A kertészeti ágazat fejlődése is hozzájárul a hazai biztonságos élelmiszerellátáshoz

2018. szeptember 06. 09:21
Nincs biztonságos hazai élelmiszerellátás a kertészeti ágazat fennmaradása, gyarapodása nélkül, ezért rendkívül fontos cél az ágazati kutatás és a szakmai háttér fejlesztése, az agrárszakképzés megerősítése, a megfelelő számú és felkészült szakembergárda biztosítása – fogalmazott az agrártárca miniszterhelyettese Szentesen, a VII. Magyar Paprika Napja szakmai rendezvényen.

A világ zöldségtermelése és fogyasztása folyamatosan növekszik, húsz év alatt majdnem duplájára emelkedett. Világszerte egyre nagyobb az igény az egész évben elérhető, jó minőségű zöldségek iránt – hangsúlyozta Farkas Sándor.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Mint kifejtette, az Európai Unió napi átlagos fejenkénti zöldség- és gyümölcsfogyasztása még nem éri el a WHO által ajánlott 400 grammos napi értéket, de a növekedés bíztató. Magyarországon átlagosan ennek alig több mint felét eszik meg az emberek. Az egészséges táplálkozás iránti növekvő igény miatt azonban várható, hogy egyre keresettebbek lesznek a hazai, biztonságos előállítású élelmiszerek, zöldségek, gyümölcsök. A miniszterhelyettes szerint ennek megtermelésére képes a hazai ágazat.

Farkas Sándor elmondta: a kertészeti ágazatok 2017-ben 343,2 milliárd forint értéket termeltek, ezen belül a friss zöldségek értéke 177,5 milliárd forint volt.  Magyarországon mintegy 82 ezer hektáron termesztenek zöldséget, ebből 2017-ben körülbelül 3400 hektáron folyt hajtatott zöldségtermesztés. A hajtatott zöldségek közül paprikát 1550 hektáron, káposztaféléket 640 hektáron, paradicsomot 370 hektáron, salátaféléket 350 hektáron, uborkát 110 hektáron termelnek – adott betekintést az ágazat tavalyi eredményeibe a miniszterhelyettes.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Ma Magyarországon zöldséghajtatásban összesen 140-150 hektár üvegház, 400-500 ha korszerűnek mondható fóliasátor és fóliablokk van, mindebből 350-400 hektár fűtött, amelynek 95 százalékát termálvízzel oldják meg. A magyar paprika termesztése folyamatosan növekszik, számos új fajta jelent meg, amelyek igen keresettek, ez pedig további lendületet adott a termelőknek – emelte ki Farkas Sándor.

A Magyarországon megtermelt paprika mintegy 60 százalékát, körülbelül 110 ezer tonnát belföldi fogyasztásra szánnak, a feldolgozóipar 50 ezer tonna paprikát használ fel, míg a fennmaradó mintegy 25 ezer tonna terményt exportálják. A kormányzat célja, hogy egész évben friss, biztonságos, hazai terménnyel lássa el a lakosságot. Ehhez a miniszterhelyettes szerint megfelelő üzemméret, a kutatásfejlesztés eredményeinek felhasználása és szakképzett munkaerő is szükséges. Kormányzati segítségként a gazdálkodóknak 2017-ben ipari zöldségtermelők számára - termeléshez kötött közvetlen támogatásként - mintegy 3,5 milliárd forintot fizettek ki. A zöldségtermesztők pedig tavaly 1,6 milliárd forint közvetlen támogatásban részesültek.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Lezárták a hortobágyi kilátót, mert egy gólya birtokba vette

2018. május 03. 08:08
Május 1-jén délelőtt a Hortobágyi Madárpark és Madárkórház látogatóik jelezték, hogy a nagyröpdében látogatható kilátót birtokba vette egy gólya, és nem túl agresszíven, de annál félelmetesebben őrzi azt, távozásra felszólítva az érdeklődőket, írják Facebook-oldalukon.

Ma megkezdődik az egységes kérelmek előlegeinek kifizetése

2018. október 17. 08:04
Október 16-ával elindul a 2018. évi egységes kérelmekhez kapcsolódó, közvetlen támogatási jogcímeket érintő előlegek kifizetése.