A LEGSZŰKEBB ELIT TAGJA A MAGYAR GOLDENBURG BURGONYA

2022. december 16. 10:04
Hatalmas sikert értek el a Dunaegyházán termesztett GoldenBurg burgonyák. A Haladás Mezőgazdasági Zrt. krumplijai ugyanis a Nébih legújabb Szupermenta tesztsorozatában minden kategóriában dobogóra kerültek. Ez egyértelműen jelzi, hogy a magyar krumpli nemzetközi összevetésben is megállja a helyét, hiszen a vizsgálatba bevont tételeknek több mint a fele külföldi, import burgonya volt.
A LEGSZŰKEBB ELIT TAGJA A MAGYAR GOLDENBURG BURGONYA
Ismét bizonyított a magyar burgonya! Mindhárom vizsgált kategóriában a legszűkebb elit, a legjobb három között végeztek a Haladás Mezőgazdasági Zrt. GoldenBurg burgonyái a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjának keretében elvégzett teszten. A vizsgálat fókuszában a 8 legnagyobb hazai kereskedelmi láncban kapható csomagolt burgonyák álltak. Az ellenőrzés rendkívül széleskörű és mély volt, hiszen 27 tételt vettek górcső alá, amelyeken összesen csaknem 8000 laboratóriumi mérést végeztek el.
 
A független teszt végeredményeként a GoldenBurg salátának való – „A” típusú – piros Cherie és a főzni való – „B” típusú – Red Fantasy burgonyája a harmadik helyen végzett. Külön öröm, hogy utóbbi kategóriában kizárólag bio termékeket soroltak előrébb a Nébih szakemberei, vagyis a Dunaegyházáról származó krumplik ezekkel is felveszik a versenyt. A cég sütni való – „C” típusú –, sárga Wega burgonyája ezüstérmet kapott. E szerint tehát nem volt olyan kategória, ahol a GoldenBurg burgonya ne került volna dobogóra.  
 
Több szempontból is roppant nagy öröm számunkra, hogy ilyen előkelő helyezést értek el burgonyáink. Krumplijaink a nemzetközi összevetést is kiállták, miután a vizsgált tételeknek több mint a fele importáru volt. Bio termékekkel szemben is kiválóan teljesítettünk. Ez pedig egyértelmű visszajelzés, hogy szakembereink nagyszerű munkát végeznek, termesztési folyamataink pedig a legmagasabb színvonalon állnak” – hangsúlyozta Kulich Éva, a Haladás Mezőgazdasági Zrt. kereskedelmi és marketingvezetője.
 
A laboratóriumi vizsgálatok során egyebek mellett ellenőrizték a növényvédőszer-maradékok és a nehézfémek esetleges jelenlétét, valamint penész és GMO vizsgálatot is tartottak. A teszt egyébként összességében igen megnyugtató eredménnyel zárult, ugyanis mindent tételnél rendben találták a határértékeket az ellenőrök.
 
forrás: agrarunio.hu

Kapcsolódó cikkek

A BIOGAZDÁLKODÁSÉ A JÖVŐ

2023. január 13. 13:11
Kihívásokban bővelkedő év volt 2022, a nehézségek azonban ismét arra figyelmeztetnek, hogy a változó világban felértékelődnek és támpontot biztosítanak a jövőálló agroökológiai termelési módszerek. Nem véletlen, hogy az agrárvilág ebbe az irányba halad, ez a jövő – olvasható a tavaly fennállásának 10. évfordulóját ünneplő Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) évértékelőjében.

Jön az új agrártámogatási rendszer – ma tárgyalja a parlament!

2022. november 11. 17:24
Mezőgazdasági tárgyú törvények tárgyalásával zárja négynapos ülését pénteken az Országgyűlés.
Elsőként, 9 órától az egyes földügyi tárgyú törvények módosítására benyújtott kormányzati javaslat kerül terítékre. Az előterjesztés szabályokat állapítana meg a vízállásos területekre a termőföld védelmének és a vízkészlet – különösen a mezőgazdasági felhasználású – biztosításának érdekében. A javaslat tartalmaz rendelkezéseket a Nemzeti Földalapba tartozó földek hatékonyabb hasznosítására is.