A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak

2016. március 29. 07:49
A kertészet erőteljes, stabil ága a magyar agráriumnak, éves kibocsátásának mintegy hatodát adta a múlt évben - mondta a földművelésügyi miniszter a kertészkedés éve programsorozatot bejelentő sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor a főváros XVIII. kerületében egy közösségi kertben kiemelte: a kertészeti tevékenység ma is több tízezer család megélhetését biztosítja, így a foglalkoztatást tekintve az egyik legnagyobb lehetőséget rejtő ágazat.

Hozzátette: a kertészeti ágazatok összes kibocsátása 2015-ben mintegy 377 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás 15,4 százalékát tette ki.

Kép letöltése
 
A kertészeti tevékenység ma is több tízezer család megélhetését biztosítja
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Tavalyelőtt - 2014-ben - átlagosan mintegy 75 kilogramm zöldséget és mintegy 39 kilogramm gyümölcsöt fogyasztott a magyar lakosság. A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése éppen az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak. Ennek alapján a zöldségfogyasztást évi 85 kilogrammra, a gyümölcsfogyasztást pedig 45 kilogrammra kívánja emelni a szaktárca - mondta a miniszter.

A miniszter emlékeztetett: ez a péntek Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, a néphagyományban ezt a napot a gyümölcsoltásra a legkedvezőbbnek tartották, ezért most indította el a Földművelésügyi Minisztérium (FM) a szóban forgó programsorozatot.

Kép letöltése
 
A kertészkedés éve programsorozat célkitűzése az, hogy a magyar emberek minél több zöldséget és gyümölcsöt termeljenek, vásároljanak és fogyasszanak
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Fontosnak nevezte a miniszter, hogy ne csak vidéken, hanem a városokban, Budapesten is kertészkedjenek az emberek.

Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere, a Magyarország legszebb konyhakertje mozgalom ötletgazdája és elindítója arról beszélt, hogy a 2012-es indulása óta egyre többen vesznek részt a programban. A múlt évben már 234 település vett részt a mozgalomban, és több mint 2200 kert versenyzett. Ebben az évben a nagy érdeklődésre való tekintettel április 20-ig fogadnak el nevezéseket a versenyre - mondta.

Horváthné Kapocsi Anikó, a pestszentlőrinci Szivárvány óvoda vezetője az MTI-nek elmondta: a Szivárvány óvoda már a múlt évben is részt vett a kertészkedést népszerűsítő programban, és az idén is neveznek. A Lakatos utcai lakótelep közösségi kertjében - amely az óvoda szomszédságában található - az eső parcella az óvodásoké.

Forrás: FM

Kapcsolódó cikkek

Mini vízerőmű és elektromos traktor az energiamegtakarításért

2022. július 27. 08:37
Csatár Tamás közgazdásszal néhány hónappal ezelőtt találkoztunk, amikor az energiaválság kapcsán bemutatta mini vízerőművét. Akkor csak megemlítette, hogy készül egy elektromos mini fűnyíró traktorral is. Ez az ötlete nagy sikert aratott, mindjárt lett is érdeklődő.

Malmot vett és aratni is fog az országtorta kétszeres győztese

2016. augusztus 22. 08:04
Találjuk meg önmagunkat, és ne azon gondolkodjunk naphosszat, miként legyünk gazdagok.