A koronavírus járvány miatt idén elmarad az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2020. március 17. 08:08
Exkluzív interjú Antal Gáborral a vásárhelyi kiállítás lemondásának hátteréről.

Idén ELMARAD a vásárhelyi kiállítás. A hír futótűzként terjedt, hiszen a szakmánk legnagyobb idei évi rendezvényéről van szó. Figyelembe véve a coronavírus járvány megfékezésére meghozott kormányzati intézkedéseket és a WHO világjárvány deklarációját, a május 7-8-9-re tervezett XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megtartását törölték a szervezők. A kiállítás nemcsak az állattenyésztés, de az egész a magyar mezőgazdaság legnagyobb jelentőségű szakmai ünnepe, amelyet kezdetektől fogva a Hód-Mezőgazda Zrt. szervez, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek aktív közreműködésével. A döntésről, annak hátteréről és következményeiről ANTAL GÁBOR vezérigazgatót kérdezte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.


forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Mikor érezték először, hogy a járvány a kiállítást is érinteni fogja?

Legelőször komolyan ez akkor merült fel bennünk, amikor megjelent Magyarországon az első koronavírusos beteg. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél március 6-án már bevezettük a saját pandémiás tervünket és el kellett gondolkodni azon is, hogy mi a realitása a kiállítás megtartásának. Amikor a kormány meghozta határozatát a vészhelyzetre tekintettel, előre jelezve azt a konszenzust, miszerint jelen vállság-állapot inkább hónapok, mint hetek folyamata, akkor döntöttük úgy, hogy az idei kiállítás elmarad.

 A döntés előtt kikkel konzultáltatak és milyen szempontokat vettek figyelembe?

A kollégákkal és a tulajdonosunkkal konzultáltunk, de egységes volt az álláspont abban, most ezt kell tennünk, ez a leghelyesebb döntés. Munkatársainkkal a határozat előtt kerestük és megvizsgáltuk az esetleges „esőnap” lehetőségét, vagyis azt az időpontot, ami „B” verziónak esélyes lehet a kiállítás elhalasztására, de sajnos nem találtunk ennek megfelelőt. Júniusban úgy látjuk ez esélytelen, így a nyár ezután már kiesik. Amennyiben őszre rendeződik a helyet, az megint nem megoldható, mert ősszel több szakmai rendezvény is van, akkor megint értelmetlen a megrendezés.

 Mik voltak az első reakciók?

Sok visszajelzést kaptunk már eddig, amelyekben megerősítettek a döntésünkben. Többen elmondták, nagyon sajnálják és várták a kiállítást, illetve sokan méltatták, miszerint Magyarország legjobb rendezvényének tartják azt, de ezzel együtt biztosítottak arról, megértik a határozatunkat és mindenkinek – velünk együtt – erőt, egészséget és kitartást kívántak!

 Mekkora kárt jelent a cégnek a rendezvény lemondása?

Pontosan még nem tudtuk összeszámolni, de ilyenkor, a kiállítás előtt szűk két hónappal már jelentős szervezésben vagyunk. Sokat dolgoztunk már egyebek mellett a rendezvény marketingjén, az ehhez kapcsolódó anyagok nyomtatása szinte kész. Így a reklám- és sajtó hirdetési elemek is elkészültek. Természetesen a beruházással kapcsolatos folyamatok is elindultak már, a csarnokban felújításokat kezdtünk el. A villamoshálózat fejlesztését, a nádtetők kijavításának nagy részét is kiviteleztük. Nagyságrendileg több tízmillió forintos a kár, ami – bevétel híján – akár százmilliós nagyságrendre is rúghat.

 Mikor leszünk túl ezen a járványon és változik e ettől valami?

Remélem, hogy az előrejelzések szerint valamikor nyár végére kikerülhetünk a válságos időszakból, persze nem vagyok szakember, így ezt pontosan nem tudom megmondani. Nem változik ettől semmi, mi újra tárt kapukkal várjuk a kiállítókat és az érdeklődőket 2021 májusában!

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Kapcsolódó cikkek

Itt az elemzés: ilyen hatással lenne Európa mezőgazdaságára a nagy átalakítás

2020. november 06. 09:54
Megszületett a Takarékbank elemzői által is hiányolt hatástanulmány az uniós Zöld Megállapodás agráriumot érintő legfőbb elemeiről, a Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) és a Biodiverzitás stratégia várható hatásairól Csak éppen nem onnan, ahonnan a leginkább vártuk volna: Brüsszel helyett Washingtonban, az amerikai mezőgazdasági minisztérium tekintélyes elemzőközpontjában, az Economic Research Service-ben (USDA ERS) készült el az első átfogó, tudományos alapokon nyugvó elemzés, olvasható a Takarékbank Közleményében.

Magyar támogatással fejlesztik az erdélyi mezőgazdaságot

2019. május 21. 08:25
A magyar állam által finanszírozott Erdélyi Gazdaságfejlesztési Program új fejezetét jelentette be Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, a Maros megyei Sáromberkén (Dumbravioara).