A koronavírus járvány miatt idén elmarad az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

2020. március 17. 08:08
Exkluzív interjú Antal Gáborral a vásárhelyi kiállítás lemondásának hátteréről.

Idén ELMARAD a vásárhelyi kiállítás. A hír futótűzként terjedt, hiszen a szakmánk legnagyobb idei évi rendezvényéről van szó. Figyelembe véve a coronavírus járvány megfékezésére meghozott kormányzati intézkedéseket és a WHO világjárvány deklarációját, a május 7-8-9-re tervezett XXVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megtartását törölték a szervezők. A kiállítás nemcsak az állattenyésztés, de az egész a magyar mezőgazdaság legnagyobb jelentőségű szakmai ünnepe, amelyet kezdetektől fogva a Hód-Mezőgazda Zrt. szervez, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének és tagszervezeteinek aktív közreműködésével. A döntésről, annak hátteréről és következményeiről ANTAL GÁBOR vezérigazgatót kérdezte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.


forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Mikor érezték először, hogy a járvány a kiállítást is érinteni fogja?

Legelőször komolyan ez akkor merült fel bennünk, amikor megjelent Magyarországon az első koronavírusos beteg. A Hód-Mezőgazda Zrt.-nél március 6-án már bevezettük a saját pandémiás tervünket és el kellett gondolkodni azon is, hogy mi a realitása a kiállítás megtartásának. Amikor a kormány meghozta határozatát a vészhelyzetre tekintettel, előre jelezve azt a konszenzust, miszerint jelen vállság-állapot inkább hónapok, mint hetek folyamata, akkor döntöttük úgy, hogy az idei kiállítás elmarad.

 A döntés előtt kikkel konzultáltatak és milyen szempontokat vettek figyelembe?

A kollégákkal és a tulajdonosunkkal konzultáltunk, de egységes volt az álláspont abban, most ezt kell tennünk, ez a leghelyesebb döntés. Munkatársainkkal a határozat előtt kerestük és megvizsgáltuk az esetleges „esőnap” lehetőségét, vagyis azt az időpontot, ami „B” verziónak esélyes lehet a kiállítás elhalasztására, de sajnos nem találtunk ennek megfelelőt. Júniusban úgy látjuk ez esélytelen, így a nyár ezután már kiesik. Amennyiben őszre rendeződik a helyet, az megint nem megoldható, mert ősszel több szakmai rendezvény is van, akkor megint értelmetlen a megrendezés.

 Mik voltak az első reakciók?

Sok visszajelzést kaptunk már eddig, amelyekben megerősítettek a döntésünkben. Többen elmondták, nagyon sajnálják és várták a kiállítást, illetve sokan méltatták, miszerint Magyarország legjobb rendezvényének tartják azt, de ezzel együtt biztosítottak arról, megértik a határozatunkat és mindenkinek – velünk együtt – erőt, egészséget és kitartást kívántak!

 Mekkora kárt jelent a cégnek a rendezvény lemondása?

Pontosan még nem tudtuk összeszámolni, de ilyenkor, a kiállítás előtt szűk két hónappal már jelentős szervezésben vagyunk. Sokat dolgoztunk már egyebek mellett a rendezvény marketingjén, az ehhez kapcsolódó anyagok nyomtatása szinte kész. Így a reklám- és sajtó hirdetési elemek is elkészültek. Természetesen a beruházással kapcsolatos folyamatok is elindultak már, a csarnokban felújításokat kezdtünk el. A villamoshálózat fejlesztését, a nádtetők kijavításának nagy részét is kiviteleztük. Nagyságrendileg több tízmillió forintos a kár, ami – bevétel híján – akár százmilliós nagyságrendre is rúghat.

 Mikor leszünk túl ezen a járványon és változik e ettől valami?

Remélem, hogy az előrejelzések szerint valamikor nyár végére kikerülhetünk a válságos időszakból, persze nem vagyok szakember, így ezt pontosan nem tudom megmondani. Nem változik ettől semmi, mi újra tárt kapukkal várjuk a kiállítókat és az érdeklődőket 2021 májusában!

agrotrend.hu / Magyar Állattenyésztők Szövetsége.

Kapcsolódó cikkek

Döbbenetes: húsz év alatt akkorát fejlődött az agrárium, mint az előző száz évben

2020. február 04. 08:36
Forradalmi változások zajlanak a világ mezőgazdaságban, és az ezredforduló óta eltelt két évtizedben nagyobb fejlődés ment végbe, mint a megelőző száz évben - hangsúlyozza agrarszektor.hu-nak adott interjújában Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója. A magyar agráriumnak is át kell vennie a technikai-technológiai innovációkat, hogy helyben járás helyett látványos teljesítmény-növekedést lehessen elérni. A NAIK legfontosabb feladata, hogy a szakpolitikával együtt meghatározza azokat a feladatokat, amelyeket a versenyképesség javítása érdekében végre kell hajtani

Ezerarcú bioetanol: így lehet a kukoricából gyógyír a járvány idején

2020. március 27. 08:02
A kukorica bioetanol célú felhasználása messze többről szól, mint bioüzemanyag-gyártásról, CO2-csökkentésről. Az ipari feldolgozás példátlan mértékben stabilizálta a növény árát, miközben tucatnyi terméket bocsát a vegyipar, a gyógyszeripar, az élelmiszer- és a takarmányipar rendelkezésére. Az euractiv.com-on megjelent egy írás, amelyben egy magyar szakértő, Szabó Zoltán beszél arról, hogy a bioüzemanyag-gyárak azon dolgoznak, hogy a kapacitásaik nagyobb hányadát fordítsák kézfertőtlenítő előállítására. Az Agrárszektor megkérdezett néhány szakembert a témában.