A magyar mezőgazdaságnak fiatal gazdákra és tudatos fogyasztókra van szüksége

2019. július 22. 07:39
Fotókiállítással, valamint életmód és agrártotóval mutatkozott be a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA Vesd bele magad! Újratöltve programja a székesfehérvári Auchanban július 19-én. Az eseményen köszöntőt mondott Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár, aki a programot követően Abán kis kertészekkel és fiatal gazdákkal is találkozott.

 

Feldman Zsolt államtitkár köszöntő beszédében elmondta, hogy a magyar mezőgazdaságnak fiatalokra és tudatos fogyasztókra van szüksége. Az AGRYA programját azért is támogatja a minisztérium, mert ezt a két célkitűzés fontos szerepet kap a kezdeményezés megvalósítása során: a kis kertészek, akik talán a jövő gazdái lesznek, a program során megismerkedhetnek a növénytermesztés alapjaival, a kertészkedés pedig a családokat is összehozza. A magyar kormány kiemelt célja a családok védelme, ezért is indították el idén a családvédelmi akciótervet, a 2020-as költségvetés pedig a családok költségvetése lesz – emelte ki az államtitkár. Ezt a fontos értékteremtő munkát pedig helyi szinten az AGRYA programja is segíti – tette hozzá.

Mikula Lajos, a szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy céljuk testben és lélekben egészséges gyermekek nevelése. Programjukkal partnerséget kínálnak a fiatal gazdáknak és a bekapcsolódó családoknak egyaránt.

Szakasics Zoltán, az áruház igazgatója hangsúlyozta, hogy az Auchan előtérbe helyezi a helyi termelőket és beszállítókat. Emellett minden áruház vonzáskörzetében arra törekszenek, hogy támogassák a helyi közösségeket. Ezzel a céllal jött létre az Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázata is, amelyen az AGRYA programjának megvalósítására 3,2 millió forintot nyert.

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA a programot 2011-ben indította el. A 2019-es program fővédnöke Nagy István agrárminiszter.
Más vetőmagosztási akcióktól abban különbözik ez a kezdeményezés, hogy a célja az élményszerzés és a szemléletformálás. A programba olyan családok jelentkezhettek, amelyek 6-12 éves gyermekeket nevelnek. A kezdeményezés keretén belül idén 944 család 1017 vetőmagcsomagot kapott. Közülük 823 család az elmúlt három hónap során is beszámolt tevékenységéről. A program arra is igyekszik felhívni a figyelmet, hogy némi befektetéssel, munkával és sok odafigyeléssel megtermelhető a szezonális friss zöldség egy család számára.

A július 19-i esemény a program első kitelepülése volt, ahol a résztvevő gyerekek fotóiból készült fotókiállítás mellett az érdeklődők egy életmód-, táplálkozási- és agrártotót is kitölthettek. Azok, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak egy gyümölcscsomagot vihettek haza. A nyereményeket az AGRYA fiatal helyi gazda tagjai ajánlották fel. A programmal legközelebb augusztus 2-án szintén Székesfehérváron ismerkedhetnek meg az érdeklődők, majd augusztus 23-án a szegedi Auchan áruházba is kitelepül az AGRYA standjával.

A mezőgazdaságért felelős államtitkár a sajtótájékoztatót követően meglátogatott két, a programban részt vevő abai családot, majd találkozott a helyi gazdákkal is. Végül előadást tartott egy lakossági fórumon az abai Tök Király Étteremben, ahol a vidékfejlesztési támogatások mellett a Magyar Falu programról és a falusi CSOK-ról is szó esett.

(AM Sajtóiroda) / kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

„Megvédjük a brüsszeli tervektől a magyar gazdákat és az agráriumot”

2019. május 21. 08:07
Csaknem 200 ezren írták alá a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (Magosz) által indított petíciót, ezzel tiltakozásukat kifejezve az ellen, hogy Brüsszel az agrárforrásokból támogassa a bevándorlókat - ismertette Nagy István agrárminiszter hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.

A mezőgazdaság és a klímaváltozás - okozó vagy áldozat?

2019. szeptember 25. 07:45
Egy, a genfi székhelyű Világklíma Tanács (IPCC) a közelmúltban nyilvánosságra hozott jelentése szerint az élelmiszer-termelés, és azon belül a hústermelés okozza az ember által okozott hajtógáz-kibocsátás 23 százalékát; sőt valamennyi, az élelmiszer-termeléssel és -feldolgozással kapcsolatos környezeti terhelést figyelembe véve, ez az érték felmegy 37 százalékra.