Azonnali hatállyal elbocsátották a cserkeszőlői fürdőtől a szakszervezetet alapító titkárt

2021. március 02. 09:35
Szóban közölte a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati Központ vezetője a helyben szakszervezetet alapító dolgozójával ma, hogy a holnapi nap folyamán már nem kell felvennie a munkát, hétfőn pedig munkaügyi iratok aláírása miatt kell csak megjelennie a hivatalban.
Azonnali hatállyal elbocsátották a cserkeszőlői fürdőtől a szakszervezetet alapító titkárt

Boros Péterné, aki a fürdő közalkalmazottait is magába foglaló Magyar Köztisztviselők és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete elnöke, az üggyel kapcsolatban úgy vélte, szakszervezeti bizottsági titkárként védett személyről lévén szó, a szóbeli elbocsátás súlyosan jogsértő lehet, így annak nem szabad hivatalosan is megtörténnie.

Boros Péterné a Mércének az esettel kapcsolatban még elmondta, hogy arról ma értesültek, hozzátéve, a helyi szakszervezeti alapszervezetük titkárának megválasztásáról és az MKKSZ alapszervezet megalakulásáról szóló hivatalos dokumentumokat sem postán, sem személyes úton nem volt hajlandó átvenni a fürdő főigazgatója.

Ráadásul a most elküldött dolgozó munkavégzésével kapcsolatban nem érkezett semmiféle kifogás, így ez nem is lehet alapja a munkaviszony megszüntetésének. Ráadásul a felsőbb szakszervezeti szervet meg sem kérdezték, és mivel Borosné azt mondta, jövő hét kedden érkeznek a városba az ügyről a fürdő vezetőségével az MKKSZ részéről tárgyalni, ezért a mai lépés célja az is lehet, hogy őt és a szakszervezetet „kész tények elé állítsák”.

Ezek után értesült az elbocsátásról is. Egyrészt az igazgató szóban értesült arról, hogy szakszervezeti szb-titkár a most elbocsátott munkatárs, így tehát jogilag védett személy. Másrészt a helyi közéletben ismert, aktív politikai szerepet vállaló személyről van szó.

Az ő véleményére és az MKKSZ által a helyzettel kapcsolatosan tartott sajtótájékoztatóra pedig nem is a munkáltató fürdő vezetősége, hanem egyenesen a fenntartó, Varga Attila, Cserkeszőlő független polgármestere reagált élesen. Ő helyi fórumokon azt nyilatkozta,„valótlanságokat” állított a munkatárs és az MKKSZ vezetői is az önkormányzatról a szerdai, a fürdő helyzetéről tartott tájékoztatón.

Varga azt is hozzátette, szerinte a fürdő dolgozóinak többsége a szakszervezetisek álláspontjával nem ért egyet:

„A dolgozók nagy része teljesen átlátja a helyzetet, és tökéletesen tisztában vannak a fürdő lehetőségeivel. Van viszont egy sokkal hangosabb kisebbség, amelyek saját kicsinyes és rosszindulatú céljaikra szeretnék felhasználni a jelenlegi helyzetet.”

-olvasható az önkormányzat közleményében. Az MKKSZ elnöke hangsúlyozta, nekik a munkáltató fürdő vezetőségével van dolguk, az önkormányzatnak sem szóban sem írásban nem is üzentek semmit, nem is velük van dolguk, így nem érti a közvetlen beavatkozást.

Az ügyben a Mérce már szerdán megírta, az önkormányzatot ért súlyos kormányzati megszorítások után a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település vezetése a fürdő személyzetén kezdett el spórolni: bérüket drasztikusan csökkentették. Mivel a járványhelyzet miatt a fürdő 2020. március 16-án bezárta kapuit, az ott dolgozó összes, nem helyi lakos alkalmazottat vagy elbocsátották, vagy fizetés nélküli szabadságot ajánlottak nekik

Eközben a fennmaradó dolgozói állományt 2020. április 1-től május 31-ig állásidőre vették át azzal a feltétellel, hogy aláírják: az állásidőre szóló bérük bruttó 130 000 forint, ami után 86 000 forintot kapnak kézhez. Ez a helyzet elvileg július 16-ig tartott, innen az állásidőt már nem hosszabbították meg, viszont a béreket 10%-kal visszavágták, miután november 1-én egyoldalúan módosították a szerződési feltételeket a munkáltató részéről. Az új szerződésekben a dolgozóknak azt is vállalniuk kellett, hogy munkaviszonyukat 2021 december 31-ig fenntartják.

Az MKKSZ-hez forduló fürdődolgozók azt is közölték, papíron 8 órára, hétfőtől péntekig voltak bejelentve, a valóságban azonban továbbra is rendszeresen 12 órákat dolgoztatták őket, ezzel megszegve a szerződési feltételeket. Eközben a dolgozók elmondása alapján a vezetés fenyegette is őket,

sőt, egy közel 200 fős dolgozói gyűlésen olyan kijelentés is elhangzott, amely szerint nekik tilos a város vezetőségét kritizáló írásokat lájkolni, azokhoz hozzászólni, vagy azokat megosztani.

2020. november 16-án, a veszélyhelyzet kihirdetésével szabadságra küldték a dolgozókat, majd január 5-én ismét az állásidőre vonatkozó bérezés lépett életbe.

A helyzetet a dolgozók megfélemlítésként és röghöz kötési kísérletként értékelték, a helyi – a vezetés által hivatalosan el sem ismert – MKKSZ-alapszervezet a központtal egyetértve.

Ahogyan azt Boros Péterné helyszíni sajtótájékoztatóján is közölte, aki minderre nem volt hajlandó, azt személyeskedéssel, megfélemlítéssel kezelte a fürdő vezetése.

 

 


Mivel a Cserkeszőlői Fürdő és Gyógyászati központ hagyományosan a jelenleg az iparűzési adó elvonása miatt nehéz helyzetbe került önkormányzat legnagyobb bevételi forrása, ezért onnan kikerülni, és a településen máshol elhelyezkedni szinte lehetetlen.

 

Cserkeszőlő vezetése – mint a legtöbb kistelepülés – valóban súlyosan megszenvedte a tavaly év végi, önkormányzati megszorításokat, főleg pedig az iparűzési adó befizetésének elhalasztásáról való döntést, amelyekkel kapcsolatban korábban több kistelepülés is jelezte, lehetetlen helyzeteket fog eredményezni a járványkorlátozások közepette.

Az üggyel kapcsolatban levélben kerestük meg kérdéseinkkel a fürdő fenntartóját, Varga Attila polgármestert hivatalában, amint erre reakció érkezik, a cikket frissítjük.

Frissítés 02.28. Cserkeszőlő polgármestere Facebook-posztban cáfolta, hogy azonnali elbocsátásra került sor, a poszt szerint „senki nem lett elbocsátva és nem is állt szándékában a fürdővezetésnek és az önkormányzatnak.” Ugyanebben a posztban Varga Attila a fürdőigazgató levelét is közreadta, ebben Gál Bertalan szintén arról ír, hogy „nem kívánja megszüntetni” az „illető kolléga” munkaviszonyát. E cáfolatokról hamarosan részletesebben is beszámolunk.

 

merce.hu

Kapcsolódó cikkek

EGYRE TÖBBEN FEDEZIK FEL A BALATON-FELVIDÉK EGYEDÜLÁLLÓ TERMÉSZETI KINCSEIT

2021. május 31. 08:29
Évről évre növelik népszerűségüket a hazai nemzeti parkok. A legtöbb vendéget a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vonzotta tavaly, az igazgatóság által üzemeltetett bemutatóhelyeket mintegy 318 ezer regisztrált látogató kereste fel 2020-ban – derül ki az Agrárminisztérium és a Klímapolitikai Intézet közös kutatásából.

Megnyílt a Hungarikum Falu a Sziget Fesztiválon

2016. augusztus 12. 08:50
Idén is megnyitotta kapuit a Hungarikum Falu a SZIGET Fesztiválon, a programok szervezésében a Földművelésügyi Minisztérium, az Agrármarketing Centrum és a Magyar Ízek Alapítvány is részt vett. A megjelenés kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy modern, figyelemfelkeltő eszközökkel mutassuk be nemzeti értékeinket és hagyományainkat az ide látogató magyar és külföldi fiatalok számára.