A magyar rizstermesztés környezet-és munkahelyvédelmi szempontból is fontos

2017. március 09. 08:21
Az európai, így a magyar rizstermesztés fennmaradása is csak akkor biztosított, ha a harmadik országokból származó importra ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint az unión belüli termelésre – értékelte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen elhangzottakat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

 

Az európai rizságazatnak komoly nehézséget okoz, hogy az Európai Unió által folytatott szabadkereskedelmi megállapodások kedvezményes importvámmal veszélyeztetik az európai termelés gazdaságosságát.  A megnövekedett import nyomán átalakulóban van a rizstermelés, egyes Európai régiókban akár 50 százalékkal is csökkent a termőterület. Ez komoly gazdasági, környezeti és szociális következményekkel is jár.

A rizstermesztéssel kapcsolatos témát most először tárgyalta az unió illetékes Tanácsa. A nyilatkozatot jegyző tagállamok az Európai Bizottság fokozott figyelmét kérték a rizságazati folyamatokra, és a lehetséges intézkedések meghozatalára.

Az Olasz Mezőgazdasági Minisztérium szervezésében az elmúlt hónapban, Milánóban került sor a rizstermesztő országok első fórumára, amelyen a rizstermesztéssel és feldolgozással érintett tagállamok az európai rizspiac aktuális kihívásait vitatták meg. A fórumon az olasz, a spanyol, a görög, a portugál, a bolgár résztvevők mellett Magyarország is képviseltette magát.

Az itt elfogadott közös nyilatkozat kiemeli, hogy az európai rizstermesztés - más szántóföldi növények termesztéséhez képest - speciális körülmények között folyik, nagy az élőmunka igénye, hozzájárul a környezet védelméhez, emellett a rizstermesztés több régióban történelmi, kulturális értéket is képvisel. 

A magyarországi rizstermesztés a vidéki munkalehetőségek megőrzése miatt, valamint környezetvédelmi és talajhasználati szempontból is fontos. Magyarország földrajzilag a rizstermesztés északi határán található, itt a legnagyobb a kitettség az időjárási viszonyoknak. Jelenleg Magyarországon rizst 3000 hektár területen termesztenek. Kézimunka-igénye miatt fontos szerepe van a vidéki munkahelyteremtésben. A termesztés olyan szikes területeken folyik, ahol más növény termesztése nem reális alternatíva. A rizstermesztés környezetvédelmi szempontból is fontos, mert a régió vízháztartásához előnyösen járul hozzá.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Közös szakszervezteti fellépés a béren kívüli juttatások megőrzéséért

2018. július 03. 08:11
2018. június 29-én a szakszervezetek közös levélben tiltakoztak a béren kívüli és egyéb kedvezményes juttatások szabályozására vonatkozó kormánytervezet ellen. Az aláíró szervezetek álláspontja szerint a javaslat „nemzetgazdasági szempontból indokolatlan, a költségvetés számára érdemi többletbevételt nem eredményez, a munkavállalók számára viszont jelentős nettó jövedelem csökkenést is eredményezhet”.

Egy (kezdő) üzemi tanács elnök vallomásai - 1. rész

2018. február 14. 09:31
Hogy miként lesz valakiből üzemi tanács tag? Milyen személyes és szervezeti hatások mentén dönthet úgy valaki, hogy tagja legyen egy dolgozói részvételt biztosító testületnek? Bizonyára minden üzemi tanács elnöknek van egy sztorija arról, hogyan is lett ÜT elnök, az én történetem valahogy így kezdődött: "- Szeretnél üzemi tanács tag lenni? - Bocsi, de azt se tudom, hogy azt eszik-e vagy isszák?"