A kormány az import bejelentésének előírásával is védi a mezőgazdaságot

2024. április 17. 14:36
Az agráriumot a háború és Brüsszel háborúpárti politikája egyaránt sújtja. A kormány éppen ezért az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalma mellett újabb, az importot érintő intézkedéssel segíti az agráriumot. A piaci folyamatok átláthatósága és a nyomon követés erősítése érdekében előzetes bejelentési kötelezettség lépett életbe keddtől (2024.04.16.) a hazánkba bármely országból behozni kívánt mezőgazdasági termékek esetében.
A kormány az import bejelentésének előírásával is védi a mezőgazdaságot
Az agrárium támogatása és versenyképességének megőrzése kiemelten fontos a mostani háborús helyzetben, amikor Brüsszel háborúpárti politikája a mezőgazdaságban is kihívásokat okoz. A kormány éppen ezért az import bejelentésének előírásával is védi az agráriumot. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felé teendő adatszolgáltatásnak köszönhetően már a szállításokat megelőzően információ áll rendelkezésre a magyar hatóságok számára az áruforgalomról. A bejelentési kötelezettség ugyanazon termékkörre vonatkozik, mint amelyre behozatali tilalom él Ukrajnából, így többek között a gabonafélékre és olajos magvakra, növényi olajokra, lisztre, tojásra és húsfélékre. Nem kell bejelenteni a személyes használat céljából behozott termékeket, továbbá a Magyarországon átszállított árutételeket.
Ukrán óriáscégek profitálnak az akadálytalanul Európába áramló  baromfihús-szállításokból
„A bejelentést a NÉBIH honlapján elérhető elektronikus űrlapon (https://portal.nebih.gov.hu/mgbehozatal) kell megtenni, legkésőbb a behozatalt megelőző 24 órával, légi vagy vízi úton történő behozatal esetén legkésőbb a behozatalt megelőző 6 órával. A bejelentő azonnali visszaigazolást kap a bejelentésben megadott email címre. A visszaigazoló dokumentumnak kinyomtatott formában kísérnie kell a beléptetett árut. A bejelentés elmulasztása pénzbírságot von maga után.
Megháromszorozódott az ukrán tojásimport a tavalyi évben - Agroinform.hu
A lépéssel a magyar piac ukrán importtól való teljes körű védelméhez szükséges eszköztár rendelkezésre áll. Ha már Brüsszel nem tesz semmit az európai mezőgazdaság megvédése érdekében, sőt teljesen megnyitotta az uniós határokat Ukrajna előtt, akkor a magyar kormány nemzeti intézkedések alkalmazásával küzd a minél tisztább piaci viszonyok megteremtéséért.
 
(AM Sajtóiroda )

Kapcsolódó cikkek

Most vérezhetnek ki a víziközműcégek, hacsak...

2023. március 08. 11:35
Hetek, hónapok múlva csődbe mehetnek az önkormányzati tulajdonú víziközműcégek az energiaköltségek megugrása miatt – mondta az InfoRádiónak a Magyar Víziközmű Szövetség elnöke. Az Energiaügyi Minisztérium egyeztetést kezdett az ágazat képviselőivel.
Az ivóvíz előállításához nélkülözhetetlen áram is megdrágult az elmúlt egy évben, ez pedig az önkormányzati tulajdonban lévő víziközmű-szolgáltatókat is nehéz helyzetbe hozta. Tavaly nyáron a kormány a helyhatóságoknak felajánlotta, hogy rendezi a veszteségeket, de csak akkor, ha átadják az államnak a víziközmű cégeiket és vagyonukat.

NÖVEKEDÉSI PÁLYÁRA ÁLLÍTOTTUK A MAGYAR VIDÉKET

2023. május 08. 18:16
Magyarország kormányának jövőképe az, hogy a gazdálkodás és az élelmiszeripari termelés hosszú távon is jövedelmező és társadalmilag elismert foglalkozás legyen - mondta Nagy István agrárminiszter a május 4-én és 5-én tartott CPAC Hungary - második európai Konzervatív Politikai Akció Konferencián.
 
A tárcavezető kifejtette, a 2010-es választások után hivatalba lépő polgári kormány haladéktalanul megkezdte a korábbi, vidékellenes baloldali politikai örökség felszámolását.