A kormány összehangolt eszközökkel segíti a magyar vidéket

2022. február 11. 08:56
A kormány összehangolt eszközökkel segíti a magyar vidéket, egyszerre használják a gazdaságfejlesztés, a vidékfejlesztés és a településfejlesztés eszközeit - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Balassagyarmaton, sajtótájékoztatón.
A kormány összehangolt eszközökkel segíti a magyar vidéket

A Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán tartott szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón az államtitkár elmondta, hogy a Magyar Kormány a Megújuló Vidék, Megújuló Agrárium és a Magyar Falu Program támogatásaival mind azt szolgálják, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlődjön, a vidéki térségek megerősödjenek és a vidéken élők élete a 21. század elvárásainak megfelelően komfortosabbá váljon. Ennek érdekében az Agrárminisztérium 2021-ben mintegy 1500  milliárd forint értékben írt ki pályázatokat,  amelyek kisebb és nagyobb mezőgazdasági üzemek fejlesztéséhez, valamint hatékony technológiák beszerzéséhez nyújtott segítséget. Ezen pályázatok több mint 58 százalékáról már döntés született, így jelentős számú gazdálkodó kezdheti meg tevékenysége fejlesztését.

Feldman Zsolt a december végén az uniónak benyújtott, az agrárium és a vidékfejlesztés kereteit jelentő Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervével kapcsolatban kifejtette: ez a terv a 80 százalékos nemzeti kiegészítő támogatással lehetővé teszi, hogy 2027-ig 4265 milliárd forintot fordítsanak a vidéki térségek gazdaságfejlesztésére, a fenntartható mezőgazdaságra, a vidéki települések fejlesztésére. Az államtitkár elmondása szerint a programot úgy alkották meg, hogy ezt a fejlődési lehetőséget minden érdeklődő vidéki gazdálkodó és település számára elérhetővé tegyék.

Fotó: Fekete István

A Stratégiai Programon együtt dolgoztak a MAGOSZ-szal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, ezen felül az elmúlt egy évben  közösen alkották meg az őstermelők, családi gazdaságok életét megkönnyítő új szabályozást, a még kedvezőbb adózási feltételeket teremtő környezetet, emellett a mezőgazdasági generációváltást megkönnyítő törvényt, és indították el a mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert is, amely a nemzetközi piacokon felmerülő nehézségek, az elszabaduló költségek esetén is védőhálót jelent a gazdálkodók számára.

Feldman Zsolt arra bíztatta a fórum résztvevőit és rajtuk keresztül a mezőgazdaságban, élelmiszeriparban dolgozó gazdálkodókat, hogy gondolják át, mit terveznek gazdaságukkal, és pályázzanak, mert megalapozott terveik végrehajtásához lesz forrás a következő években is. „Senki nem marad le” – ígérte az államtitkár.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a stratégiát még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak. Ha elfogadják a tervet, megváltozik a támogatási rendszer, ezért nagyon intenzív tájékoztató kampányt kell indítani azért, hogy a gazdák minden lényeges változásról időben értesüljenek. A kamara szakértői, falugazdászai számára is nagyon nagy feladat lesz az információk hiteles átadása - tette hozz "Számunkra egy dolog a meghatározó: az, ami Magyarország számára, a magyar vidék, a magyar gazdák számára jogszerűen jár, azt az utolsó centig használjuk, hasznosítsuk a gazdák, a mezőgazdaság érdekében" - fogalmazott Jakab István.

Fotó: Fekete István

 

Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az utóbbi három évben sok, a gazdák számára is fontos szolgáltatás erősödött meg a térségben a Magyar Falu Programnak köszönhetően. Ismertette: 82 település 579 sikeres pályázata révén több mint 10 milliárd forint érkezett a térségbe.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta, 2021-ben 5200 személyes tájékoztatást adtak, 4500 elektronikus ügyintézéssel nyújtottak segítséget, és a személyes találkozások korlátozása miatt, további mintegy 5000 alkalommal adtak telefonos tájékoztatást.

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Kamattámogatás jár a mezőgazdasági beruházási hitelekre

2019. szeptember 23. 08:39
Az agrárminiszter úgy rendelkezett, hogy a legfeljebb 2 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási hitelek után 80 százalék kamattámogatás igényelhető.

A digitális technika növeli a kombájnvezetők teljesítményét

2018. november 21. 07:33
Lehetővé teszi-e a digitális technológia a kombájnok automatikus működését? A jövőben lehet, most viszont könnyebbé és hatékonyabbá teszi a kezelő munkáját.