Megindul a kitermelés az ígéretes békési gázmezőn

2023. február 15. 13:07
A hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezik növelni.
 
Hétfőn üzembe áll az első kút a Sarkad térségében feltárt szénhidrogén-lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn a napokban megkezdődik a második kút fúrása is - tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn az MTI-t.
 
A termelési tesztek alapján jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon van a felfedezett mezőben
A kormány a hazai szükségleteket minél nagyobb arányban belföldi forrásból kiszolgálva erősíti Magyarország energiaszuverenitását és az ellátás biztonságát - hangsúlyozta közleményében a tárca.
Megindul a kitermelés az ígéretes békési gázmezőn
A Békés vármegyei Nyékpuszta nem hagyományos földgázmező megkutatása, mezőfejlesztése és kitermelése az MVM Csoport részvételével, vegyesvállalati struktúrában valósul meg.
 
Az első kút lefúrása tavaly tavasszal befejeződött. A Corvinus-projektet 2022 nyarán kiemelt beruházássá nyilvánították.
 
A termelési tesztek alapján a felfedezett mezőben elérhető, jelentős mennyiségű szénhidrogén-vagyon kitermelése most megkezdődik. A napokban hozzálátnak a második kút fúrásához is - ismertették.
 
Keresik a belföldön elérhető forrásokat
Bár a gázfogyasztás tavaly az energiaválság hatására 17 százalékkal csökkent, Magyarország kitettsége e téren még mindig magas.
 
Az Energiaügyi Minisztérium a hazai gázkitermelést évi 1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre tervezi növelni - írták a közleményben.
 
A földgáz szerepét a távfűtésben egyre több helyen veheti át a geotermikus energia, ám az időjárásfüggő megújulók fokozott hasznosításában kiegyenlítő kapacitásként tartósan szükség lesz rá - hívta fel a figyelmet az EM.
 
A kormány az ellátás biztonsága és a rezsicsökkentés védelme érdekében a hazai igények folyamatosan növekvő részét fedezné belföldön elérhető forrásokból. A most megkezdődő kitermelés így hasznosan szolgálja a stratégiai célok elérését - hangsúlyozta a tárca.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy Márton: A következő években 6300 milliárd forint értékű fejlesztés érkezik az autóiparba

2023. november 07. 17:48
A magyar autóipar nemcsak nyugatra, hanem keletre is nyit, az elektromos autózás terén kialakuló ökoszisztéma lehet a magyar gazdaság magja – erről beszélt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a győri Audi-gyár fennállásának harmincadik évfordulóján. A tárcavezető hangsúlyozta, az autóipar GDP-hez való hozzájárulását tovább kell növelni, ami szerinte nemcsak függőséget, hanem lehetőséget is jelent Magyarország számára.

Ösztöndíjprogram az agrárfejlődésért

2023. november 03. 15:40
A Magyarok Kenyere program több mint egy évtizede fejlődik, és idén újabb elemmel bővült, a Jövőért Ösztöndíjprogrammal.
Az ösztöndíjat a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) hirdették meg, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány (AVHGA) támogatásával. A program első évében 12 tehetséges hazai és külhoni magyar fiatalt tudnak anyagilag támogatni belőle. A programban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is részt vesz. Az ösztöndíj elnyerését igazoló támogatói okiratok ünnepélyes átadóját a Parlamentben tartották október 30-án.