A Lukasenko-rezsim a független szakszervezetek ellen

2022. június 15. 08:09
2022. június 8-án a világ számos nagyvárosában tüntettek a Belarusz rezsim szakszervezet ellenes fellépései ellen, és azért, hogy bocsássák szabadon a bebörtönzött szakszervezeti tisztségviselőket. 
A Lukasenko-rezsim a független szakszervezetek ellen

 

Balarusszia főügyésze a Legfelsőbb Bírósághoz fordult, hogy szüntesse meg több szakszervezet tevékenységét, és további indítványokat terjesztett elő, hogy a törvényes szakszervezeti tevékenységeket kriminalizálja.

A beszámolók szerint április végén több mint 20 szakszervezeti vezetőt vettek őrizetbe, és a biztonsági erők rendszeresen zaklatják a szakszervezeti tagokat.

A legutóbbi lépés a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetséghez tartozó BKDP szakszervezeti központot és annak tagszervezeteit - a Belarusz Független Szakszervezetet (BNP), a Rádió- és Elektronikai Dolgozók Szakszervezetét (REP), a Belarusz Szabad Szakszervezetet (SPB) és a Fémmunkások Szabad Szakszervezetét (SPM) – sújtotta.

E szakszervezetek vezetői börtönben vannak vagy büntetőeljárás alatt állnak, többek között:

Alekszandr Jaraszuk, a BKDP elnöke és az ILO kormányzótanácsának tagja;
Szergej Antusevics, a BKDP alelnöke;
Maxim Poznyakov, a BNP elnöke;
a REP vezetői, Gennagyij Fedinics és Zinaida Mihnyuk;
az SPB elnöke, MIkalaj Sarakh; és
Alekszandr Bukhvosztov, az SPM elnöke.

Mindez az ILO éves Nemzetközi Munkaügyi Konferenciáján derült ki, ahol erős kritika érte a fehéroroszországi rendszert az alapvető munkaügyi normák folyamatos és egyre súlyosbodó megsértése miatt.

Június 8-án a világ számos nagyvárosában, köztük Amszterdamban, Berlinben, Brüsszelben, Genfben, Szöulban, Varsóban és Vilniusban a szakszervezetek tüntetéseket tartottak, hogy követeljék az összes bebörtönzött szakszervezeti tag azonnali szabadon bocsátását, és felhívják a figyelmet a kormány szakszervezet-ellenes programjára.

Sharan Burrow, a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ITUC) főtitkára elmondta: "Lukasenko rezsimje egyértelműen az alapvető szabadságjogok - köztük a sztrájkjog és a törvényes szakszervezeti képviselethez való jog - megfojtására törekszik. Az ITUC elítéli ezeket a legújabb lépéseket, amelyek célja a rezsimnek az élet minden területe feletti ellenőrzésének elmélyítése és azok megbüntetése, akik egyszerűen csak a dolgozó emberek javát akarják.

"Az a tény, hogy mindez az ILO-konferencia idején történik, aláhúzza Lukasenko jogállamisággal szembeni teljes semmibevételét és a világ egészének megvetését".

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre népszerűbb a falusi turizmus

2019. augusztus 21. 08:37
A Kaposvár környéki fejlesztések hatására megélénkült a falusi turizmus. A szállás­adók szerint szinte minden napra foglalnak szállást az emberek. A legtöbben Budapestről, Debrecenből és az Alföldről látogatnak el Somogyba. A falusi turizmusban dolgozóknak azonban az elmúlt tíz évben nem volt komolyabb pályázati lehetősége.

Finnországban bevezetik a munkahelyi alvásidőt

2019. február 05. 07:58
Még fizet is érte a munkaadó