A LIGA Szakszervezetek 30 éve

2018. november 23. 08:41
2018. november 22-én a LIGA Szakszervezetek ünnepi LIGA Tanács ülést tartott, amely keretében megemlékezett a szervezet fennállásának 30. évfordulójáról.

A vendégeket Kautzky Armand köszöntötte, majd a szakmákat és a LIGA Szakszervezeteket megjelenítő homok-animációs műsor után Doszpolyné Dr. Mészáros Melinda mondta el ünnepi beszédét.

Az elnökasszony a szervezet első elnökét, Forgács Pált idézte, aki szerint olyan szakszervezetet kell létre hozni, „amely fölött senkinek nem kell gyámkodnia, amely szakít a dogmákkal és a merev, hierarchikus felépítéssel, amelynek nincsenek az érdekvédelemmel ellentétes feladatai, amelyben a tagság a maga érdekeit demokratikus módon, korlátozás nélkül érvényre juttathatja.” Hozzátette, a LIGA alapítói egy olyan szociális piacgazdaságot célzó programot fogalmaztak meg, amely intézményesített beleszólási lehetőséget biztosított a munkavállalóknak sorsuk alakulásába. Mészáros Melinda végigtekintett a szervezet eddigi működésének néhány meghatározó eseményén (útlezárások, TB-mentés) és szólt arról is, hogy a Munka Törvénykönyve jelentősen korlátozó lett, a sztrájktörvény módosítása pedig leszűkítette a szakszervezetek érdekérvényesítési lehetőségeit. Végül méltatta azokat a tisztségviselőket, akiknek a vállán nyugszik a szervezet napi működése, akik „megmagyarázhatatlan lelkesedéssel” végzik a napi teendőiket.

Ezt követően Luca Visentini, az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) főtitkára video-üzenetben köszöntötte az ünnepi megemlékezés résztvevőit. A főtitkár méltatta a LIGA Szakszervezetek jelentőségét, 30 éves tevékenységét, újító megoldásait, amelyek példaként szolgálhatnak nem csak a kelet-európai, de az európai szakszervezeti mozgalom számára is. Elmondta, a LIGA Szakszervezetek mindig számíthat az ESZSZ támogatására, ha a szakszervezeti vagy a munkavállalói jogok védelméről van szó.

A kormány nevében Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntötte a LIGA Szakszervezeteket. Elmondta, a szervezetek alapításához szaktudás, kreativitás, ötlet és mindenek előtt a munkavállalókra való odafigyelés szükséges, és úgy látja a LIGA Szakszervezetekben mindez megvolt az elmúlt időszakban. A rendszerváltásra utalva hozzátette, a politikai szabadságért áldozatokat kellett hozni a társadalomnak, de azok az alapértékek, amelyeket a LIGA Szakszervezetek megfogalmazott, nem változtak. Elmondta, a munkaerőpiac megváltozott, és ezért a kormány a munkáltatók és a munkavállalók partnere abban, hogy milyen módon lehet a megváltozott körülményekhez a legjobban alkalmazkodni.

Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elnöke a munkáltatói oldal nevében üdvözölte az egybegyűlteket. Elmondta, a LIGA Szakszervezetek egyidős a rendszerváltással és a magyar érdekegyeztetéssel, az MGYOSZ korrekt partnere, nem csak a magyar, de a nemzetközi programokban is. Kalandosnak értékelte az elmúlt 30 évet, méltatta a LIGA Szakszervezetek helytállását, és kiemelte a technika és a munkaerőpiac változásaira adandó közös válaszok szükségességét.

Kordás László a szakszervezeti oldal részéről, a Magyar Szakszervezeti Szövegség elnökeként köszöntötte a konföderációt. Elmondta, a LIGA Szakszervezetek megalakulásakor olyan alapelveket fogalmazott meg a függetlenségről vagy a szakszervezetek társadalmi szerepéről, amelyek máig megállják a helyüket. Kiemelte, a LIGA Szakszervezetekkel sok vitái voltak a társkonföderációknak, de azt elismerik, hogy a LIGA vezetése mindig konstruktív javaslatokkal és a megállapodás szándékával ült le a tárgyalóasztalhoz.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetsége elnöke hozzátette, a LIGA Szakszervezetek fontos elve volt, hogy a munkavállalóknak és nem az elitnek kell meghatározni, hogy merre haladjon a társadalom. Hozzátette, a LIGA Szakszervezetekkel hagyományosan jó kapcsolatokat ápolt a szervezete, és a jövőben is szövetségesként tekinthet rá.
A beszédeket követően a Hot Jazz Band adott ünnepi műsort a LIGA Szakszervezetek a több mint 200 résztvevőnek.

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Hogy és hol dolgoznak a magyarok? Elkészült a kutatás

2020. július 16. 07:46
A GKI Zrt. egy 1000 fős, reprezentatív lakossági kutatást folytatott annak érdekében, hogy megtudjuk, az alkalmazottak hogyan dolgoznak a koronavírus járványt követő időszakban.

Alternatív nemzetközi szakszervezeti modell kínálhat valós védelmet a munkavállalóknak

2019. április 23. 15:00
A közös értékek mentén köt együttműködési megállapodást a Munkástanácsok Országos Szövetsége és az egyik legnagyobb olasz szakszervezeti konföderáció, az Unione Generale del Lavoro (UGL) a napokban. Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a Magyar Nemzetet arról tájékoztatta, az együttműködés alapja a munkavállalók valós érdekvédelmének előmozdítása, amelyet a két konföderáció az úgynevezett részvételi szakszervezeti modellel kíván segíteni.