A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége

2023. április 14. 13:04
Európában 2022. szeptember 1. és december 31. között összesen 475 baromfitartó gazdaságban, 209 madarakat fogságban tartó intézményben és 1296 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, de a betegség világszerte terjed.
Épp ezért a NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hazánkban nagy a veszélye annak, hogy állandóan együtt kell élnünk a rendkívül nagy gazdasági károkat okozó betegséggel. Ennek megfékezésére kaposvári kutatók innovatív megoldással csökkentik a fertőzés kockázatát.
A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége
A madárinfluenza olyan megbetegedés, amelyet a madarak szervezetéhez alkalmazkodott influenzavírus okoz. A vírus, a többi influenzavírushoz hasonlóan, genetikailag igen változékony, mivel a felületén lévő fehérjekomponensek (H és N antigének) különböző módon variálódhatnak. Ezért kialakulhat a vírusnak olyan változata is, amely embereket képes megbetegíteni. Jelenlegi ismereteink szerint a legerősebb megbetegítő képessége a H5 és H7 altípusoknak van.
 
Az influenza-altípusok közül, a mortalitás szempontjából azok a veszélyesebbek, amelyek leginkább az alsó légutakat támadják meg. Ezek a típusok nagyobb elhullást eredményeznek, ugyanakkor kevésbé képesek terjedni (pl. köhögéssel). Ilyen például a H5N1 is, amely a madárinfluenza emberre legveszélyesebb vírustörzse.
Ahogy Európa legtöbb országába, így hazánkba is, az ország területén átvonuló vadmadárfajokkal jutott be a vírus. A madarak legkönnyebben ürülékkel tudják átadni egymásnak a betegséget, tehát nem szükséges érintkezniük egymással, elegendő, ha a vírust hordozó madár ürüléke szalmával, takarmánnyal bejut a madarak óljába. Az ürüléken kívül a fertőző madár tolla is a fertőzés forrása lehet.
 
Legtöbbször a fertőző ürülékkel szennyezett alomanyaggal, szalmával, takarmánnyal, de sok esetben az állatgondozók cipőtalpával, ruhájával kerül a fertőzés a baromfiólba, illetve a zárt baromfitartó épületbe.
 
A fertőző anyag rövidebb távolságon belül legkönnyebben a szél segítségével (por, tollpihe stb.) terjed. Nagyobb távolságra történő terjedésében (pl. települések között) a folyamatosan mozgásban lévő embereknek, járműveknek és eszközöknek van a legnagyobb szerepe.
 
A terjedést segíti, hogy az ürülékben hetekig, a természetes vizekben pedig nem ritkán két hétig is kimutatható a vírus. Ezzel magyarázható, hogy a fertőzést sokszor a vizekhez kötődő vándormadarak, köztük a vadkacsák vagy gázlómadarak terjesztik.
 
A hazai januári esetek is azt igazolják, hogy a kórokozót a téli hideg sem képes mindig elpusztítani – alacsony hőmérsékleten is fertőzőképes marad a madárinfluenza-vírus.
 
A megfelelően kialakított zárt rendszerű baromfi-tartástechnológiák – amennyiben a telepen betartják a higiéniai előírásokat – bár lényegesen csökkenthetik az állomány madárinfluenzával való fertőzésének kockázatát, még így is jelentős fertőzési potenciált jelent a levegő por – és ehhez kötötten – fertőzőágens-tartalma. Ezért a baromfifajok esetében az istállók levegőjének pormentesítése, fertőtlenítése nagymértékben csökkentheti a baromfiállomány madárinfluenza fertőzésének kockázatát.
A pormentes, steril levegő biztosítása a baromfiistállókban tehát kiemelkedő jelentőséggel bír a madárinfluenza elleni védelemben, és egyúttal pozitív hatása van a madarak termelésére, jóllétére is. Az istállók levegőjének pormentesítését, tisztítását és csíragyérítését végző különböző „leve­gő­szűrési” technológiai eljárások terjedését számos tényező (a szűrők cseréjének problematikája: gyakori csereszükséglet, jelentős költséghozadék, a szűrők környezeti kockázata, nem kellő levegőáteresztő képessége stb.) nehezíti.
 
A fertőzési potenciál és a levegőtisztasági problémák ellenére, a kizárólag szűrésen (HEPA) alapuló levegőtisztítási technológiák több okból nem terjedtek, illetve terjednek el. A szűrők ugyanis csökkentik a légszállítás kapacitását, növelik a légmozgatás energiaszükségletét, valamint a szűrőbetétek rövid idő alatt telítődnek, ezért gyakori cseréjük szükséges.
Elmaradása esetén jelentősen romlik a szellőztetés hatékonysága. A szűrők cseréje szakértelmet, precíz, pontos munkavégzést, az elhasznált szűrők tárolása, kezelése, megsemmisítése jelentős humán-, állategészségügyi, valamint környezeti kockázatot jelent, amelynek elvégzése egyben jelentős költséget igényel.
 
A probléma jelentőségét felismerve, a MATE Állattenyésztési Tudományok Intézetének Állattenyésztés-technológiai és Állatjólléti Tanszéke olyan levegőfertőtlenítési technológiát keresett és vizsgált, amely az előzőkben felsorolt problémák mindegyikét kiküszöböli és egyben hatékonyan steril, pormentes levegőt biztosít a baromfiistállókban.
 
A munka során olyan technológiát talált és vizsgált, amely a jelenleg alkalmazható tradicionális szűrők (HEPA) helyett nem a kizárólag szűrés, hanem a mikroporszemcsék, mikroorganizmusok, pollenek megsemmisítése, „elégetése” elvén működik. A mikroelektrosztatikus kicsapatás (röviden MESP-­rendszer) során a levegőben szálló részecskék elektromosan feltöltődnek, mielőtt egy méhsejt alakú szűrőbe jutnának. A szűrőt csövek rétegei vagy csövek sorai alkotják, amelyek belső távolsága 1,8 mm. Minden sorban vékony szigetelő bevonattal körülvett elektródalemezek vannak elhelyezve, amelyek hatására intenzív elektromos terek jönnek létre a csövekben. A feltöltött részecskék – por, baktériumok, vírusok – a csövek falához húzódnak és ott szilárdan megtapadnak, ezt követően elporladnak, elégnek.
A berendezés az istállókban meglévő szellőztetési rendszerek kompatibilis része, valamint a saját ventilátorral rendelkező szellőztető készülékek önálló, a szellőztető rendszertől független eleme lehet.
 
A madárinfluenza elleni védekezésen túl az istállók levegőjének tisztítása állatjólléti és egyben termeléshatékonysági szempontból is alapvető fontosságú, mivel az istállók beltéri levegőszennyezettsége (por-, allergén-, gombaspóra-, baktérium- és vírustartalma) alapvetően ötször nagyobb a kültérinél.
 
A vizsgált légtisztító és fertőtlenítő előnyei:
• különösebb karbantartás, szűrőcsere nélkül üzemeltethető,
 
• a vírusok és baktériumok több mint 99,96%-ától, a por 99%-ától megtisztítja a levegőt (elpusztítja a vírusokat, baktériumokat, polleneket és allergéneket),
 
• rendkívül alacsony energiaigényű (típustól függően 5-50W) a HEPA-szűrőket alkalmazó légtechnikákhoz képest,
 
• szűrőcserét nem igényel, vízzel mosható tisztító-fertőtlenítő, minimum 10 éves élettartamú felülettel rendelkezik,
 
• rendkívül költséghatékony (alacsony fogyasztású, és nem kell cserélni minimum 10 évig),
 
• teljes egészében környezetbarát, nem képez veszélyes hulladékot, mint a HEPA-­szűrők,
 
• extrém körülmények között is üzemeltethető (széles hőmérsékleti tartományban és akár 100%-os páratartalom esetén is),
 
• tízszer kisebb az eltömődés veszélye, mint a HEPA-szűrők esetében, ezért alacsonyabb légáramlás esetén is, kis elektromos energiafelhasználás mellett hatékonyan üzemeltethető,
 
• a mikroporszemcsék, mikróbák, pollenek megsemmisítése (elégetése) során elektromos ív vagy szikra nem keletkezik, nincs ózontermelés (csökkenti az üvegházhatást),
 
• a HEPA-szűrők alkalmazása a zárt rendszerű baromfi-tartástechnológiákban, a korábban felsorolt problémák miatt nem terjedt el, ugyanakkor a vizsgált, javasolt „elégetés” elvén működő levegőtisztító, fertőtlenítő rendszer a HEPA-szűrők helyére könnyen beépíthető.
 
Dr. Póti Péter
tanszékvezető, egyetemi tanár
MATE, Állattenyésztési Tudományok Intézet
Állattenyésztés-technológiai és Állatjólléti Tanszék
 
A felhasznált irodalom a szerzőnél megtekinthető.
 
Forrás: Kistermelők Lapja

Kapcsolódó cikkek

MAGYARORSZÁG MEGVÉDI SERTÉSÁLLOMÁNYÁT AZ AFRIKAI SERTÉSPESTITŐL

2023. július 26. 16:10
Magyarország számára létkérdés, hogy megóvja a házisertés-állományát az afrikai sertéspestitől, ezért olyan hatósági intézkedéseken dolgozik, amelyek csökkentik a fertőzés elterjedésének esélyét - jelentette ki a magyar agrárminiszter Brüsszelben kedden.

Figyelmeztetést kaptak a magyar gazdák: nincs mit tenni, ezt meg kell lépniük

2022. december 08. 18:55
Már-már hozzászoknak az agrárium szereplői ahhoz, hogy szinte naponta új akadályokkal találják magunkat szembe, főleg az elmúlt időben. Ezalól pedig tulajdonképpen senki sem kivétel, így az agrárgépészek sem. Harsányi Zsolt, az Axiál Kft. tulajdonos-ügyvezetője a vállalat egyik telephelyén, Baján tartott sajtóeseményen elmondta, hogy mire kell felkészülni a jövőben a gazdálkodóknak, és azt is, hogy mi lehet a megoldás a jelen és a jövő problémáira.