A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben

2023. november 09. 14:40
A két szakszervezeti szövetség azt szorgalmazza, hogy a kötelező legkisebb munkabér 266 ezer forintra (15%-os emelés), míg a garantált bérminimum 326 ezerre (10%-os emelés) emelkedjen december elsejétől. 
 
A LIGA Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetségének álláspontja a minimálbér-tárgyalásokkal összefüggésben
Ugyanakkor ahhoz, hogy létrejöhessen a megállapodás a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében, a két szakszervezetnek szükséges arra garanciát kapnia, hogy a jogalkotó 2024 tavaszán kialakítja azt a feltételrendszert, amely lehetőséget biztosít arra, hogy az Ágazati Párbeszéd Bizottságok keretében köthessenek a munkáltatók és a szakszervezetek megállapodást az adott ágazatokban alkalmazandó garantált (szakmai) bérminimumról a jövőben. 
 
A két szövetség töretlenül azon az állásponton van, hogy az ágazati szinteken rögzített szakmai bérminimum-modell működőképes lenne hazánkban is; az érintett munkavállalók pedig jobban járnának ennek meghonosodásával. A létrejövő kompromisszumos megállapodással a VKF pedig érdemben hozzá tud járulni a gazdaság újraindításához.
 
Budapest, 2023. november 9.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Mától új eljárás segíthet a környezetvédelmi ügyekben

2024. július 01. 16:18
Egészségünk és a környezet védelmének további erősítése érdekében július elsejétől ismét van lehetőség kétfokú eljárásra a környezetvédelmi hatósági ügyekben - közölte ma az Energiaügyi Minisztérium (EM) .

Közösen vonulnak utcára több ország tiltakozó gazdái

2024. február 19. 15:48
Győrffy Balázs: közös gazdademonstrációt tartanak a V4-es agrárszervezetek.
 
Közös demonstrációt szerveznek a Visegrádi országok agrárkamarái Lettország és Litvánia képviselőivel együtt február 22-re. Arra hívják fel a társadalom figyelmét, hogy az Ukrajnából érkező gabona és élelmiszer tönkreteszi az európai gazdákat – erről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke beszélt az M1 aktuális csatornán ma, feb.19.-én, hétfőn.