A LIGA Szakszervezetek szolidaritási közleménye

2023. december 08. 15:30
2023. december 8-án a LIGA Szakszervezetek közleményt adott ki, amelyben szolidaritásáról és támogatásáról biztosítja a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozó Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetet - a munkavállalók 2024. évre bejelentett bérköveteléseinek megerősítése érdekében  - 2023. december 10-11-ére bejelentett sztrájkjában.
 
A LIGA Szakszervezetek szolidaritási közleménye
A sztrájkjog gyakorlása –jelen esetben is - a munkavállalók jogos gazdasági érdekeinek előmozdítása érdekében alkalmazott alapjog. Nem tartjuk elfogadhatónak azokat a munkáltatói érveket, melyek a jogszabályi előírásokat maradéktalanul betartó sztrájkfelhívás és tervezett sztrájk bejelentése esetén, a munkavállalói lépéseket önmagában az együttműködési kötelezettség megsértésének minősítik,
 
Ezt a nyilvánvalóan téves értelmezést az ügy kapcsán eljáró bíróság sem osztotta, ezzel is megerősítve, hogy a munkavállalói igényérvényesítés ezzel a megközelítéssel sem korlátozható, nem minősülhet a munkavállalók eljárása a sztrájkjoggal való visszaélésnek.
 
A LIGA Szakszervezetek a munkavállalók igényérvényesítése érdekében alkalmazott jogszerű eszközök, így a sztrájk bárminemű további korlátozását nem tartja elfogadhatónak, egyben támogatja a dolgozók jogos bérfejlesztési várakozásainak érvényesítését.
 
Budapest, 2023. december 8.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk az Operában?

2024. február 26. 15:58
2024. február 22-én az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete sztrájkot hirdetett, mivel a kollektív szerződés megkötésére és a jövő évi bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalások nem hozták meg a kívánt eredményt. A határozatlan ideig tartó sztrájk tervezett kezdési időpontja 2024. március 19. 

Májustól jöhet a 49 eurós országos havibérlet Németországban

2023. február 02. 15:02
Ismét kedvezményes bérletet vezetnek be a helyi és a térségi közösségi közlekedésben Németországban az általános drágulás hatásainak ellensúlyozására. A kormány szerdán elfogadott törvényjavaslata szerint a havibérlet 49 euróba (mintegy 19 ezer forint) kerül majd.
 
A Németország-menetjegy (Deutschlandticket) elnevezésű bérletet a tervek szerint májusban vezetik be, havonta fizethető és bármikor lemondható éves közlekedési bérletként.