A legszebb standok Fehérvárcsurgón

2023. június 08. 13:22
Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.
A közönségszavazás szoros eredménnyel zárult, az első három helyezett kapta a szavazatok kétharmadát, mondta Károlyi György a díjátadón. A legtöbb szavazatot a várpalotai Rotter Kertészet standja kapta, másodiknak a tavalyi győztes, Jámbor-Nagy Rita, harmadiknak a Romiro Kft. „futott be”.
A legszebb standok Fehérvárcsurgón
Rotter Ádám családi gazdaságként működő vállalkozása készítette a közönségnek legjobban tetsző standot  Fotó: Horváth Csilla
 
Az idei közönségdíj-nyertes, egynyári dísznövények termesztésére szakosodott vállalkozást Rotter Ádám vezeti, aki a balatonfüredi szakközépiskola elvégzése után Keszthelyen szerzett növényorvosi diplomát. Már középiskolás korában elkezdett dísznövényeket termeszteni, ebből nőtt ki a vállalkozása 2008-ban. Először főállású őstermelőként tevékenykedett, mára édesanyjával együtt családi gazdálkodásra váltott, de felesége és édesapja is segítenek a vállalkozásban.
A nyertes stand terve a feleség fejében született meg, a kivitelezés pedig az após keze munkáját dicséri.
Várpalotán egy hektáros területük van, helyben és a balatonfüredi piacon értékesítenek. A Balaton partján sok vendéglőt díszítenek a Rotter Kertészet növényei és a piacozás jó visszajelzést ad a vásárlói igényekről. Önkormányzatoknak is készítenek megrendelésre növényeket. Évente 150-300 különböző fajtát nevelnek, az utóbbi években a választásnál nagy hangsúlyt fektetnek az ellenálló képességre, de azzal sem lehet megoldani minden problémát. Rotter Ádám mindig felhívja a vásárlók figyelmét a tápanyagellátás és a betegségek megelőzésének fontosságára. A fajtákat hazai és külföldi bemutatókon igyekszik megismerni, hogy a hazai klímába legjobban illő egynyári dísznövényeket tudjon kínálni.
Gyimóthi Sándor mutatta be a legjobb minőségű élő növényeket a szakmai zsűri szerint
Gyimóthi Sándor mutatta be a legjobb minőségű élő növényeket a szakmai zsűri szerint
Fotó: Horváth Csilla
A szakmai zsűri a legjobb minőségű élő növényeket bemutató Gyimóthi Sándort díjazta. A mellékes tevékenységként végzett pozsgásszaporítást öt éve kezdte a szakember Strasszer Józseffel együtt. A két barát beleszeretett az Euonium-fajokba, mellettük sokféle Echeveria található meg náluk, de más pozsgás és mediterrán növényeket is szaporítanak és értékesítenek.
A vásárlók is szívesen fogadják a mutatós, könnyen nevelhető pozsgásokat, mert jól beilleszthetők a modern lakásokba.
Csak a teleltetésükről kell gondoskodni, de ahhoz részletes tájékoztatást kapnak a növények mellé. A fajok szaporítása már nem ilyen egyszerű, mindegyiknek meg kell találni a kulcsát, amit a nagy öregektől próbálnak ellesni. Egyelőre nincs a kínálatban télálló növény, de Gyimóthi Sándor nagy álma, hogy eljusson Kínába, ahol szabadföldön, hektárszámra termesztik az Echeveriákat.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A kisebb gazdálkodók hogyan tudnak egyszerűen megfelelni az adminisztrációs kötelezettségnek?

2023. április 18. 11:42
Térkép alapú elektronikus gazdálkodási napló.
 
A DAS-GEOD Kft. képviseletében Nagy Edina tartott előadást a PREGA-n 2023 februárjában. Az előadásban arról volt szó, hogy a kisebb gazdálkodók hogyan tudnak egyszerűen megfelelni az adminisztrációs kötelezettségnek.

Kigazdálkodhatatlan önköltséggel szembesülhetnek a szarvasmarhatartók

2024. február 07. 15:10
Lelassulhatnak a tejipari beruházások is, ami középtávon igen rossz hír a hazai gazdaságnak.
 
Nagy szükség lenne a jó átvételi árakra és a fogyasztásbővülésre mind a tej, mind a marhahús tekintetében. A döntéshozóknak fel kellene ismerni, hogy az élelmiszerellátás az alapanyag-termelőknél kezdődik, így meg kell becsülni és nem akadályozni őket. Nem szabad tovább hagyni, hogy a közvéleményt hozzá nem értő, gazdálkodástól távol álló emberek alakíthassák. A termelőknek hosszú távon alkalmazkodni kell a klimatikus viszonyok változásaihoz – írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége.