Sztrájk az Operában?

2024. február 26. 15:58
2024. február 22-én az Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete sztrájkot hirdetett, mivel a kollektív szerződés megkötésére és a jövő évi bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalások nem hozták meg a kívánt eredményt. A határozatlan ideig tartó sztrájk tervezett kezdési időpontja 2024. március 19. 
Sztrájk az Operában?
Az ODFSZ elnökségének közleménye szerint a február 22-i tárgyaláson nem történt elmozdulás, sem a bérek sem a kollektív szerződés tekintetében, ezért a korábban bejelentetteknek megfelelően az Operaháznál képviselettel rendelkező szakszervezetek sztrájkfelhívást bocsátottak ki. Hangsúlyozták, a korábbi követelések változatlanok.
Magyar Narancs:
Korábbi követeléseiket a munkavállalók úgy fogalmazták meg, hogy „a legnagyobb aktivitást, nézőszámot, saját bevételt, előadást, produkciót felmutató, a legnagyobb nemzetközi beágyazottsággal bíró és a legnagyobb értékű ingatlanvagyont felelősen kezelő intézmény legalább a budapesti átlagkeresethez zárkózzon fel, foghassa be az ALDI és a LIDL bolti eladóinak bérét, és legalább a kulturális szférában kapja meg újra az őt, általa pedig az intézményt a közvélekedésben is megillető helyet.”
Sztrájk kezdődhet a Magyar Állami Operaházban, ha nem teljesítik a dolgozók  követelését - Portfolio.hu
Az ODFSZ és a MZTSZ sztrájkfelhívásában kijelentette, hogy "annak érdekében, hogy kiszámítható, tisztességes, a munkavállalók méltóságát és egzisztenciális biztonságát garantáló, a visszaélésszerű joggyakorlást nem tűrő viszonyok között történjék a munkáltatás" a Magyar Állami Operaháznál 2024. március 19. 18.00 órától kezdődő, a kollektív szerződés megkötéséig és a kollektív munkaügyi vitát lezáró megállapodás létrejöttéig tartó sztrájkot kezdeményeznek.
 
A követelések megtekinthetők itt:
 
A kollektív munkaügyi vita folytatására jövő szerdán kerül sor.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy Márton együttműködési megállapodást írt alá a világ legnagyobb bankjával, az ICBC-vel

2023. október 18. 16:38
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) közlemény szerint Orbán Viktor miniszterelnök kínai látogatása keretében megbeszélést folytatott Chen Siqinggel (Csen Szicsing), az Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) elnökével – írta az MTI.
 
A tárgyalást követően Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter Liao Linnel, az ICBC vezérigazgatójával egy együttműködési megállapodást írt alá.

Mérföldkő felé halad Magyarország, egész évben felhasználhatjuk a nyári napsütést

2024. február 05. 14:42
„A Magyar Földgáztároló Zrt. mérföldkőnek számító projekteket indít annak érdekében, hogy legkésőbb 2030-ig kipróbálja, hogy földalatti gáztárolói mennyiben alkalmasak a hidrogén tárolásra” – jelezte a Portfolio-nak Kriston Ákos.