A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
Az államtitkár ismertette, hogy CCMAS egy olyan testület, amely felelős az élelmiszer-analitikai módszerekkel és mintavételi eljárásokkal kapcsolatos nemzetközi szabványok kidolgozásáért és felülvizsgálatáért. A szervezet munkájával biztosítja az egységes és megbízható élelmiszerbiztonsági szabványokat a világpiac számára.
Dr. Nobilis Márton részletezte, hogy az idei ülésen számos kiemelt fontosságú feladat vár a testület tagjaira. Többek között a termékbizottságok által javasolt módszerek értékelése és jóváhagyása, a 234. számú vizsgálati módszer szabvány felülvizsgálatának folytatása a gabona-, a gyümölcslevek, valamint a hal- és halászati termékek területén, egy adatbázis kialakításának megkezdése az említett szabvány alapján, a mintavételi előírásokat összefoglaló útmutató felülvizsgálata, valamint az allergének jelöléséhez kapcsolódó mérési módszerek kidolgozása.
A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a fogyasztók joggal bízhatnak abban, hogy a Codex standardoknak megfelelő élelmiszerek biztonságosak és jó minőségűek, ezért ezek az előírások számos esetben az élelmiszerbiztonsággal és minőséggel kapcsolatos nemzeti jogalkotás alapjául is szolgálnak.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

ÚJABB INTÉZKEDÉS AZ INFLÁCIÓ LETÖRÉSE ÉRDEKÉBEN: KÖTELEZŐ AKCIÓZÁST VEZET BE A KORMÁNY

2023. április 21. 12:38
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és az Agrárminisztérium közös közleménye
 
A háború és az elhibázott szankciós politika Európa szerte eddig nem látott inflációhoz vezetett. A Kormány célja, hogy a szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is megvédje a családokat, a nyugdíjasokat, a teljes foglalkoztatást, továbbá kivédje a recessziót és év végére egy számjegyűre csökkentse az inflációt.

A vágócsirke termelői ára csaknem 34 százalékkal emelkedett

2023. július 13. 14:12
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 33,9 százalékkal 509 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 40,4 százalékkal 705,1 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első huszonhat hetében 2022 azonos időszakához képest.