: olyan személyek, akik nem kaptak ugyan menedékjogot, de nem toloncolhatók ki és elhelyezkedtek, tartósan az országban maradhatnak. Érvényben marad a rendelkezés is, hogy szakmát tanuló fiatalok a képzés három évére, majd további két évig maradhatnak. Miután ezeket a rendelkezéseket a tartományok eltérően alkalmazták, az egységes rendezés után várhatóan jóval több, a gazdaság számára szükséges bevándorló kap majd állandó tartózkodási engedélyt.

(Forrás: Der Spiegel) / piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Változó környezetben a mezőgazdaság

2017. június 28. 08:59
A globális felmelegedés, a folyamatosan tapasztalható éghajlat- és klímaváltozás nagy kihívások elé állítja az emberiséget. A hőmérséklet, a csapadékviszonyok, a párolgás, a szélsőséges időjárási jelenségek állandó hatást gyakorolnak az emberek egészségi állapotára, a talajra, a vízháztartásra és vízgazdálkodásra, a mezőgazdaságra és az erdőgazdálkodásra, valamint az energiagazdálkodásra egyaránt. Közösen, összefogással kell fellépnünk és tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk környezetünket a jövő nemzedékei számára.

Az áremelkedések ellenére a földárak még most sem túlzottan magasak

2017. március 28. 08:00
 
Jórészt túl vagyunk a Földet a gazdáknak programon, amelynek keretében 185 ezer hektár került magánkézbe az államtól, 260 milliárdos vételáron. Ez 9 ezer földrészletet és országosan 1,4 millió forintos átlagárat jelent. 200 milliárdot hitelből finanszíroztak a gazdálkodók.