A kétéves bérmegállapodás újratárgyalása következik

2019. november 13. 07:51
A 2019. november 12-i VKF tárgyalás után Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke megerősítette: a munkavállalói oldal kezdeményezésére, a munkáltatói és a kormányzati oldal egyetértésével a tavaly év végén megszületett kétéves bérmegállapodás újratárgyalására kerül sor a következő hetekben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma Monitoring Bizottságában.

Az érvényben lévő megállapodás 7. pontja tartalmazza azokat a mutatószámokat, amelyeket a felek irányadónak tekintenek a 2019. évre vonatkozóan. A 8. pont ugyanakkor úgy fogalmaz: ha az infláció, a GDP-növekedés és a termelékenység növekedésének mutatószámai közül bármelyik legalább 1%-kal, vagy a 3 mutató összesen legalább 2%-kal eltér az előrejelzéstől, úgy a 2020-ra vonatkozó mértékek újratárgyalandók.

A VKF Monitoring Bizottsága tegnapi ülésén a Pénzügyminisztérium bejelentette, hogy a fent említett mutatók összesen várhatóan 2,6%-os eltérést fognak produkálni, így tehát előáll az megállapodás újratárgyalásának feltétele.

A munkaadói oldal a megállapodás felülvizsgálata során ugyanakkor azeretné elérni, hogy a szociális hozzájárulási adó újabb csökkentésére ne a már megkötött megállapodás szerint, tehát 2020. július 1-étől, hanem már január 1-étől kerüljön sor. Ez utóbbi tekintetében a kormányzat egyelőre nem hajlandó az engedményre.

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nincs megállapodás a 2021. évi minimálbérről

2021. január 11. 09:00
2020. december 30-án ült össze idén utoljára a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma, hogy tárgyaljon a 2021-es minimálbérről, de a tárgyaláson nem született megállapodás. A konföderációk közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben arra figyelmeztetnek, hogy a minimálbérből élők jövedelme a hivatalosan mért infláció feletti ütemben értéktelenedik el. 

Visszautalhatom-e felmondás után a SZÉP kártyámról a cafeteriát?

2019. június 03. 07:53
Felmondással megszüntettem a munkaviszonyomat április elsejével. A munkaadó által nekem szép kártyára átutalt cafeteria összegét a munkabéremből szeretnék levonni. A cafeteria összegét béren kívüli juttatásként kaptam, és csak bizonyos szolgáltatások igénybevételére használhatom. A szép kártyámon megvan még az egész összeg. Mit kell tennem, hogy onnan tudjam visszautalni a munkáltatómnak?