A magyar sörgyártás jelene
2023. május 11. 17:14
Több ezer éves története van a hagyományos sörfőzésnek, amely már az emberiség kultúrájának a részét képezi- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, a modern magyar sörgyártás elindulásának 175. évfordulója alkalmából rendezett eseményen, Budapesten.
A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a sörgyártás az élelmiszeripar szerves része, amelynél a tradíció mellett a folyamatos fejlődés is elengedhetetlen. Hozzátette, hogy alapvetően néhány összetevőből áll a sör, ez által nem tűnik egy bonyolult terméknek, mégis hihetetlenül sok az innováció benne akár termék szinten, akár technológia szinten is.
Ez kellett a nagyüzemi sörgyártáshoz
Dr. Felkai Beáta Olga ismertette, hogy a modern sörgyártás feltételeit az ipari forradalom teremtette meg, amikor már a gépesítettség, a vasút, a logisztika olyan szintet ért el, hogy megindulhatott a nagy volumenű termelés. Felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyar Élelmiszerkönyvben a sör szabályozása szintén fontos szerepet tölt be, és annak jelenleg is zajlik a módosítása, melynek során nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra. Például a jövőben bevezetésre kerül a gyümölcsös sörök kategóriája, új gyártástechnológiai leírások, de foglalkoznak a vizsgálati módszerekkel is.
„Bízom benne, hogy olyan szabályozás fog kialakulni, amely mindenki számára kedvező lesz, amely a sörgyártás tovább erősíti, illetve a különböző technológiák és lehetőségek miatt tovább növeli a fogyasztási kedvet”. – zárta szavait a helyettes államtitkár.
forrás: AM
Kapcsolódó cikkek
Nem hiszed el, miből állítottak elő vanilint
2024. június 03. 11:53
A felfedezés forradalmi jelentőségű lehet valamennyi felhasználó iparág számára.
A vanília a világ egyik legdrágább fűszernövénye, a belőle készült vanilin kivonat pedig talán a legnagyobb mennyiségben használt ételízesítő, illetve kozmetikai alapanyag.
Erre a határidőre mindenki figyeljen, aki gyümölcsoltványokkal foglalkozik!
2023. január 31. 12:42
A gyümölcs szaporítóanyag-előállítókra és -forgalmazókra egyaránt vonatkozik a szabályozás.
Az engedéllyel rendelkező gyümölcs szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak a tevékenységüket évente február 28-ig, önállóan kell bejelenteniük – figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

