Eltörlik a földadót

2023. augusztus 28. 11:58
A kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-ig vissza kell téríteni – derül ki abból a videóból, amelyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója tett fel Facebook-oldalára vasárnap reggel.
 
Eltörlik a földadót
A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy a törvénymódosítást a földadó eltörlésére az Agrárminisztérium a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki és nyújtotta be.
 
Felidézte, hogy Márki-Zay Péter, „a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje” Hódmezővásárhelyen bevezette a földadót. Ha a baloldal lenne hatalmon, országossá tenné ezt az adónemet, ami komoly élelmiszerár-növekedést hozna – húzta alá, hozzátéve: ezt nem hagyhatták.
 
Azzal folytatta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírást kezdeményezett a földadó betiltásáért. Az akciót sikeresnek nevezte: rövid idő alatt több mint 120 ezren írták alá a petíciót.
 
Magyarország kormánya megvédi a magyar gazdákat – fogalmazott.
 
Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke a videóüzenetben hangsúlyozta: a kormánydöntésnek köszönhetően az önkormányzatok az idénre befizetett földadót október 1-ig vissza kell térítsék, új adót pedig nem vethetnek ki.
 
Megjegyezte, hogy a magyar gazdák a háború, a szankciós energiaválság és az aszály mellett is helytállnak, a lakosságot folyamatosan jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látják el. Ezt a munkát támogatni és nem akadályozni kell – fűzte hozzá.
 
Többmillió földtulajdonos és többszázezer gazda nevében a földadó megszüntetését jó döntésnek nevezte, és megköszönte a kormánynak, illetve a gazdaszervezetnek az érdekeik képviseletét.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Agrárminisztérium közleményében hirdette ki a parlag létesítésének szabályait

2023. október 26. 15:35
Az Agrárminisztérium közleményében ismerteti azon elfogadható eljárások részletszabályait, amelyek által a gazdálkodók teljesíthetik a Feltételesség HMKÁ 8 előírásában szereplő 3-4 % parlag létesítését 2024. év vonatkozásában.

OMÉK: Ahol életre kel a vidék!

2023. október 17. 17:09
Változatos programokkal érkezik a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás.
 
A HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban, 2023. október 20-22. között kézműves kirakodóvásárral, gyermekkoncertekkel, állatsimogatóval, gasztroudvarral és még számtalan interaktív programmal várják a látogatókat a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállításon (OMÉK). Az agráresemény igazi családi programot, tartalmas kikapcsolódást kínál, miközben az agrárszakma képviselőinek is fontos találkozóhelye.