A kukoricának köszönhetően rekord gabonatermés várható

2023. szeptember 12. 16:07
Az idei gabonatermés a világon elérheti a 2021-es rekordmennyiséget az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint.
A szervezet a honlapján közzétett előrejelzésében globálisan 2,815 milliárd tonna gabonaterméssel számol, 0,9 százalékkal magasabbal, mint tavaly, megegyezően a 2021-ben betakarított mennyiséggel.
A kukoricának köszönhetően rekord gabonatermés várható
A búzatermés várhatóan 2,6 százalékkal elmarad majd a múlt évitől, 781,1 millió tonna lesz, amely így is a második legnagyobb mennyiség.
 
A szárazság miatt különösen Kanadában és az Európai Unióban csökken a termés tavalyhoz viszonyítva, Kínában pedig a heves esőzések rontják a terméskilátást az ország több fontos búzatermő vidékén. Az eddig becsültnél több búzát takaríthatnak be ugyanakkor az Egyesült Államokban, Indiában és Ukrajnában.
A globális kukoricatermés rekordszintű, 1,215 milliárd tonna lehet a FAO számításai szerint az idén, az eddig becsültnél jobb termés várható Ukrajnában és Brazíliában, ami ellensúlyozza a kisebb termést az Egyesült Államokban és az Európai Unióban.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A HAZAI ÖKOLÓGIAI GAZDÁLKODÁS EGY ÉVTIZEDNYI NÖVEKEDÉSRE ALAPOZZA A JÖVŐJÉT

2023. március 01. 11:00
Magyarország célkitűzése, hogy 2027-ig megduplázza a hazai ökológiai művelés alá vont területek méretét, elérve ezzel a 10 százalékos ökoterület-arányt – emelte ki Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára megnyitóbeszédében a 2023-as Ökológiai Gazdálkodás - Ágazati Konferencián a Neumann János Egyetemen.
 

Több mint 280 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját az Emődi Mezőgazdasági Zrt.

2023. július 25. 14:06
Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön - közölte a vállalat az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában.