A kukoricának köszönhetően rekord gabonatermés várható

2023. szeptember 12. 16:07
Az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint.
A szervezet a honlapján közzétett előrejelzésében globálisan 2,815 milliárd tonna gabonaterméssel számol, 0,9 százalékkal magasabbal, mint tavaly, megegyezően a 2021-ben betakarított mennyiséggel.
A kukoricának köszönhetően rekord gabonatermés várható
A búzatermés várhatóan 2,6 százalékkal elmarad majd a múlt évitől, 781,1 millió tonna lesz, amely így is a második legnagyobb mennyiség.
 
A szárazság miatt különösen Kanadában és az Európai Unióban csökken a termés tavalyhoz viszonyítva, Kínában pedig a heves esőzések rontják a terméskilátást az ország több fontos búzatermő vidékén. Az eddig becsültnél több búzát takaríthatnak be ugyanakkor az Egyesült Államokban, Indiában és Ukrajnában.
A globális kukoricatermés rekordszintű, 1,215 milliárd tonna lehet a FAO számításai szerint az idén, az eddig becsültnél jobb termés várható Ukrajnában és Brazíliában, ami ellensúlyozza a kisebb termést az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt az idő: ugyanannyit tud ez a hidrogénüzemű STEYR, mint dízel társai

2024. július 04. 17:55
Bemutatták a STEYR és a Bécsi Műszaki Egyetem közös fejlesztését, a 4140 Expert CVT típusra épülő hidrogénüzemű traktort.
 

Ütemterv szerint halad az agrártámogatások kifizetése a gazdáknak

2024. február 15. 16:17
Rekordkifizetéssel zárta a tavalyi évet az ágazat, az agrártámogatások folyósítása az idén is ütemterv szerint halad – jelezte Juhász Anikó. Az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára ismertette, hogy a tavalyi egységes kérelmekhez kapcsolódóan több mint 33 ezer gazdálkodónak, összesen közel 42 milliárd forintot fizetett már ki a Magyar Államkincstár ebben az évben is.