A magyar sörgyártás jelene

2023. május 11. 17:14
Több ezer éves története van a hagyományos sörfőzésnek, amely már az emberiség kultúrájának a részét képezi- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, a modern magyar sörgyártás elindulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett eseményen, Budapesten.
A magyar sörgyártás jelene
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sörgyártás az élelmiszeripar szerves része, amelynél a tradíció mellett a folyamatos fejlődés is elengedhetetlen. Hozzátette, hogy alapvetően néhány összetevőből áll a sör, ez által nem tűnik egy bonyolult terméknek, mégis hihetetlenül sok az innováció benne akár termék szinten, akár technológia szinten is.
 
Ez kellett a nagyüzemi sörgyártáshoz
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette, hogy a modern sörgyártás feltételeit az ipari forradalom teremtette meg, amikor már a gépesítettség, a vasút, a logisztika olyan szintet ért el, hogy megindulhatott a nagy volumenű termelés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben a sör szabályozása szintén fontos szerepet tölt be, és annak jelenleg is zajlik a módosítása, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Például a jövőben bevezetésre kerül a gyümölcsös sörök kategóriája, új gyártástechnológiai leírások, de foglalkoznak a vizsgálati módszerekkel is.
 
„Bízom benne, hogy olyan szabályozás fog kialakulni, amely mindenki számára kedvező lesz, amely a sörgyártás tovább erősíti, illetve a különböző technológiák és lehetőségek miatt tovább növeli a fogyasztási kedvet”. – zárta szavait a helyettes államtitkár.
 
forrás: AM

Kapcsolódó cikkek

AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS

2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.

Párából jó minőségű ivóvizet előállító berendezést fejlesztett ki egy magyar cég

2023. november 14. 15:10
A levegő páratartalmából hatékonyan és fenntartható módon, jó minőségű ivóvizet előállító berendezést kifejlesztő magyar cég, a Clasman Kft. alapító-ügyvezetője volt a vendég Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának kedden megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető – írja az MTI.