A magyar rizstermesztés környezet-és munkahelyvédelmi szempontból is fontos

2017. március 09. 08:21
Az európai, így a magyar rizstermesztés fennmaradása is csak akkor biztosított, ha a harmadik országokból származó importra ugyanolyan feltételek vonatkoznak, mint az unión belüli termelésre – értékelte az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésen elhangzottakat Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

 

Az európai rizságazatnak komoly nehézséget okoz, hogy az Európai Unió által folytatott szabadkereskedelmi megállapodások kedvezményes importvámmal veszélyeztetik az európai termelés gazdaságosságát.  A megnövekedett import nyomán átalakulóban van a rizstermelés, egyes Európai régiókban akár 50 százalékkal is csökkent a termőterület. Ez komoly gazdasági, környezeti és szociális következményekkel is jár.

A rizstermesztéssel kapcsolatos témát most először tárgyalta az unió illetékes Tanácsa. A nyilatkozatot jegyző tagállamok az Európai Bizottság fokozott figyelmét kérték a rizságazati folyamatokra, és a lehetséges intézkedések meghozatalára.

Az Olasz Mezőgazdasági Minisztérium szervezésében az elmúlt hónapban, Milánóban került sor a rizstermesztő országok első fórumára, amelyen a rizstermesztéssel és feldolgozással érintett tagállamok az európai rizspiac aktuális kihívásait vitatták meg. A fórumon az olasz, a spanyol, a görög, a portugál, a bolgár résztvevők mellett Magyarország is képviseltette magát.

Az itt elfogadott közös nyilatkozat kiemeli, hogy az európai rizstermesztés - más szántóföldi növények termesztéséhez képest - speciális körülmények között folyik, nagy az élőmunka igénye, hozzájárul a környezet védelméhez, emellett a rizstermesztés több régióban történelmi, kulturális értéket is képvisel. 

A magyarországi rizstermesztés a vidéki munkalehetőségek megőrzése miatt, valamint környezetvédelmi és talajhasználati szempontból is fontos. Magyarország földrajzilag a rizstermesztés északi határán található, itt a legnagyobb a kitettség az időjárási viszonyoknak. Jelenleg Magyarországon rizst 3000 hektár területen termesztenek. Kézimunka-igénye miatt fontos szerepe van a vidéki munkahelyteremtésben. A termesztés olyan szikes területeken folyik, ahol más növény termesztése nem reális alternatíva. A rizstermesztés környezetvédelmi szempontból is fontos, mert a régió vízháztartásához előnyösen járul hozzá.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A magas színvonalú növénytermesztés nemzetgazdasági érdek

2017. október 05. 08:17
A növénytermesztés egyik kulcseleme a növényfajta kísérleti tevékenység, mivel az agrárium és az erdőgazdálkodás számára a biológiai alapok jelentik a termesztés biztonságát – mondta a földművelésügyi miniszter a "125 éves a magyar növényfajta kísérlet" című szakmai tanácskozáson.

Mindig is tudni akarta a tökéletes steak titkát?

2017. augusztus 03. 09:27
A húsok feldolgozása előtt szinte mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mitől lesz vajon egy hús ízletes és porhanyós, mit árul el a hús színe és állaga. A legfontosabb minden eseteben a hús minősége, nem árt azonban ha tudjuk, hogy a kémiai folyamatok az állat levágását követően sem állnak le, így folyamatosan befolyásolhatják azt.