Kamattámogatás jár a mezőgazdasági beruházási hitelekre

2019. szeptember 23. 08:39
Az agrárminiszter úgy rendelkezett, hogy a legfeljebb 2 milliárd forintos mezőgazdasági beruházási hitelek után 80 százalék kamattámogatás igényelhető.

Magyar Közlönyben megjelent rendelet a mezőgazdaság, az erdőgazdálkodás és az élelmiszeripar beruházási hiteleihez kapcsolódó kamattámogatásról intézkedik. A kamattámogatás olyan beruházási hitel esetén vehető igénybe, amelynek a futamideje legalább 3, de legfeljebb 10 év.

 

A kamattámogatásban részesíthető beruházási hitelek összege - beruházásonként és ügyfelenként - legalább 3 millió forint, de nem haladhatja meg

- az elsődleges mezőgazdasági termeléshez kapcsolódó beruházások esetében az 1,3 milliárd forintot,

- a mezőgazdasági termékfeldolgozáshoz vagy -forgalmazáshoz és az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó beruházások esetében pedig a 2 milliárd forintot.

A kamattámogatás mértéke az ügyleti kamat 80 százaléka, de legfeljebb 2 százalékpont. További követelmény, hogy kamattámogatás csak azon kamatidőszakra nyújtható, amelynél a hiteldíj nem haladja meg a 2,5 százalék/év szintet.

A kamatidőszak hiteldíjának számításakor figyelembe kell venni az ügyleti kamatot, továbbá valamennyi, a hitelhez kapcsolódó, a hitelfelvevőt terhelő díjat, jutalékot.

A rendelet részletesen szabályozza a kamattámogatás igénylését és azt is, hogy milyen gépek vásárlása után jár a támogatás.

napi.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar részvétel a párizsi nemzetközi mezőgazdasági szakvásáron

2020. február 24. 08:16
Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese február 22-én Párizsban részt vett a nemzetközi mezőgazdasági szakkiállítás (SIA) megnyitóünnepségén, majd a francia állattenyésztési ágazat kiállítási standjainak megtekintésére szervezett hivatalos vásárbejáráson. Előzőleg kétoldalú egyeztetést folytatott az állattenyésztési ágazat előtt álló kihívásokról, a mezőgazdasági generációváltás és az öntözéses gazdálkodás jelentőségéről.

Földárverés: órák kérdése és kezdődik

2015. október 16. 13:53
"Délután elkezdi közzétenni az árverésre bocsátott állami földek adatait is a Nemzeti Földalap – jelentette be a Miniszterelnökség vezetője szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján. Három hektár feletti területekről van szó, a helyrajzi számok mellett a kikiáltási árat is feltüntetik majd a honlapon. A megyei kormányhivatalok vezetői közben egymás után tartanak sajtótájékoztatót a témában, a szocialisták vitanapot kezdeményeznek.