A MAGYAR AGRÁRIUM JÖVŐJE AZ AGRÁRSZAKKÉPZÉSBEN VAN

2023. május 08. 18:30
A gazdálkodás nem csupán egy munka, hanem egy életforma - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok keretén belül megrendezett Agrárszakképző Intézmények III. Országos Gazdászversenyén, Hódmezővásárhelyen.
A MAGYAR AGRÁRIUM JÖVŐJE AZ AGRÁRSZAKKÉPZÉSBEN VAN
Az államtitkár hangsúlyozta, hogy amikor az új szakképzési törvény elfogadásra került, már akkor is egyértelmű volt, hogy az agráriumban mennyire fontos a jól felkészült, szakmailag és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező fiatal, akik a jelenlegi gazdáktól átveszik majd azt a stafétabotot, amire szüksége van ennek az országnak.
 
Farkas Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt 30-40 évben gyors fejlődésen ment át az oktatás, mert régen még papír alapon dolgoztak és tanultak a gazdák, ma pedig már a digitalizáció minden formáját használják. Ezért is szükséges az, hogy a mostani tanulók  minél felkészültebbek legyenek. Fontos, hogy ez nem csak egy szakma, ez egy életforma, mert aki ezt a szakmát érti, az nagyon sok mindenhez ért, például a számítástechnikához, a talajműveléshez, a kémiához, a biológiához, lesznek gazdasági és műszaki ismeretei - tette hozzá az államtitkár.
 
Az államtitkár kiemelte, hogy a mostani gazdászverseny résztvevői 10-20 év múlva lesznek azok, akik az agráriumban előállítják azt az egészséges és biztonságos élelmiszert, amelyre majd az akkori kornak szüksége lesz, és remélhetőleg nem csak a magyarok asztalára, hanem a világ számtalan országába eljutnak majd az export termékek. Ti lesztek azok akik a legújabb technikákat, technológiákat fogjátok alkalmazni a gyakorlatban - jelentette ki.
 
A 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok kertén belül idén a Magyar Állattenyésztők Szövetsége kapta az Agárminisztérium miniszteri nagydíját, melyet Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese adott át.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Vecsési megaberuházás: néhány éven belül indul a termelés, kanadai autóipari vállalat az első fecske

2023. november 13. 16:06
Az Európa-szerte a legmodernebb raktárak létesítéséről ismert, belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező WLP (Weerts Logistics Park) és RaktárAD Vecsésen indította el harmadik magyarországi beruházását a kormány támogatásával. A cégcsoport környezettudatos szellemben épülő logisztikai parkjában az eddigi legnagyobb területet a debreceni BMW- és a kecskeméti Mercedes-gyár beszállítója, a kanadai székhelyű Magna majdani üzeme foglalja el. A társaság alelnöke a projekt bokrétaavató ünnepségén elárulta, 50 millió eurót invesztálnak az új üzembe, és ha ügyfeleik megfelelő ütemben értékesítik autóikat, akkor 350 embert foglalkoztatnak majd.

Teremts jövőt vidéken!

2023. március 09. 11:47
A kultúra megőrzése, a táji örökség, a szőlőhegyek épületeinek megmentése mellett a turizmus fellendítése, a helyi termelők segítése, termékeik népszerűsítése érdekében dolgozik a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Az egyesület mottója: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” – mondta el tudósítónknak Debreczeniné Késmárky Flóra Kata turisztikai menedzser.
A Vasi-Hegyhát Natúrpark Vas vármegye délkeleti részén fekszik, mintegy 33 ezer hektáron. A natúrparkot a térség húsz települése hozta létre. Kiemelendő közülük a natúrpark kulturális és közigazgatási központja, az egykori megyeszékhely, Vasvár.