A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.

Az államtitkár ismertette, hogy CCMAS egy olyan testület, amely felelős az élelmiszer-analitikai módszerekkel és mintavételi eljárásokkal kapcsolatos nemzetközi szabványok kidolgozásáért és felülvizsgálatáért. A szervezet munkájával biztosítja az egységes és megbízható élelmiszerbiztonsági szabványokat a világpiac számára.

Dr. Nobilis Márton részletezte, hogy az idei ülésen számos kiemelt fontosságú feladat vár a testület tagjaira. Többek között a termékbizottságok által javasolt módszerek értékelése és jóváhagyása, a 234. számú vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálatának folytatása a gabona-, a gyümölcslevek, valamint a hal- és halászati termékek területén, egy adatbázis kialakításának megkezdése az említett szabvány alapján, a mintavételi előírásokat összefoglaló útmutató felülvizsgálata, valamint az allergének jelöléséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozása.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardoknak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek, ezért ezek az előírások számos esetben az élelmiszerbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos nemzeti jogalkotás alapjául is szolgálnak.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Gyomnak gondoljuk, pedig kiváló egészségügyi hatásokkal rendelkezik
2024. augusztus 03. 17:23
Leves, saláta és főzelék is készülhet belőle.
Szinte egész nyáron nyílik az a növény, amit a világ számos országában termesztenek, mi viszont szimpla gyomnövénynek tartjuk.
Kóstoltad már aszalva a fügét? Pedig nagyon finom!
2024. augusztus 05. 18:18
A füge már egyáltalán nem ritkaság a magyar kertekben, amelyhez az időjárásunk változása is nagyban hozzájárul. Az pedig egyáltalán nem furcsa, hogy sokan helyet adnak ennek az igazán finom gyümölcsnek a kertjükben és a tányérukon is, hiszen egy füge körülbelül 2 g rostot tartalmaz, segít az emésztőrendszert egészségesen tartani és alacsonyan tartja a koleszterinszintet is. Ha pedig sok a füge, akkor nem árt, ha tudjuk, hogyan tudunk raktározni belőle az ínségesebb időszakokra. Ekkor kerülhet képbe az aszalás.