A LIGA Szakszervezetek szerint a minimálbért 38 százalékkal kellene megemelni

2018. június 20. 08:19
A Magyar Idők a 2018. június 18-i számában több érdekképviseleti vezetővel készített interjút, akik annak a véleményüknek adtak hangot, hogy ismét két számjegyű minimálbér- és garantált bérminimum-emelkedés jöhet 2019-ben is.

A lap leírja, a kormány az ideinél némileg alacsonyabb, 8,8 százalékos bruttó átlagkereset-emelkedéssel számol a 2019-es költségvetésben, a várakozások szerint ebből a versenyszférában a bérek átlagosan 9,3, míg a közszférában 7,3 százalékkal nőhetnek. Az érdekképviseleti vezetők egyetértenek a kormány óvatos hozzáállásával a jövő évi büdzséhez, ám az őszi bértárgyalásokon továbbra is fontos célként jelölik meg a munkaerő megtartásának elősegítését, a bérmegállapodásban megfogalmazott célok elérését, a jövedelmi viszonyok további javítását, valamint a felzárkóztatás erősítését. A munkaadóknak is érdekük a bérek lehetőségeikhez mért, jelentős emelése a munkaerőpiaci folyamatok miatt, s a bérmegállapodás szerint a szociális hozzájárulási adó 2019-ban is abban az esetben csökken további 2 százalékponttal, ha a reálkereset-emelkedés jövőre is meghaladja a hat százalékot.

- A Liga Szakszervezetek célja, hogy a nettó minimálbér elérje és meg is haladja a másik három visegrádi ország szintjét, Csehországhoz képest ugyanis a kézhez kapott összeg az idén 37,8 százalékkal volt elmaradva – nyilatkozta a lapnak Mészáros Melinda. Az érdekképviselet elnöke kiemelte, a felzárkózást kétféleképpen lehetne elérni: egyfelől változatlan közterhek mellett, másfelől a személyi jövedelemadó csökkentésével és az 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék eltörlésével, a minimálbérig nullaszázalékos szja-kulcs bevezetésével.

A Liga számításai szerint változatlan közterhek mellett – az inflációt és a világgazdasági tényezőket nem számolva – jövőre a minimálbért 38 százalékkal, bruttó 190 ezer, a garantált bérminimumot pedig 44 százalékkal, bruttó 260 ezer forintra kellene emelni. Köztehercsökkentés mellett is változatlan a szakszervezet azon célja, hogy a minimálbér nettó összege 127 ezer forintra, a garantált bérminimumé pedig 174 ezer forintra emelkedjen, ezzel elérve a cseh minimálbér összegét. Mészáros Melindaemellett megjegyezte, ma már nem a minimálbér, hanem a végzettséghez kötött garantált bérminimum szerepe a nagyobb, ezért támogatják annak nagyobb mértékű emelését.

(A Magyar Idők: Újra minimálbérugrás jöhet című cikke alapján)

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Ezt kell tudni a határozott idejű munkaviszonyról

2018. március 05. 08:21
A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ez nem történik meg, akkor a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban - írja az adózóna

Több banki forrást vetnek be a gazdák

2018. január 09. 12:46
Az egyéni gazdaságok hitelállománya egyaránt nőtt a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban, míg a társas vállalkozásoknál csupán a feldolgozók banki forrásállománya emelkedett – áll az AKI pénzügyi hírlevelében.