Újdonságok Berlinből

2023. március 13. 10:51
Nem történt óriási meglepetés, az idén is ehető újdonságot választott a szakmai közönség a Fruit Logistica kiállítás legjobb újdonságának. A boldog győztes a Rijk Zwaan nemesítőház csapata, a fődíjas újdonság pedig a Tatayoyo márkanéven forgalmazott snackpaprika-fajta lett. Az ezüstérmet a Syngenta vitte haza az érést a héjszín változásával jelző sárgadinnyéjével; a bronzot pedig a spanyol Anecoop szövetkezet egy brokkolialapú guacamole-helyettesítővel.
Újdonságok Berlinből
A nemzetközi zöldség-gyümölcs frissáru-kereskedelem hatalmas szabású berlini csúcstalálkozóján, a február elején tartott Fruit Logistica kiállításon elnyerhető innovációs díj komoly elismerés a szakmában, és remekül lehet rá marketinget építeni – vallották már a korábbi nyertesek közül többen. A nevezett újdonságokat szakmai zsűri előválogatja, és tízet bocsájt közülük közönségszavazásra. Ezeket a Fruit Logistica egyik erre szánt csarnokrészében kiállítják, és két napon át lehet közöttük válogatni, kóstolgatni, majd leadni a szavazatot az egyikre (mindig csak élőben, helyben lehet szavazni).
Talán az esemény jellegéből adódóan, a kóstoltatásoknak is köszönhetően, a díj 2006 óta írt történelmében eddig szinte mindig valamilyen ehető újdonság nyerte el a fődíjat – annak ellenére, hogy a zsűri mindig ügyelt rá, hogy árukezelési, logisztikai újítások is legyenek a tíz között.
 
Ez a trend nem tört meg most sem, a 2023-as év innovációja a Tatayoyo márkanevű paprika lett.
Az idei fődíjas, a Tatayoyo paprikaA paprikakülönlegesség (hivatalos fajtaneve Mitayo) a prémium kínálat új tagja, és erőssége a karakteres, egy trópusi vadpaprikafajt idéző ízvilága, emellett színe és alakja is összetéveszthetetlenné teszi. Uzsonnásdoboz méretének köszönhetően rendkívül kényelmesen kezelhető, ráadásul egyetlen termés C-vitamin-tartalma fedezi egy felnőtt napi szükségletét, olvasható a nemesítő Rijk Zwaaan honlapján.
Ahogy Heleen van Rijn-Wassenaar, a holland gyökerű multinacionális zöldségnemesítő cég marketing- és üzletfejlesztési szakértője a díjátadón fogalmazott,
 
a Tatayoyo paprikával a kezdetektől fogva az volt a céljuk, hogy legyen egy márkájuk, ami nemcsak az édességével, hanem markáns paprikaízével is meggyőzi a fogyasztót.
 
Az ezüstérmes IDEAL sárgadinnye
Az ezüstérmes IDEAL sárgadinnye
Bianca van Haperen nemesítő pedig felidézte, hogy tíz évig dolgoztak, mire eljutottak az általuk elképzelt ízű, színű és méretű paprikafajtáig. Mindketten nagy örömüknek adtak hangot amiatt, hogy a szakértő közönség is elismerte a fáradozásaikat, illetve, hogy a Rijk Zwaaan ezzel már harmadszor vihette haza a zöldség-gyümölcs kereskedelem legrangosabb nemzetközi díját.
A szakmai közönség szavazatai alapján második lett a Syngenta IDEAL koncepciója.
 
Az e márkanévvel forgalmazott, szabadalmaztatás alatt álló Harvest Indicator tulajdonsággal rendelkező sárgadinnyék a héjszín zöldről arany szalmaszínre történő változásával jelzik, hogy mikor jött el a szedés időpontja, és mikor érettek a fogyasztásra. Jeremie Chabanis, a Syngenta európai, afrikai és közel-keleti értéklánc-vezetője ugyancsak nagyon örült, már csak azért is, mert a vállalat zöldség üzletágának csapata sem először állhat a díjátadó pódiumon: ez már a harmadik Fruit Logistica zsinórban, amikor valamilyen termékük dobogós helyezést ért el. Az IDEAL dinnye vetőmagja elérhető Magyarországon, de a részletes ter­mesztéstechnológiáról érdemes a cég képviselőivel konzultálni a termesztés előtt, tudtuk meg a hazai Syngenta- csapattól.
A közönségszavazás bronzérmese a spanyol Anecoop szövetkezet Brocomole nevű brokkoli-avokádó készítménye lett.
A bronzérmes Brocomole
Az újonnan fejlesztett mártogatóst a guacamole kisebb ökolábnyomú változataként ajánlják: mivel a brokkolitermesztés vízigénye lényegesen kevesebb, ezért a brokkolival kevert guacamole CO2-lábnyoma mintegy 50%-a kisebb, mint az eredetié, írják. A termék 97%-ban friss brokkoliból és avokádóból áll, emellett ballasztanyagokat és C-vitamint tartalmaz.
 
Forrás: Kertészet és Szőlészet

Kapcsolódó cikkek

Visszaélnek a Nébih nevével – eladásra kínálnak forgalomból kivont élelmiszereket

2023. július 12. 13:57
Az elmúlt napokban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nevével és adataival visszaélő csalók emailben léptek kapcsolatba gyanútlan ügyfelekkel: lefoglalt élelmiszereket kínáltak eladásra, melyekről díjbekérőt is kiállítottak. A hivatal felhívja a lakosság és a vállalkozások, egyéb szervezetek figyelmét, hogy a Nébih nem végez értékesítési tevékenységet és nem kereskedik a forgalomból kivont termékekkel, így díjbekérő számlákat sem állított ki erről! Amennyiben csalásra gyanakodnak, jelezzék a Nébih ügyfélszolgálatán vagy tegyenek feljelentést a rendőrségen.

Finom, egészséges, különleges, itthon is kapható, mégsem esszük

2024. január 26. 13:14
A fürjhúsnak és a fürjtojásnak számos jótékony hatása van, mindkettő értékes, finom étel és igazi gourmet termék.
 
A fürjhús fogyasztása számos előnnyel jár és pozitív hatást gyakorol az egészségre, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban és fehérjékben.