A kormány segíti a családi gazdaságokat és a vidék fejlesztéséért dolgozik

2018. április 03. 06:52
A Mura Nemzeti Program célja, hogy segítse a gazdaság- és turizmusfejlesztési ötleteket és hozzájáruljon a sikeres vidékfejlesztési pályázatokhoz - mondta a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a nagyrécsei CRAVO-ház alapkőletételén.

A Mura Nemzeti Program a nagykanizsai és a letenyei járás 80 településére terjed ki. Nagy István kiemelte, hogy a Hivekovics családi gazdaságban megvalósuló CRAVO-ház szintén a Mura Nemzeti Program keretében jöhet létre és ez a programnak az első jelentős eredménye.

Nagy István hangsúlyozta a gazdák csak akkor tudják a termékeiket a nagy kereskedelmi láncoknál értékesíteni, ha folyamatosan, megfelelő mennyiségben és minőségben tudnak szállítani. A gazdaságos termeléshez és a megbízható minőséghez, a termelési biztonság növeléséhez elengedhetetlen a legfejlettebb technológiák nyújtotta lehetőségek igénybevétele- tette hozzá.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a magyar mezőgazdaság sikere azon múlik, lépést tud-e tartani a világban zajló robbanásszerű változásokkal, meg tud-e felelni az új kihívásoknak. Megkerülhetetlennek nevezte az agrárdigitalizációt, a legkorszerűbb számítástechnikai eljárásokat, a precíziós gazdálkodás átvételét.

A Hivekovics Családi Gazdaság 65 hektáron termel áfonyát, feketeszedret, málnát és körtét. Már jelenleg is ők termelik meg a hazai áfonyafogyasztás felét, és az a céljuk, hogy néhány éven belül lefedjék a teljes magyarországi áfonyaszükségletet.

A termelői közösség az összességében több mint 1 milliárd forintos beruházásához közel 700 millió forint vidékfejlesztési támogatást nyert el. A pályázatból megteremtették a szabadtéri, nagybani áfonyatermesztés feltételeit, öntözőtavat hoztak létre, fóliasátrakat emeltek, melyekkel három héttel előbbre tudják hozni a gyümölcsök érését, ami piaci szempontból óriási előnyt jelent, és egy Magyarországon még nem ismert új technológiát, az úgynevezett CRAVO-házat is meghonosítják Nagyrécsén. Ez az üvegház versenytársa, azzal a különbséggel, hogy üveg helyett okos megoldással működő, fűthető fólia fedi, és teljesen automatizált. Ideális klímát biztosít a növényeknek, a segítségével nagyobb mennyiségű és korábban szüretelhető fajtákat lehet termelni.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Remek minőségű az idei dinnye

2018. július 23. 14:01
Az időjárás kedvezett az idei dinnyének és az áruházak is kizárólag hazai gyümölcsöt kínálnak a polcaikon.

Takarításhoz miért nem kapom meg a garantált bérminimumot?

2018. március 20. 13:02
Általános iskolában takarítok teljes munkaidőben. Munkatársamnak érettségije van, ő szakmunkás munkabért kap míg én minimálbért. A takarítói állás nem igényelt eddig magasabb végzettséget. Ha végzettséget nem igényel a takarítás, akkor a munkáltatóm hogy tehet bérkülönbséget kettőnk között? Azt ígérték, ha elvégzek egy OKJ-s tanfolyamot akkor én is megkapom, de ha nem kell a takarításhoz?