A kukorica arcai: gabona, zöldség, gyógynövény és üzemanyag alapja is

2023. augusztus 02. 15:09
A kukoricára, mint kedvelt strand-eledelre gondolhatunk elsőként ilyenkor nyáron, ám gabonaként és állati takarmányként is jelentős e növény, sőt bio-etanol is készül belőle. És még gyógyhatása is van!
A kukorica arcai: gabona, zöldség, gyógynövény és üzemanyag alapja is
Érdekessége, hogy önállóan életképtelen…
Körülbelül 10-12 ezer éve kezdték először az indián törzsek gyűjteni értékes magjait, a termesztése pedig 5-7 ezer éve indult. Vad formája nem is ismert, és érdekessége, hogy ember nélkül már nem lenne képes élni, szaporodni. Ennek oka, hogy a kukorica magok önmaguktól nem tudnak leperegni a csutkáról. Esélyes, hogy „az emberrel eltöltött idő” az oka, hogy ilyen horderejű változások lettek e növényfaj felépítésében, életében.
Egyes kutatók szerint a kukorica bizonyítéka lehet az emberi kultúra sokkal ősibb voltának, mint ahogy azt ma általában gondoljuk.
 
E növény a XVI. században Amerika felfedezésével érkezett a tengeren túlról Európába, majd elterjedt a világon. Eljutott Törökországba is, és onnan hazánkba, emiatt lettek népies nevei: a tengeri és törökbúza.
 
Csemegekukorica: az egészséges nyári kedvenc
A friss kukoricaszemekből 100 gramm 90 kalóriát, a szárított 330-360 kalóriát tartalmaz. A friss szemek 75% vizet, 3-10 g fehérjét, 4,3 g zsírt és igen sok, 15-17 g szénhidrátot, többek között glükózt, fruktózt és szacharózt, valamint összetett szénhidrátokat, keményítőt és 1,8-2,8 g növényi rostot tartalmaznak.
A vitaminok közül A-vitamin tartalma a jelentős. Sárgás színét főként béta-karotin tartalmának köszönheti.
 
Van benne továbbá B1- és B2-vitamin, előbbit akár vidámság-vitaminnak is nevezhetnénk, mert hiányában az ember hajlamos az idegességre, depresszióra.
Tortilla: hazánkban is kedvelt
A kukorica 1,5 mg niacinja (ami a B3-vitamin) jellemzően olyan kötött formában van jelen benne, ami az ember emésztőrendszere számára nem hozzáférhető. Meszes vízzel kezelve azonban - ez a tortillakészítés fontos lépése is - a niacin már felvehetővé válik.
 
A nagyrészt kukoricaliszten élő népeknél könnyen kialakulhat a pellagra, a niacin-hiányában jelentkező betegség.
A kukorica lisztje gluténmentes, ennél fogva a búzalisztre érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Foszfatidil-szerin tartalma az agyi információátadás egyik kulcsmolekulájaként különösen a középkorúaknál, és idősebbeknél hasznos a szellemi frissesség megtartásához.
 
Kukoricatea? ilyen is van…
Koreában kedvelt a kukoricatea, ami egy pirított kukoricából készített könnyű ital. Ezt a hagyományőrző itókát gyakorlatilag víz helyett isszák, a másik koreai jellegzetesség az árpatea mellett, sőt előfordul, hogy keverik a kettőt.
 
Egy lágy, kissé édeskés ízű főzetről van szó, amiben természetesen visszaköszön a pörkölt kukorica zamata. Inkább csak hidratálónak tartják, amiből szinte mindig álldogál egy kancsónyi a hűtőszekrényben-, habár némi tápanyagtaralma azért van.
 
Állítólag segíti az emésztést, csökkenti a vérnyomást, és kedvezően hat a vesék állapotára, a túlzásba vitt fogyasztása azonban nem ajánlott.
Elkészítése nem bonyolult: a szárított kukoricát megmossuk, hagyjuk megszáradni, vagy alaposan lecsepegtetve vékony rétegben a hideg serpenyőbe (pl.: öntöttvasból készültbe) öntjük, és csak utána kapcsoljuk be a lángot. Aranybarnára pirítjuk rendszeresen mozgatva a szemeket. Hagyjuk kihűlni a magokat, és tegyük jól záródó dobozba. A tea készítés során három evőkanál pirított kukoricát teszünk 4 csésze vízhez, felforraljuk, majd alacsony hőfokra állítva további 15-20 percen keresztül főzzük. Szűrés után ízlés szerint melegen, vagy hidegen fogyasztjuk.
Gyorsabb módszer amikor a pirított kukoricát durvára zúzzuk, majd kb. 1 evőkanálnyit teszünk egy csészébe és forró vizet öntünk rá. 5-10 percig áztatjuk attól függően, hogy milyen „erős” teát szeretnénk kapni.
 
Emellett hideg úton is készíthetjük, ahhoz 1 órán keresztül szükséges áztatni a langyos, hideg vízben a pirított kukoricatöretet.
A kukoricabajusz is hasznos
A főtt kukorica magas víztartalmának köszönhetően hidratál, a rostjai jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, csökkenti a székrekedést és a puffadást. Antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, emellett kis mértékben csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is.
Kukoricabajusz. Kukoricabibe.Tea. Gyógyhatása (Zea mays)
A kukoricabajusz (a növény bibeszálai megszárítva) belsőleg a népi gyógyászatban elsősorban húgyúti problémák (vesekő, vesehomok, hólyaghurut, húgyúti gyulladások, vese eredetű folyadék visszatartás) megelőzésére, köszvényre, cukorbajra, ödémára alkalmazzák, de gyakori alkotója napjainkban is a fogyasztó teakeverékeknek, enyhén vizelethajtó hatása miatt.
 
A kukoricabajusz szaponint, cseranyagot, barna és sárga színanyagot, zsírosolajat, karvakrol illóolajat, pentozánt és keserű glikozidát tartalmaz. Köhögés ellen a bajuszt általában a kukoricaszemmel együtt főzik meg, és szüredékét cukorral, vagy mézzel erősen ízesítették, majd forrón adták a betegnek. A kukoricabajuszból és a buroklevelekből készült borogatás segít a gennyes sebek felfakadásánál.
 
Nyáron leginkább a főtt csemegekukorica a sláger, de lehet grillezni is, így jelentősen más íze lesz. És akkor ne feledkezzünk meg arról, hogy a bio-etanolgyártás egyik alapanyaga. A fermentáció során előbb kukoricasör, majd pálinka készül, ami gyakorlatilag az üzemanyagként és üzemanyag adalékként használható bio-etanol. A folyamat során megmaradt kukorica törköly pedig keményítőben már szegény, de fehérjében gazdag állati takarmány.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Januárig tarthat ki a magyar burgonya

2022. december 23. 18:36
Már nyáron látszódott a probléma.
 
Drága a burgonya és még hiány is van belőle
Már hónapokkal ezelőtt olvashattunk arról, hogy az extrém aszály és a munkaerőhiány, valamint az emelkedő energiaárak miatt drága itthon a burgonya. Mindezt tetőzi, hogy egy ideje hiány van belőle, amin a novemberben életbe lépett és meghosszabbított árstop csak rövid távon tudott segíteni.
 
A kormány korábban azt nyilatkozta, hogy nem fordulhat elő az ársapkás termékek hiánya. Ettől függetlenül az áruházláncoknak az árstop, valamint a kiszámíthatatlan euró árfolyam miatt nem éri meg külföldi importot árulni. Egyes üzletek már korlátozzák, hogy az adott élelmiszerből mennyit lehet egyszerre vásárolni, így próbálják elkerülni a hiányt. A hazai burgonyából az aszály és a bizonytalan gazdasági helyzet miatt nem igen maradt már erre az évre.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.