Újraindítási Gyorskölcsön - erdőgazdálkodók javára is

2021. március 03. 09:06
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezi a kormányzatnál, hogy a pandémiás korlátozások miatt nehéz helyzetbe került beszállítók, továbbá az erdőgazdálkodók is részt vehessenek a Kamatmentes Újraindítási Gyorskölcsön Hitelprogramban.
Újraindítási Gyorskölcsön - erdőgazdálkodók javára is

Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével Király Levente beszélgetett a Kossuth Rádió - 108 perc - Jó reggelt, Magyarország című műsorában. (2021.03.01 - 08:44-től (hossza: 4 perc))

 

Riporter: - A hitelprogram első körében 25 meghatározott tevékenységi körben tevékenykedő vállalkozások vehetnek részt. Milyen további vállalkozásokra terjesztenék most ki a kört?

 

Győrffy Balázs (elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara): - Azt látjuk, hogy vannak olyan részei az agrárgazdaságnak, jellemzően egyébként a vendéglátó egységekbe, a hotelekbe beszállító termelőkre, feldolgozókra gondolunk itt, vagy azokra az élelmiszer-nagykereskedőkre, akik ugyanolyan problémákkal küzdenek, mint a teljes HoReCa-szektor. Gondoljunk például egy kisüzemi sörfőzdére, aminek a termékeit jellemzően a környékbeli éttermekben, vendéglátó-ipari egységekben, szálláshelyeken tudták értékesíteni, és az ő piacuk ugyanúgy omlott össze egyébként, mint azoknak a vállalkozóknak a lehetőségei, akikhez egyébként ők beállították ezeket a termékeket. Itt jellemzően egyébként azokat a fogyasztói szokásokat kell emögött látni, ami meghatározza, hogy milyen termékeket hol fogyasztunk, hisz vannak olyan termékcsoportok, amiknek a fogyasztása javarészt a vendéglátásra korlátozódik, vagy legalábbis jelentős részben ott, itt a vízi szárnyas, a hal, tehát ezek klasszikusan olyan termékcsoportok, amiknek a fogyasztása jelentős mértékben nem a hazai készítéshez köthető. És ezek a vállalkozások ugye nagyon komoly extraköltséget kellett, hogy benyeljenek a tárolás, illetve az áron alul értékesítési kényszer miatt.

Külön meg kell említeni még az erdőgazdálkodási ágazatot, ezen belül is különösen a magán-erdőgazdálkodókat, illetve az őket kiszolgáló vállalkozásokat, (TEÁOR 02 tevékenységcsoport) akiknek az előző évek már egyébként is egy meglehetősen rossz helyzetet hoztak, de aztán a 2020-as járványhelyzet az igazából ezt a problémát egy kilátástalanságig tudta fokozni, úgyhogy mi szeretnénk egy javaslatot tenni arra, hogy ezt folyamatosan vizsgáljuk felül, hogy mik azok az ágazatok, mik azok a termékpályák, melyek mentén azért érdemes lenne megteremteni a lehetőséget az újraindítási gyorskölcsön vonatkozásában. Ez egy maximum 10 millió forintos összeg, ami bér, járulék, rezsi, működési költségre is felhasználható, és ez különösen azoknak lenne segítség, akik nem akarják abbahagyni, hanem tovább akarnak élni, adott esetben egy fejlesztéssel versenyképesebbé, jobbá akarják tenni a vállalkozásukat, és nyilván nagyon komoly lehetoség az, hogy egy 3 éves türelmi idő után kell megkezdeni a törlesztést, úgyhogy nagyon reméljük, hogy a tárgyalások, az egyeztetések sikeresek lesznek és ezen ágazatok is mielőbb bekerülnek a kedvezményezetti körbe.

 

Riporter: - Mennyi vállalkozást szeretnének még bevonni a hitelprogramba?

 

Győrffy Balázs: - Ugye ez számosságát illetően, illetve igényelhető összeg tekintetében ez nem egy nagy kör, ugye itt nagyon nehéz számszerűsíteni, hisz ki fog élni vele és ki nem fog élni vele, ez nagyon nehéz és nyilván arra is szeretnék külön hangsúlyt fektetni, hogy azoknak a vállalkozásoknak nyissuk meg ezt a lehetőséget, akik itt a COVID-helyzet miatti zárás következtében kerültek rossz helyzetbe, tehát nyilván ezt meg kell vizsgálni, mert nagyon nehéz TEÁOR kódok alapján meghatározni ezt, hisz ugyanazon TEÁOR kód mellett vannak olyan vállalkozások, amelyet alig és vannak olyanok, amelyeket pedig kifejezetten durván érintett a HoReCa-szektor bezárása vagy az egész COVID miatti gazdasági visszaesés.

Forrás: médiaklikk

www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöld egyetem, zöld óvoda, erdei óvoda

2021. április 16. 08:03
Soproni Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara bemutatta azt a zöld stratégiát, amit az egyetemi modellváltás keretében készítettek el. A kar dékánja és a program kidolgozói a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és az Erdészeti Tudományos Intézet vezetőivel is egyeztették az elképzeléseket.

Hölgy puskával

2020. október 06. 07:55
Örültem, hogy a találkozónkra Juhász Lenke nem erdész egyenruhában érkezett. A legtermészetesebb módon viseli elegáns vadász kosztümjét, a Diana Vadászhölgy Klub tagjaként remekül illik rá. Finom rajzolatú ékszerei szintén mestermunkák. A csinos külső határozott egyéniséget rejt.