A kormány támogatja a Falco Zrt. beruházását

2021. február 02. 09:06
 
A világszintű nehézségek ellenére Magyarország tömegével védte meg a munkahelyeket - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, a faipari termékeket gyártó Falco Zrt. kapacitásbővítő beruházását bejelentő sajtótájékoztatón.
A kormány támogatja a Falco Zrt. beruházását

Szijjártó Péter szerint a magyar munkahelyeket a beruházásösztönzésre építő gazdaságstratégia mentette meg. A kormány ennek megfelelően 1,2 milliárd forinttal járul hozzá a Falco 8,2 milliárd forintos fejlesztéséhez, amely több mint 300 alkalmazott állását tartja fenn - tette hozzá.

A tárcavezető szerint a Falco Zrt.-nek is köszönhető, hogy az osztrák anyavállalat Magyarországot választotta. A Kronospan, amelyhez a Falco 2007-ben csatlakozott, 24 államban 40 gyárat működtet, így ez a befektetés is erős nemzetközi versenyben dőlt el. Ausztria a harmadik legjelentősebb befektető Magyarországon, több mint 2 ezer vállalatuk 75 ezer munkavállalót foglalkoztat belföldön - tette hozzá.

Szijjártó Péter a kormányzati stratégia sikereként értékelte azt is, hogy az ENSZ néhány napja közzétett adatai szerint 2020-ban a külföldi beruházások világszinten 42 százalékkal csökkentek, Magyarországon viszont 140 százalékkal bővültek.

A miniszter a kilábalás folytatását az oltások felgyorsításától reméli. Sajnálatosnak nevezte, hogy az uniós vakcinabeszerzés kudarcba fulladt, mivel így Európa továbbra sem lélegezhet föl, a magyar gazdaságnak pedig minden nap 10-15 milliárd forintos veszteséget okoz a lezárás. Más országok példája ugyanakkor arra int, hogy a meggondolatlan lazítás még mindig súlyos következményekkel jár - figyelmeztetett.

Az állami támogatást a Falco Zrt. ügyvezető igazgatója köszönte meg a rendezvényen. Novák Tibor kifejtette, hogy a falemezgyártás rendkívül tőkeigényes iparág, és könnyen kieshet a piacról az, aki lemarad. A cég 2007 óta 49 milliárd forintot költött fejlesztésekre. A kormány a korábbi beruházásokhoz is több milliárd forinttal járult hozzá - hangsúlyozta a cégvezető. [Forrás: MTI]

 

A FALCO Zrt. az innováció során továbbra is a tradicionális alapokra épít

 

Újabb beruházások valósulnak meg a HIPA Egyedi Kormánydöntés támogatásával

 

A nemzetközi falemezipar jelentős résztvevőjeként a nagy múltú szombathelyi FALCO Zrt. célja, hogy fenntartható telephelyet alakítson ki és ezzel biztosítsa a vállalat jövőjét. Ez a vállalat számára nem csak a legmodernebb termelési egységeket, hanem a legmagasabb környezetvédelmi normáknak való megfelelést is jelenti.

A FALCO Zrt. és annak jogelődjei is a folyamatos innovatív tevékenységükről voltak ismertek a megyében. A FALCO Zrt. a 2007. évtől számított, a Kronospanhoz való csatlakozása óta eltelt időszakban, folytatva az innovációs hagyományokat, valamint a saját maga által felállított értékrendnek és a piaci kihívásoknak is megfelelve, folyamatos technológiai, technikai, környezetvédelmi és termékfejlesztési tevékenységet hajtott végre, biztosítva ezzel a már meglévő piaci pozícióját.

2007 óta a Kronospan a FALCO Zrt.-nél 2019-ig 49 milliárd Forint értékű beruházást valósított meg, amely átlag 4 milliárd Forint invesztíciót jelent évente.

Természetesen, beruházásaink nem csupán kapacitásbővítésről szólnak. 2018-ban energiatudatos, 2019-ben energiahatékony vállalat lettünk.

Környezetvédelmi beruházásaink értéke eléri a 20 milliárd forintot.

A FALCO Zrt. 2020-ban vállalta, hogy egy 5 éves periódusban, 2024 végéig további 8 milliárd Forint értékben hajt végre beruházásokat.

Ezen belül a legfontosabbak:

- Új hulladékfa-tisztító technológiát létesít, mely már elkészült, jelenleg próbaüzem fázisban üzemel.

- Megújítja a cementkötésű faforgácslap gyártástechnológiáját, amely csak az első fázisa az 1977-ben telepített technológia korszerűsítésének.

 

A FALCO Zrt. a beruházások megvalósításához a HIPA Nemzetközi Befektetési Ügynökség Nonprofit Zrt. által kezelt, ún. EKD (egyedi kormánydöntéssel megítélt) vissza nem térítendő, utófinanszírozott keretéből kapott támogatást. A megítélt támogatás mértéke az elszámolható beruházások értékének 15%-a, ami 1,24 milliárd Forint kifizetését jelenti. A cég számára kifejezetten kedvező támogatás odaítélésének bejelentését Szijjártó Péter Külgazdasági és Külügyminiszter jelentette be 2021. február elsején a Külügyminisztériumban tartott protokolláris esemény keretében.

A FALCO Zrt. az új hulladékfa-tisztító technológiánknak köszönhetően tovább tudja növelni a forgácslapgyártáshoz felhasznált újrahasznosított fa arányát. Ezen tevékenységével hozzájárul Magyarország szénlábnyomának csökkentéséhez is.

A következő években a támogatási csomagban meghatározott vállalásokat meghaladóan a vállalkozás tervei szerint a hulladékgyűjtő és -előfeldolgozó kapacitásait kívánja bővíteni.

A FALCO Zrt. Magyarország falemez- és bútoriparának, illetve (fa)hulladékgazdálkodásnak meghatározó szereplője kíván maradni. A FALCO Zrt. már sok éve élen jár a fa újrahasznosításában, továbbá a körforgásos gazdaság faipart érintő szegmensében. Ez annak köszönhető, hogy a Magyarországon termelődő fahulladék jelentős részét visszaforgatja termelésébe és ezáltal az újonnan létrehozott termékeibe is. Mindezzel jelentős mértékben hozzájárulunk Magyarország Európai Uniós céljaihoz.

Forrás: FALCO Zrt sajtóanyaga

 

Kapcsolódó:

Így készül a forgácslap Szombathelyen (2020-12-09)

Falco beruházás a kisebb por- és zajkibocsátásért (2020-09-29)

FALCO Zrt - recycling technológia fejlesztése (2020-02-20)

Egy bútor újjászületése - FALCO REC 2019 (2020-01-17)

Energiahatékonyságáért tüntették ki a FALCO Zrt.-t (2019-04-02)

 

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Az amazóniai erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét

2019. szeptember 18. 09:10
Az Amazonas vidékén folyó erdőirtás jelentősen növeli a térség hőmérsékletét, csökkenti páratartalmát és megváltoztatja a víz körforgását – mutatták ki amerikai kutatók az Ecohydrology című folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A klímaváltozás gyakorlati megoldások kidolgozását igényli

2020. február 18. 08:35
Változik a klíma, és azzal együtt alakulnak át a környezeti, gazdasági és társadalmi kihívások, mindezek pedig szükségessé teszik a gyakorlati megoldások kidolgozását - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn a Változó világunk kihívásai című kiállítás és konferencia megnyitóján, Budapesten.