A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságának felhívása

2021. március 09. 09:16
A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottsága a nemzetközi nőnap alkalmából szeretné felhívni a figyelmet egy igen fontos problémára, mely tekintetben elkötelezettek vagyunk: a munkahelyi erőszak és zaklatás minden formája elleni küzdelemre.
A LIGA Szakszervezetek Esélyegyenlőségi Bizottságának felhívása

Kiemelten fontosnak tartjuk hazánk csatlakozását a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) 190-es számú Egyezményéhez, melynek célja a munkahelyi erőszak és zaklatás felszámolása. Hasonlóan a 2020. november hónapban Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter és Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár részére küldött megkeresésünkhöz, ismételten szeretnénk felhívni a döntéshozók, a munkáltatók és a munkavállalók figyelmét arra, hogy az erőszak és a zaklatás sehol, semmilyen formában nem tűrhető el és nem lehet része a munka világának sem. Éppen ezért jelentős hatása lehet az egyezmény ratifikálásának, mivel elősegíti az ilyen esetek felismerését és segítségét nyújthat azok kezelésében. Az ILO Egyezmény értelmező rendelkezése szerint "a munka világában az „erőszak és zaklatás” kifejezés olyan –akár egyszeri, akár ismétlődő – elfogadhatatlan magatartásokat és gyakorlatokat, illetve az azokkal való fenyegetést foglal magában, amelyek fizikai, pszichológiai, szexuális vagy gazdasági kár okozására irányulnak, azt okoznak vagy okozhatnak, és magukban foglalják a nemi alapú erőszakot és zaklatást is."

A SARS-CoV2 vírus okozta járvány elleni védekezés a munkahelyeken is jelentős változásokat hozott. A maszkviselés a közösségi érintkezés során korábban nem volt megszokott. Az elmúlt egy évben azonban több, főként az egészségügy és a szolgáltatási szektorban dolgozó munkavállaló feladatai közé bekerült az erre való felhívás, mely sok esetben feszültséget okozott az igénybe vevő és a szolgáltatást nyújtó között. Ezzel egy időben vált a hétköznapi szóhasználat részéve a „home office” kifejezés, mely minimalizálja a közvetlen társadalmi érintkezést az aktív munkavégzés mellett, azonban növeli az összezártságot és ezzel a családon belüli erőszak előfordulásának lehetőségét is. Az otthoni munkavégzés csökkenti a megfertőződés esélyét, azonban nem nyújt védelmet a zaklatás modern korunk által hozott online formája ellen. Az online zaklatás fogalma elsőre idegen módon hathat, azonban a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság meghatározása alapján akár azt is érezhetjük, hogy ez már velünk is megesett és nem is olyan távoli ez a típusú abúzus: "online zaklatást szenved el az a személy, aki többször is bántó, sértő, megalázó üzeneteket kap az interneten keresztül."

Az Európai Szakszervezeti Szövetség (ESZSZ) rövid felmérést készített arról, hogy a válaszadók szerint a munkáltatók és a kormányok intézkedései megfelelőek-e a munkahelyi erőszak és zaklatás visszaszorítása érdekében. A huszonegy országból érkezett válaszok alapján még sok a tennivaló ezen a területen. Az ESZSZ erről szóló nőnapi kiáltványa lentebb olvasható.

A mai nőnap alkalmából az "egy szál virág" mellett jusson az is eszünkbe, hogy nem kell eltűrnünk, ha minket, vagy munkatársunkat bántalmazás ér. Munkahelyi erőszak, vagy zaklatás esetén is fordulhat segítségért szakszervezetünk képviselőihez, munkatársaihoz.

Amennyiben Ön családon belüli erőszak áldozata, úgy javasoljuk, hogy segítségért hívja a NANE Egyesület segélyvonalát a 06 80 505 101 telefonszámon.

Közös fellépéssel, összefogással segítsük a nehéz helyzetbe kerülő munkavállalókat, hogy a következő év már csak a nők munkájának érdemi elismeréséről és az ünneplésről szólhasson!

 

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Új növénytermesztési központot létesített a Gyermelyi Zrt.

2016. június 21. 08:23
A magyar agrárgazdaság évről-évre rekordokat döntő teljesítménye mellett fontos szerkezeti változásokra van szükség az ágazat további kiegyensúlyozott és tartós növekedéséhez.
Cél a termékek minél nagyobb szintű feldolgozottsága, a hozzáadott érték növelése, a foglalkoztatás további bővítése – fogalmazott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Gyermelyi Zrt. új növénytermesztési központjának átadóján.

Szedd magad alma: itt a 2019-es országos lista

2019. szeptember 12. 13:12
Összegyűjtöttük a hazai lelőhelyeket.