A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

2023. november 09. 14:40
A két szakszervezeti szövetség azt szorgalmazza, hogy a kötelező legkisebb munkabér 266 ezer forintra (15%-os emelés), míg a garantált bérminimum 326 ezerre (10%-os emelés) emelkedjen december elsejétől. 
 
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben
Ugyanakkor ahhoz, hogy létrejöhessen a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében, a két szakszervezetnek szükséges arra garanciát kapnia, hogy a jogalkotó 2024 tavaszán kialakítja azt a feltételrendszert, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az Ágazati Párbeszéd Bizottságok keretében köthessenek a munkáltatók és a szakszervezetek megállapodást az adott ágazatokban alkalmazandó garantált (szakmai) bérminimumról a jövőben. 
 
A két szövetség töretlenül azon az állásponton van, hogy az ágazati szinteken rögzített szakmai bérminimum-modell működőképes lenne hazánkban is; az érintett munkavállalók pedig jobban járnának ennek meghonosodásával. A létrejövő kompromisszumos megállapodással a VKF pedig érdemben hozzá tud járulni a gazdaság újraindításához.
 
Budapest, 2023. november 9.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Jövőre is lehet külterületi utak fejlesztésére pályázni

2023. november 17. 15:35
A Vidékfejlesztési Program két felhívásának köszönhetően csaknem 2500 kilométer külterületi út újul meg, ami hozzájárul a vidéki térségek fejlődéséhez, az itt élő emberek életminőségének javításához - jelentette ki Nagy István agrárminiszter ma Bakonycsernyén.
 

Pénteken folytathatják a tüntetést a német gazdák

2024. január 24. 11:50
A január 15-ei, berlini nagy demonstrációt követően a gazdák szövetsége ezen a héten a Bundestag tagjaival folytatott tárgyalásokra összpontosít.
 
Ezzel együtt egyes csoportok most is spontán tiltakozó akciókat szerveznek Bajorország-szerte – írja a Wochenblatt.