A kertészeti pályázatoknál 50 millió forint projektösszeg alatt nem szükséges pénzügyi tervet benyújtani

2016. március 16. 08:02
Kecskeméten rendezték meg a Zsendülés II. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztési lehetőségeit.

A Vidékfejlesztési Program március elején megnyíló pályázatainak célja a kertészeti ágazat versenyképességének növelése. A rendelkezésre álló 66,5 milliárd forint technológia fejlesztésre, üveg és fóliaház létesítésre, új ültetvény telepítésére és megújítására, illetve gyógynövénytermesztésre biztosít forrást. A négy felhívásra március 3-tól, március 4-től, március 7-től és március 9-től lehet benyújtani a pályázatokat.

Az államtitkár kiemelte a felhívások fontosabb ügyfélbarát változásait, amelyek már bevezetésre kerültek, vagy folyamatban van a bevezetésük, a gördülékenyebb megvalósítás érdekében.  Ezek között a legfontosabb az üzleti- és pénzügyi terv egyszerűsítése, amelynek köszönhetően 50 millió forint projektösszeg alatt nem szükséges pénzügyi tervet benyújtani. Fontos változás a több megvalósítási hely lehetősége is, ami például öntözésfejlesztési beruházás esetén lehet fontos. Emellett bővül az elszámolható költségek köre, például a jégvédő háló tartására alkalmas támrendszer kialakításának lehetőségével.

Az idei évben a kertészeti ágazat további fejlesztését szolgálja majd a gépbeszerzést segítő 10 milliárd forintos felhívás is, amelynek részletei júniusban lesznek elérhetők a gazdálkodók számára. Ezzel együtt az ágazat számára a 2014-2020 közötti programozási időszakban több mint 76 milliárd forint került elkülönítésre. Kis Miklós hangsúlyozta a növekvő források jelentőségét is. Az előző programozási időszakban 62 milliárd forint került kifizetésre a kertészeti szereplők számára, amelyből 22 milliárd forintot 2015-ben kaptak meg a gazdák, közte a Miniszterelnökség által tavaly meghirdetett 17 milliárd forintos kertészeti gépbeszerzés támogatásaival, amelyből több mint 1700 ügyfél részesült.

Az államtitkár külön felhívta a figyelmet az öntözésfejlesztés jelentőségére: a Miniszterelnökség elérte, hogy Magyarország Vidékfejlesztési Programjának keretében a korábbi összeg többszöröse álljon rendelkezésre az öntözött területek növelésére. A kertészeti ágazat esetében már most kiírásra került 4,5 milliárd forint, azonban a tervek szerint áprilisban megjelenő öntözésfejlesztési felhívás keretében további 49,5 milliárd forint támogatás érkezik a gazdálkodókhoz.

A felhívásokat, valamint a vonatkozó dokumentumokat
www.palyazat.gov.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

Kapcsolódó cikkek

Akcióterv a hazai élelmiszerminőség javítására

2017. július 14. 08:55
A kormány 20 pontos akciótervet fogadott el a magyar élelmiszerek minőségére vonatkozóan – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Együttműködés a mezőgazdaság fejlesztéséért és az élelmiszer-biztonság javításáért

2017. november 30. 08:54
Az élelmezésbiztonsági célok megvalósítása a térségi mezőgazdasági fejlesztési projektek megerősítésén keresztül garantálható – emelte ki Tóth Katalin a Földművelésügyi Minisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az ENSZ Dél- Dél Együttműködés (UNOSSC) mezőgazdasági fejlesztési és élelmiszer-biztonsági kezdeményezésének magas szintű találkozóján